Crimă

Criminali notorii din întreaga lume, „spălaţi” în Republica Moldova. Patru funcţionari de la Chişinău, reţinuţi

interpol i sop
Avatar for Julieta Savitchi

Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme implementată cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău.

Persoanele date în urmărire generală au primit azil politic în Republica Moldova. Motiv pentru care le-u fost şterse notificările roşii ale Interpolulului.

După ce au scăpat de pericolul de a fi extrădaţi, unii din ei au părăsit Republica Moldova şi au ajuns în ţări europene, precum Franţa şi Marea Britanie, unde au comis noi crime şi infracţiuni.

Printre funcţionarii moldoveni reţinuţi se regăsesc ofiţeri de rang înalt de la Ministerul de Interne, precum şi un fost ministru al Justiţiei.

Criminali notori ajutaţi de autorităle de la Chişinău. Cum a fost pornit dosarul

Şefa Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău, Veronica Dragalin, a anunţat marţi, 4 iunie, într-o conferinţă de presă, că dosarul penal a fost pornit încă în luna aprilie, în urma unei sesizări depuse de procurorii francezi.

Veronica Dragalin, despre schemele prin care erau salvaţi criminali notorii

Veronica Dragalin la conferinţa de presă/ Sursa foto: captură

„Dosarul penal a fost pornit la 2 aprilie, baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF). Ancheta franceză a fost inițiată pe baza informațiilor furnizate de INTERPOL. Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante Procuraturii Anticorupție din Moldova”, a precizat Dragalin.

La 11 aprilie 2024, Republica Moldova și Republica Franceză au încheiat un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust la Haga, Olanda.

Procuratura Anticorupție a solicitat și asistența FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale, care urmau să fie ridicate în cadrul perchezițiilor autorizate.

„În cardul unei investigații, Serviciul Secret al SUA a descoperit Notificări Roșii Interpol care se aflau în posesia criminalilor. Am notificat Interpol, ducând la descoperirea acestei rețele de oficiali corupți”, a declarat Brian Lambert, director adjunct de investigații al Serviciului Secret al SUA.

Percheziţii de amploare la mai mulţi funcţionari de la Biroul Migraţie şi Azil. Nume sonore în lista bănuiţilor

Veronica Dragalin a comunicat că, în ziua de 4 iunie, au fost efectuate 33 de percheziţii la 12 persoane bănuite. Patru din acestea au fost reţinute.

Sursele EvZ de la Chişinău au comunicat că în lista celor bănuiţi se regăsesc şeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, precum şi şeful Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Ţentiu.

Un rol cheie, de intermediar pentru transmiterea mitei, l-ar fi avut fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog. Acesta a fost ulterior reprezentantul Republicii Moldova la Interpol.

Vitalie Pirlog

Vitalie Pîrlog la un post de propagandă rusă/ Sursa foto: captură

Un alt bănuit este avocatul Oleg Mîţă. Acesta a ajuns în atenţia opiniei publice, apărându-i pe liderul interlop Vladimir Mosclciuc, alias Makena, şi pe fostul deputat democrat, Vladimir Andronache.

Vladimir Andronache si Oleg Mata

Vladimir Andronache (stânga) alături de avocatul Oleg Mîţă/ Sursa foto: crime-moldova.com

Cine sunt infractorii ajutaţi de Chişinău

Printre infractorii ajutaţi de Chişinău să scape de urmărire penală se regăsesc mai mulţi cetăţeni chinezi şi din statele asiatice, care se mai regăsesc în componenţa CSI. La fel, se regăsesc şi cetăţeni ruşi.

Probe suplimentare au stabilit o bănuială rezonabilă că, într-o schemă de corupție suprapusă. O organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belorusia și alte țări, suspectate de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii in schimbul plăților. Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații, a declarat Veronica Dragalin.

Banii pe care i-ar fi încasat funcţionarii moldoveni se ridică la câteva milioane de dolari SUA.

Articol realizat în colaborare cu Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu