Investigații

VIDEO/ DOC// „Afacerea” antitrafic

380375768 3568672696707986 468117312454344220 n
Avatar for Julieta Savitchi
Cinci femei care nu se cunosc între ele (cu excepţia a două surori) au fost condamnate la ani grei de închisoare, învinuite de trafic de persoane. În toate dosarele figurează aceeaşi victimă, acelaşi polişist şi acelaşi procuror. Mai mult, pretinsa victimă timp de 9 luni a fost „traficată”la Moscova, în Germania, Turcia şi Arabia Saudită. În toate cauzele penale figurează acelaş ofiţer de de la Centrul antitrafic a Ministerului de Interne şi acelaş procuror de la PCCOCS. Toate cele 5 inculpate susţin că le-au fost solicitate sume între 6 şi 30 mii de euro pentru a scăpa de dosar. Analiza cronologică a faptelor imputate şi a documentelor din dosare, discuţiile cu avocaţii şi alte părţi, comportamentul victimei şi atitudinea ei faţă de justiţie, precum şi modul cum au fost pornite şi examinate aceste dosare ne duce la concluzia că este vorba de dosare fabricate, cu „victimă” de serviciu, cu încălcarea grosolană a legii, în anumite interese meschine. Mai mult, acest caz ne demonstrează încă odată vulnerabilitatea omului simplu, ajuns pe mâinile justiţiei moldoveneşti. Când nimănui nu-i pasă de soarta omului, iar examinarea dosarelor se face de multe ori ca pe bandă rulantă, fără ca să se pătrundă în esenţă. Sau cum se mai glumeşte printre jurişti: „Să fie omul, că articol penal îi găsim”.

Epizodul Moscova. „Trafic” de fiinţe umane cu „victime” libere, dintre care una nu se recunoaşte ca victimă

Prima dată, Lidia Loban (numele justiţiabililor, cu excepţia avocaţilor şi funcţionarilor publici sunt schimbate n.r.) a fost „traficată” la sfârşitul lunii noiembrie 2015, la Moscova. Tânăra femeie, originară din satul Mândreşti, raionul Teleneşti, căsătorită în satul vecin, locuia cu soţul în casa socrilor şi avea un copil sugar. Lidia îşi găseşte un amant în satul vecin, despre care află soţul ei şi în familie încep neînţelegerile. Femeia părăseşte copilul şi bărbatul şi se refugiază la bunica ei din Mândreşti. Aici o întâlneşte pe Raisa, vecină şi prietenă de copilărie, care revenise de la Moscova.

Lidia o roagă pe Raisa să o ia şi pe dânsa la Moscova, căci are nevoie de bani, deoarece bărbatul a alungat-o de la casă şi nici nu-şi poate lua copilul. Raisei i se face milă şi, într-un minut de sinceritate, recunoaşte că nu lucrează în magazin, dar într-un salon de masaj erotic. Lidia îi spune că nu o deranjează cu ce se va ocupa, este gata să facă orice. Astfel, Lidia a plecat cu Raisa la Moscova.

„Nu întreţineam relaţii intime cu clienţii. Era interzis acest lucru. Actele erau la noi. Banii ne erau achitaţi în fiecare zi. Peste vre-o două zile, Lidia a fost la piaţă şi a cumpărat un morman de haine. Avea la Teleneşti un amant, Dumitru, căruia i-a trimis bani. Apoi s-a achitat şi cu şoferul care a adus-o la Moscova. Căci venise în datorie. A lucrat până la sfârşitul lunii decembrie 2015. Atunci a aflat că iubitul a lăsat-o pentru verişoara ei, Cristina. S-a închis în baie şi a încercat să-şi taie venele. Noi o linişteam cum puteam. Apoi a plecat în Moldova să se clarifice”, povesteşte Raisa.

Femeia spune că a fost sunată de fostul soţ să vină acasă că altfel îi omoară copilul. „El ştia unde lucrez şi cerea de la mine tot mai mulţi bani. M-am întâlnit şi cu Lidia. Mi-a spus că totul e bine. Pe 7 ianuarie 2016, soţul m-a bătut crunt, mi-am luat copilul şi am plecat la o rudă în alt sat. Am revenit pe 12 ianuarie. Am fost la bunica Lidiei, care îmi era vecină şi a spus că nepoata ei este plecată în Germania. Apoi Lidia m-a sunat şi mi-a zis că lucrează în Germania, s-a angajat la o fabrică şi o duce foarte bine. În aprilie am vorbit cu Dumitru, fostul ei amant, şi mi-a zis să fiu atentă că Lidia are un prieten în poliţie şi vor să mă închidă. Eu i-am spus că nu am făcut nimic. Apoi, prin august 2016, m-a sunat Galina, o consăteancă din Mândreşti, care lucrase cu noi la masaj. E mi-a spus că cineva de la poliţie o ameninţă că-i ia copilul dacă nu depune plângere pe mine că am dus-o la Moscova”, îşi aminteşte Raisa.

Echipa noastră a reuşit să o găsească pe Galina. Femeia ne-a spus că a plecat singură la Moscova, Raisa doar i-a dat adresa. Şi nu a cerut pentru aceasta bani de la ea. Întrebată de ce a scris denunţ pe Raisa, Galina ne- a spus: „A fost în sat poliţistul Ianîc Manea. Eu i-am spus adevărul. Dar el mi-a zis că dacă nu scriu ce-mi spune el voi avea probleme. Mi-a zis că ştie pe ce drum, când şi pe unde se duce şi vine de la şcoală fiica mea. El ştia absolut totul despre mine. Eu am semnat ce mi-a zis ca să-mi apăr copilul. Apoi am aflat că Manea cerea bani de la Raisa. Cineva a fotografiat ograda vecinului, în care erau două maşini şi credea că aceasta are bani”, ne-a povestit femeia.</

În context, menţionăm că Galina şi-a schimbat declaraţia în instanţa de judecată, iar ulterior a contestat în instanţa ierarhic superioară decizia instanţei de fond, pronunţată la Teleneşti, prin care a fost recunoscută drept victimă împotriva voinţei sale.

Raisa a fost reţinută pe 4 noiembrie 2016, după care trimisă în arest preventiv pentru 30 de zile. Acasă îi râmâne singur copilul de doar trei ani, pe care îl ia o mătuşă de a ei. „Ianîc Manea a cerut de la mine 6000 de euro dacă vreau să revin la copil. I-am zis că în viaţa mea nu am văzut aşa bani. Mi-a propus să vând casa, terenurile agricole. Dar nu sunt doar ale mele. Suntem trei fraţi. Mi-a zis poate am pe cineva peste hotare să-mi dea bani. Ştia că fratele şi sora sunt plecaţi. Dar era o sumă prea mare şi pentru ei. Şi pentru ce trebuia să dau bani, dacă eram nevinovată?”, ne-a declarat Raisa.

Femeia a depus o plângere că i s-a cerut mită şi chiar a fost invitată la Procuratura Generală. Acolo era şi Ianîc Manea, care a spus că trebuie să-şi ia un avocat. Cu aceasta s-au terminat toate cercetările.

Examinarea dosarului intentat Raisei a durat câţiva ani. În acest timp, Raisa a dat naştere celui de al doilea copil. Iniţial, a fost la toate şedinţele de judecată. Apoi judecătorul s-a îmbolnăvit, şedinţele fiind amânate una după alta. Din cauza bolii, judecătorul a decedat. În acest timp, violenţa din familia Raisei atinge apogeul şi, în 2019, împreună cu copiii părăseşte Republica Moldova. Dosarul a fost atribuit aleatoriu unui alt magistrat.

Lidia a fost o singură dată la judecată, în care şi-a susţinut denunţul, menţionând că a fost impusă să se prostitueze şi a fost atât de stresată că a încercat să se sinucidă. Menţionăm în context că organul de urmărire penală practic nu a întreprins nimic pentru a proba declaraţia pretinsei părţi vătămate.

Ia ianuarie 2023, Raisa a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru trafic de fiinţe umane, singurele probe fiind denunţul Lidiei, denunţul Galinei făcut sub ameninţare la poliţie şi informaţia de pe google despre salonul de masaj „Baghira” din Moscova.

Femeia este dată în urmărire generală, aflându-se cu doi copii în afara ţării. Între timp, i-au expirat actele şi nu are posibilitate să-şi perfecteze altele noi pentru că este în căutare internaţională. „Am fost nevoită să plec, trebuie să-mi intreţin cumva copiii. Am aflat că sunt dată în urmărire când am mers la consulat să-mi perfectez alt paşaport. Nu pot să vin nici la şedinţele de judecată. Dacă se întâmplă ceva cu copiii mei? Sunt disperată”, ne-a declarat Raisa.

Consider că învinuirea adusă clientei mele privind comiterea traficului de ființe umane este una contrară legii, deoarece fapta imputată clientei mele nu a avut loc, iar faptele sale nu întrunesc elementele componentei ale traficului de ființe umane, respectiv Dumneaei nici nu este vinovată de cele imputate. În acest caz figurează ca pretinse victime două persoane, una dintre care, în cadrul judecării cauzei și-a schimbat declarațiile și a comunicat instanței de judecată că ea nu este o victimă și a negat acuzațiile aduse de către procuratură în privința inculpatei. Dumneaei a negat faptul că ar fi fost recrutată, transportată, tansferată, adăpostită, abuzată cumva de către inculpată sau că inculpata ar fi avut vreun folos material în urma activității pretinsei victime. Iar cea de-a două pretinsă victimă, a dat declarații acuzatoare contradictorii, însă, a recunoscut, la un moment dat, că a fost influențată să dea declarații acuzatoare, ca și prima de fapt, fiind amenințată că va fi privată de drepturile părintești, și că va face închisoare.

Din cauza celei de-a doua pretinse victime au fost acuzate mai multe persoane de trafic de ființe umane, persoane care nu se cunosc între ele (decât două care sunt surori) și care se pretinde că au traficat-o timp de aproximativ un an de zile în diferite țări”, ne-a declarat Corina Stratan, avocata Raisei.

Avocata ne-a mai spus că a depus o plângere la Procuratura Generală. Care la fel a rămas fără răspuns.

Epizodul Turcia. De ce a părăsit Lidia bordelul

În luna mai, Lidia face cunoştinţă pe un portal de socializare cu Constanţa, o tânără care se prostitua în Turcia. Din sentinţă, reiese că Lidia a întrebat care sunt condiţiile muncă în bordel. Fata i-a spus că se câştigă bine, clienţii nu sunt agresivi, fetele nu sunt ţinute în sclavie şi sunt protejate de patron. Lidia a rugat-o să o ia şi pe dânsa, căci este foarte săracă şi nu are cu ce să-şi întreţină copilul.

Constanţa şi Lidia au plecat în Istanbul. Constanţa a rugat-o pe sora ei Violina, manichiuristă, să o adăpostească pe Lidia pentru o noapte în apartamentul pe care îl închiria în Chişinău. Violina a declarat apoi că toată noaptea Lidia s-a certat cu prietenul ei Dumitru, care refuza să-i dea paşaportul şi o ameninţa cu răfuiala fizică. A doua zi, Lidia a lăsat bagajele la Violina şi a mers la Dumitru la Teleneşti după paşaport. După ce a primit documentul pentru călătorie, Lidia a revenit la Chişinău apoi a luat avionul spre Istanbul.

S-a întâmplat că atunci era o mare sărbătoare musulmană, când credincioşii o ţin în rugăciune şi în post. Astfel, moldovencile nu prea aveau clienţi. Lidia era nemulţumită că câştigă puţin şi chiar se certa din această cauză cu celelalte conaţionale care practicau de mai mult timp prostituţia în Turcia. Apoi Lidia le-a spus fetelor că iubitul ei Dumitru i-a postat fotografiile pe reţelele de socializare şi că trebuie să plece de urgenţă acasă. Aceasta a fost petrecută de Constanţa la aeroport.

În şedinţa de judecată Lidia a spus că a părăsit bordelul pentru că nu i s-a plătit cât i s-a promis. Lidia a stat în Turcia în jur de trei săptămâni.

Pe numele celor două surori a fost intentat dosar penal pentru trafic de persoană. Judecătoria Chişinău a recalificat faptele în proxenetism. Cele două surori au fost condamnate la câte patru ani de închisoare cu suspendarea pedepsei. Violina a primit pedeapsă doar pentru că a adăpostit-o pe Lidia şi i-a făcut manichiura.

Spre deosebire de magistraţii de la Teleneşti, cei de la Chişinău au ajuns la concluzia că Lidia nu făcea parte din categoria persoanelor vulnerabile şi a plecat benevol l-a produs în Turcia. Din aceste considerente, nu poate fi considerată victimă a traficului de fiinţe umane.

Am încercat să vorbim cu Constanţa, dar aceasta a refuzat să vorbească. Vladimir Spoială, avocatul Constanţei ne-a spus că clienta s-a nu vrea să retrăiască calvarul prin care a trecut, fiind deţinută o perioadă şi în arest. „Ce fel de victimă şi persoană vulnerabilă este această Lidia? Singură a insistat să meargă. A fost decizia ei. Clienta mea mi-a zis că cei de la antitrafic au cerut de la ea mii de euro ca să o lase în pace. A spus aceasta şi în instanţă”, a precizat apărătorul.

Şi în acest caz cel care a pornit dosarul este ofiţerul de la antitrafic, Ianîc Manea.

Epizodul Germania. Declaraţii micinoase, combătute chiar de verişoara victimei

La 4 august 2016, Lidia este deja „traficată” în Germania, unde a stat câteva zile într-un bordel. De data aceasta, veşnica victimă a fost ajutată de Dorina, o tânără din Teleneşti, care practica de mai mult timp prostituţia în Germania şi se cunoştea bine cu proxenetul. Dorina a fost rugată să o ajute pe Lidia de verişoara ei, Corina. Aceasta lucra de mai mult timp în acelaşi bordel cu Dorina.

Împreună cu Lidia, a mai venit o moldoveancă în Germania. Când au ajuns în Germania, Dorina a achitat călătoria Lidiei, apoi le-a condus pe fete în bordelul în care lucra şi ea.

Lidia a stat mai puţin de o lună şi în Germania. „Partea vătămată, Lidia Loban, în toate audierile sale a declarat că inculpata i-a promis că o va ajuta la angajare în câmpul muncii la un combinat de carne, unde şi ea activează. Din aceste considerente şi a acceptat să meargă în Germania, însă, odată ajunsă a fost dusă de B. Dorina la un bordel, spunându-i-se că va trebui să presteze servicii sexuale contra plată. A fost șocată de acest fapt, s-a revoltat, a început a plânge, categoric a refuzat să presteze servicii sexuale contra plată. Deoarece era agitată şi făcea gălăgie, D.B. şi amicul ei numit Robert au ameninţat-o cu moartea, luându-i forţat din geantă paşaportul. Astfel, fiind într-o țară străină, necunoscând pe nimeni şi temându-se pentru viaţa şi sănătatea sa, a acceptat cele propuse cu scopul de a reuşi să scape de aceştia. În aşa condiții a prestat servicii sexuale timp de 3 zile”, se arată în sentinţa judecătorească.

Nici organul de urmărire penală, nici instanţa, nu şi-a pus însă întrebarea: cum a reuşit Lidia să revină în Republică Moldova dacă nu avea bani, iar Dorina i-a luat paşaportul.

Declaraţiile Lidiei au fost combătute chiar de verişoara ei, care, fiind audiată în calitate de martoră, a declarat: „ …am întrebat-o pentru ce face așa, că singură a rugat-o pe Dorina să o ajute, ea (Loban Lidia) a spus să nu mă bag că nu-i treaba mea…”.

Noi am reuşit să vorbim cu Dorina. „Am crescut la orfelinat. Eram foarte tânără când am născut. Nu puteam să-mi cresc copilul. L-am lăsat în grija unei prietene şi am plecat. Am acceptat să fac prostituţie. Deja am legat-o cu ea, m-am căsătorit şi sunt fericită în căsnicie. Când s-a adresat la mine verişoara Lidiei şi m-a rugat să o ajut să ajungă în bordel, am acceptat. Mi-a zis că este foarte săracă şi creşte singură copilul. Mi-am adus aminte cum am venit eu. În Germania prostituţia este legalizată. Fetele trec cu regularitate controlul medical, la bordel sunt paznici care au grijă ca să nu fim agresate sau înşelate de bani. Permanent vin inspectori speciali care ne întreabă dacă nu ne obijdueşte cineva, dacă nu ne iau banii”, ne-a spus Dorina.

Tânăra a precizat că ofiţerul de la antitrafic care a reţinut-o a fost Ianîc Manea, că acesta părea a fi mai mult decât prietenos cu Lidia şi că i-a cerut mită ca să o scape de dosar. „Ianîc Manea mi-a cerut 30.000 de euro. I-am spus că nu am aşa bani. Apoi am fost plasată în arest preventiv. Eu am depus o plângere la CNA că Ianîc mi-a cerut mită. Dar fosta mea avocată , oferită din oficiu, m-a convins să-mi retrag cererea dacă nu vreau să ajung în puşcărie. Când am scăpat din Penitenciarul 13 m-am dus la CNA şi mi-am retras denunţul. Funcţionarul de acolo m-a avertizat că dacă retrag un astfel de denunţ aşi putea fi atrasă la răspundere penală”, ne-a spus Dorina.

Dorina a fost condamnată de Judecătoria Chişinău la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea prostituţiei. Procurorul a contestat sentinţa, iar Curtea de Apel Chişinău i-a recalificat din nou fapta ca trafic de fiinţe umane. Instanţa de apel şi-a argumentat decizia prin faptul că Dorina ştia că Lidia are copil mic şi a profitat de vulnerabilitatea ei în scop de profit. În sentinţă, însă, nu apare nicio probă care să confirme că pretinsa victimă i-a dat bani Dorinei.

Totuşi, Curtea de Apel Chişinău a condamnat-o pe Dorina la 9 ani de închisoare. Tânăra a fost salvată de Curtea Supremă de Justiţie, care a anulat sentinţa din cauza erorilor de procedură şi încălcării dreptului inculpatului la apărare. Curtea a cerut în mod obligatoriu audierea Lidiei. Doar că aceasta, ca şi în celelalte cazuri, nu dă curs citaţiilor.

Epizodul Arabia Saudită. În arest ajunge şi o bunică

În timp ce Lidia se afla în Germania este contactată de Constanţa cu care a fost în Turcia. Aceasta i-a spus că taxele s-au mărit în Turcia, sunt mulţi clienţi şi se câştigă bani frumoşi. Peste câteva zile, însă, Constanţa i-a spus că a găsit o cale în Dubai, într-un club de noapte. Lidia a rugat-o să o ia şi pe dânsa ca să câştige un ban, iar Constanţa îi promite să pună un cuvânt şi pentru dânsa.

Lidia revine în Republica Moldova, iar la 27 septembrie 2016 cele două ajung la Aeroportul din Chişinău unde urma să ia cursa de avion spre Dubai.

În acelaşi timp, la aeroport aştepta ruta spre Dubai şi Serafima, o femeie trecută de 40 de ani, care de curând devenise bunică.

„S-a întâmplat că aceeaşi persoană din Dubai urma să ne ajute acolo cu perfectarea vizei. Ea mi-a trimis fotografiile celor două fete şi m-a întrebat dacă nu le văd prin aeroport. Am răspuns că le-am zărit. Apoi au vent cei de la antitrafic şi ne-au săltat pe toate. Lidia m-a denunţat că eu trebuia să le însoţesc. A scris denunţul sub dictarea lui Ianîc Manea. Că altfel era imposibil ca ea să inventeze aşa ceva. Nici nu ştiam cine este ea, nici cum o cheamă. Am făcut cunoştinţă în birou la Manea. Mi-au oferit avocat de stat. Acesta mi-a zis că trebuie să dau 7 mii de euro. Am zis că nu am aşa bani. Apoi am fost reţinută. Avocatul din oficiu a venit din nou la mine şi a zis că regulile s-au schimbat, poftele au crescut şi trebuie să le dau celor de la antitrafic 30.000 de euro. Dacă vreau să scap. I-am spus că trebuie să vând în acest caz apartamentul. La care avocatul mi-a zis că dacă nu vreau să rămân pentru mulţi ani la închisoare, îl voi vinde. Nu puteam să fac asta. Acolo era fiica cu copil mic”, îşi aminteşte Serafima.

„Clienta mea habar nu a avut de această Lidia. Dar a fost condamnată pe nedrept, în lipsă de probe, în baza denunţului unei persoane care devine dubioasă şi lipsită de credibilitate, declarând că a fost traficată într-o scurtă perioadă de timp în patru ţări diferite, de persoane care nu se cunosc între ele”, a declarat Sergiu Barbăneagră, avocatul Serafimei.

Un procuror, un poliţist, o pretinsă victimă care s-a vrut traficată şi un magistrat ignorat

Serafima şi Constanţa au fost reţinute la 27 septembrie 2016, peste o zi a fost reţinută şi Violina care a adăpostit-o pe Lidia în mai. Dorina a fost reţinută la 10 octombrie, iar Raisa, la 4 noiembrie. Toate cele 5 femei susţin că operaţiunea era condusă de Ianîc Manea, carea avea un comportament agresiv.

Din analiza celor patru cazuri de pretins trafic, observăm că dosarele pentru trafic de fiinţe umane au fost pornite la iniţiativa aceluiaşi ofiţer de infestigaţii antitrafic, Ianîc Manea. Pornirea urmăririlor penale este autorizată de acelaşi procuror, Vitalie Roşioru. În toate cazurile este vorba de aceeaşi victimă, care este trafică într-o perioadă scurtă de timp în patru ţări diferite (în Emirate nu reuşeşte să ajungă), de femei care nu se cunosc între ele. Mai mult, Lidia nu era o adolescentă şi la sigur îşi dădea seama perfect unde merge. Toate inculpatele, care nu se cunoşteau între ele ,ne-au declarat că li s-a cerut anumite sume de bani, în unele cazuri aceste sume fiind identice.

Este curios şi faptul că nici într-un caz organul de urmărire penală nu s-a obosit să facă o interpelare în ţările unde a fost Lidia şi să verifice cele expuse în denunţul ei sau poziţia inculpatelor.

Toate aceste coincidenţe nu par de loc să fie întâmplătoare şi pare să fie o schemă de fabricare a dosarelor, cu învinuiţi de la care să fie escortate sume greu de imaginat. De la persoane care mai degrabă par să fie ele nişte victime.

Singurul din autorităţile de justiţie care a reacţionat la aceste coincidenţe stranii este magistratul Dorin Munteanu de la Judecătoria Chişinău. La 2 decembrie 2016, magistratul le-a eliberat din arest preventiv pe cele 5 femei. Judecătorului Munteanu i s-a părut straniu că aceeaşi victimă, într-un timp relativ scurt, a fost traficată în mai multe ţări de persoane care nu se cunosc între ele. Mai mult, magistratul a emis trei încheieri în care a solicitat Procuraturii Generale să examineze aceste stranii coincidenţe. Încheieri care au fost ignorate.

Cine este de fapt Lidia

În toate rechizitoriile şi în sentinţe s-a invocat vulnerabilitatea Lidiei şi faptul că inculpatele au profitat de o biată mamă care nu avea posibilitate să-şi crească copilul. Aflaţi că lucrurile nu stau pe nici aproape aşa. Şi că Livia a lăsat copilul cu foştii soţ şi soacră încă pe când băeatul era un bebeluş. Acum este în clasa a treia.

Echipa noastră a mers în satul Băneşti, raionul Teleneşti. Alexei, fostul soţ, ne-a spus că Lidia a început să dispară zile întregi de acasă, fără ca să-i pese de copil. Zicea că merge la muncă, dar nu aducea nimic acasă. Apoi a aflat că îl înşeală. A avut chiar tupeul să vină la poartă cu amantul Dumitru şi chiar s-au bătut acolo.

Bărbatul a precizat că Lidia a luat copilul şi l-a dus câteva luni la mama ei care locuieşte în Ratuş. Femeia a angajat atunci şi o avocată, încercând să-l impună să-i plătească pensie alimentară. Nu s-a mai ajuns, deoarece băeatul care era deja măricel a fost bătut şi a spus că nu mai vrea să locuiască cu bunica de pe mamă.

Alexei spune că fosta soţia nu şi-a bătut niciodată capul de şcolarizarea copilului, nu a contribuit la educaţia lui şi aproape că nu a contribuit material sau financiar la întreţinere. „Dacă trimitea 100 de euro într-un an era mult. Ne-am certat chiar înainte de începutul noului an şcolar. Tocmai plecasem în Cehia şi încă nu primisem salariul. I-am zis să trimită ceva bani mamei ca să pregătească copilul de şcoală. M-a numit cu cele mai urâte cuvinte. Patronul unde lucram s-a dovedit a fi înţelegător şi mi-a dat un avans de 500 de euro, pe care i-am trimis acasă”, ne-a spus Alexei.

Bărbatul ne-a mai spus că este mereu şantajat de fosta soţie că îi va lua copilul. El a precizat că nu cunoaşte că fosta soţie i-a fost traficată, iar când revenea acasă spunea că a fost la muncă peste hotare.

Rodica, fosta soacră a Lidiei, ne-a spus că poliţia a căutat-o pe fosta noră, dar nu i-a spus precis pentru ce. Femeia ne-a arătat şi copilul, un băieţel durduliu şi rumen la faţă, menţionând că se mândreşte cu el că este ascultător şi învaţă bine. „Eu am vrut să fie bine între ei, să păstreze familia. Pentru copil. L-a lăsat când încă era sugar. Am discutat în familie ca să o decădem din drepturile părinteşti. Dar am renunţat ca să nu traumăm copilul. Aşa cum este, dar fiecare copil are nevoie de mamă. Ei comunică la telefon şi el este bucuros”, ne-a spus Rodica.

I-am întrebat pe cei doi de ce a ajuns Lidia la limita sărăciei, ca să-şi ia lumea în cap şi să plece ca să-şi întreţină copilul. „Dar ea nu l-a întreţinut. Eu îl cresc de mic. Noi întotdeauna am avut ce mânca. Ţinem şi vacă, şi păsări. Uitaţi-vă ce grădină mare avem. Creştem de toate. Este şi apă pentru irigaţie. Avem surplus de produse alimentare şi mergem aproape în fiecare duminică la piaţa din Teleneşti ca să le vindem.

În timp ce discutam cu Alexei şi Rodica, Lidia l-a telefonat pe fostul soţ şi am asistat involuntar la dicuţia dintre cei doi. Fosta soţie îi spunea bărbatului că se află în Dubai, i-au expirat actele şi nu poate să trimită bani pentru întreţinerea copilului. Dar că pe 5 octombrie vine în Moldova.

Lidia nu a mai ajuns în Republica Moldova. Surse din anturajul ei susţin că femeia ar fi fost reţinută în Dubai.

Alexei ne-a arătat şi un mesaj primit de la Lidia în care femeia îi spune, pe un ton brutal, că nu are bani pentru că are datorii şi să-şi bată capul cum să crească copilul.

raspunsul liviei

Din păcate, nu am putut să o contactăm pe Lidia. Aceasta a blocat accesul persoanelor străine pe reţelele de socializare şi aplicaţiile online.

Şi câte ceva despre Ianîc Manea

Ianîc Manea a început să lucreze în calitate de ofiţer de investigaţie la Centrul pentru combaterea traficului de persoane al MAI începând cu 26 mai 2016. Până atunci, lucrase ofiţer de urmărire penală la Inspectoratul de Poliţie din sectorul Centru al Capitalei.

Întâmplător sau nu, dar la un an după numirea lui Manea în noua funcţie situaţia economico-financiară a familiei Manea s-a îmbunătăţit simţitor, rudele s-au îmbogăţit şi donaţiile din partea lor au început să curgă gârlă pentru tânărul poliţist. Astfel, omul legii declara pentru anul 2016 un apartament de 39,3 metri pătraţi, cumpărat în 2012, şi un automobil Toyota pe care îl declara la 14.000 de lei.

În 2017, poliţistul îşi cumpără un apartament de 86,8 metri pătraţi, pe care îl declară la aproape jumătate de milion de lei, cu mult mai ieftin decât preţul de piaţă. În acelaşi an, Manea îşi cumpără un alt automobil, pe care îl declară la 100.000 de lei. Poliţistul declară şi un împrumut de 100.000 de lei de la o bancă comercială.

Manea declara pentru 2017 un salariu anual de 91.087 de lei, 7590 de lei pe lună. Soţia sa aproape că nu avea venituri, fiind în concediu de îngrijire a copilului.

În 2018, părinţii îi donează lui Manea 50.000 de lei, iar o rudă din partea soţiei, 3000 de euro. Pentru 2019, poliţistul mai raportează un ajutor material de 50.000 de lei din partea părinţilor şi de 6000 de euro din partea rudelor. Totodată, acesta a mai declarat 3800 de euro din vânzarea automobilului. Donaţiile şi banii obţinuţi din vânzarea maşinii însumează 12.300 de euro, bani care acoperă în totalitate şi chiar depăşesc puţin preţul declarat al automobilului de model Volvo XC60, cumpărat de poliţist în anul respectiv. În anul 2019, Ianîc Manea şi soţia au avut venituri oficiale de 135.383 de lei, în mediu câte 11.200 de lei pe lună. Din aceşti bani familia, care are şi un copil minor, trebuia să ramburseze creditul şi dobânda.

În 2020, printre donatorii lui Manea mai apare şi o mătuşă, care i-a dăruit 1000 de euro. Părinţii i-ar fi dat 60.000 de lei, iar celelalte rude încă 3600 de euro. În 2021, donatorii poliţistului de la antitrafic devin şi mai darnici. Omul legii a raportat donaţii de 120.000 de lei din partea părinţilor, 1500 de lei din partea mătuşii şi de 4000 de euro din partea altor rude. Pentru 2022, donaţiile declarate de Manea au fost de 80.000 de lei şi 2.500 de euro din partea părinţilor, 2500 de euro din partea mătuşii şi 2000 de euro din partea altor rude.

Ianîc Manea a fost verificat de ANI , care nu a descoperit discrepanţe între venituri şi cheltuieli.

În schimb, Procuratura Anticorupţie a intentat pe numele lui Ianîc Manea un dosar penal pentru fals în declaraţiile publice de avere şi interese personale. În octombrie 2022, Judecătoria Chişinău la achitat pe poliţistul de la antitrafic.

Dosarul se află la Curtea de Apel Chişinău, iar examinarea bate pasul pe loc, la fel ca şi în cazul dosarelor pornite de el în 2016 împotriva celor 5 femei.

Echipa noastră a avut nevoie de trei zile pentru a-l localiza pe Ianîc Manea ca să-i ofere dreptul la replică, Poliţistul s-a arătat deranjat de investigaţia pe care o facem şi ne-a sfătuit să cerem informaţii de la conducerea Ministerului de Interne.

„Am făcut un volum de lucru enorm, am salvat oameni din sclavie sexuală. Dacă o să denigraţi imaginea mea şi a Centrului, o să-mi pară sincer rău”, ne-a declarat Ianîc Manea.

L-am contactat pentru o opinie pe Iurie Podarilov, fostul şef interimar Centrului pentru combaterea traficului de persoane. „Nu pot nici să infirm, nici să confirm acest caz. Eu am plecat de acolo în octombrie 2016. Nu-mi mai amintesc. Deja în privinţa mea începuseră presiunile şi a trebuit să plec”, ne-a spus Podarilov.

În loc de epilog

În timp ce poliţiştii de la antitrafic luptă cu nişte amărâte, adevăratele victime ale traficului de fiinţe umane rămân fără justiţie. Este şi cazul Lucianei din Teleneşti care a fost traficată în Italia şi impusă să se prostituieze pe când avea doar 17 ani de către fratele primarului din Teleneşti, care gestiona câteva afaceri în oraş. Tânăra ne-a spus că a fost ţinută în captivitate timp de 3 luni, în acest timp aducându-i traficantului un profit de peste 90.000 de euro. Din care nu i-a fost achitat niciun ban. Doar cât i-au fost cumpărate haine şi mâncare.

Fata a fost salvată de carabinierii italieni, care au dus-o la un centru de plasament, unde a primit asistenţă medicală şi psihologică, dar şi studii. Mama fetei din Teleneşti, care ne-a sesizat şi pe noi, ne-a spus că a depus o plângere la poliţie, dar traficantul aşa şi nu a mai fost tras la răspundere.

Am găsit-o pe Luciana în Italia. Tânăra ne-a povestit despre drama prin care a trtecut şi că este gata să-l ierte pe cel care a impus-o să se prostituieze. Chiar dacă cele trei luni de sclavie sexuală i-a lăsat sechele pentru sănătate. „Dreptatea nu o mai găsesc şi nu sper la nimic. Stau în Italia, muncesc legal şi am o relaţie serioasă cu un bărbat. Lelic mi-a făcut mult rău, dar l-am iertat. Există şi partea bună a lucrurilor. Sunt aici legal, am primit studii, muncesc. Cu toate că în urma exploatării sexuale m-am ales cu o maladie gravă. Voi pleca în Moldova şi voi retragerea plângerea depusă de mama la poliţie. Poartă şi ea o parte din vină, căci i-a făcut lui Lelic procură. Eram o copilă. Nu am ştiut la ce merg. Sunt fără tată şi am vrut să muncesc. Dar cred că nu se merită de răscolit trecutul. Nu mai are sens. Şi sunt sigură că nu se va face dreptate niciodată”, ne-a spus Luciana.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

24 Comentarii

  • cele mai profitabile afaceri sunt traficul de arme,droguri urmata de prostitutie…Dar mai profitori, in urma acestor tragedii, sunt cei care mimeaza combaterea viciului.In realitate,astea din Institutiile Statale sunt mai smecheri ca traficantii in fine–i combina,le regizeaza diferite scheme odioase.
    Una din asa zisa schema ,,VAGINA,, a Centrului de Combaterea traficului de Fiinte Umane MAI RM, unde ,,parasute sub acoperire ,, ca pretinse victime cu amarati cetateni facuti traficanti.
    Si neamurile au devenit putrezi de bogati a ,, regizorilor,, Manic,Podarilor ,Revenco.. si CO care de dragul banilor pt reformele EUROPulei,prin scneme criminale de a stoarce milioane

  • CUM in 5 luni separat a reusit o ,,parashuta sub acoperire,, regizata de profitorii de la Antritafic,.. a bagat la puscarie 8 femei cu copii ?

  • Vorbeste foarte linistit shi tot asa linistit cere bani nerushinatul oare cum poate dormi animala asta de jigodie el trebuie inkis cu cucuveauka De Coban!!!!!!!!!

  • Gheorghe Malic
    Da, spre regret avem o situație abuzivă și la acest capitol însă ea este susținută de mai multe ONG-uri, care au aranjat o structură stabilă de ”extorcare” a dotațiilor straine pentru așa zisa ”combatere a traficului de ființe umane” și pe lingă aceasta au apărut și alte interese mai ascunse. Sa reușit să se ducă în eroare multe structuri internaționale, inclusiv ambasada SUA și chiar Guvernul SUA, care pompează surse finaciare enorme în structuri para-statale, în anumiți funcționari publici, inclusiv procurori și chiar judecători, ne mai vorbind de polițisti și ONG-ori. Toate acestea pentru că sunt ”speriați” de fenomenul ”trafic de ființe umane”, care ca atare este mai mult inventat. Deci, pentru a ”justifica” dotările obținute din exterior și pentru a crea existența unor probleme la capitolul ”robia contemporană”, se inventează fel de fel de dosare, care nici pe aproape nu pot fi calificate ca si trafic de fiinte umane, sau ca si proxenitism, însă șmecherii noștri au un singur mijloc să ”bată clopotele” și să ”strige-n gura mare”, prinde hoțul, de altfel, nu se justifica crearea și menținerea a așa structuri la nivel de Comitet naţional… si Centrul pentru combaterea traficului de persoane, care de fapt, sunt un fel de ”state în stat”.
    Ca urmare, majoritatea persoanelor care pleacă și revin în țară sunt oprite de unii polițiști, altele sunt chiar șantajate pentru a depune cereri că ar fi fost cumva traficate. Multe dosare pur si simplu sunt inventate și ”supte din deget”. Din nimic se face ”trafic de ființe umane” si dacă persoanele nu se ”clarifica” la faza prejudiciară, atunci nu-i salvează nimeni de ani grei de pușcărie, căci spre regret, sunt și un șir de judecatori-specializați, care tot sunt dotați din aceleași surse și care văd doar trafic de ființe umane și nimeni nu îndrăznește să se opună în combaterea ”morilor de vînt”. Grav este că ai noștri deja au trecut și hotarele, deja ”investighează si judecă” cazuri, spre exemplu, din Germania sau din Franța. Da, în centrul Europei unde ai noștri activează absolut legal, în limitele legislației acestor țări, la noi, abuziv și contrar intereselor și fără acordul aceslor state, încălcînd astfel grav suveranitatea acestor țări, la revenirea în țară, se inventează infracțiuni și oamenii sunt reținuți, apoi șantajați și dacă nu se ”clarifică” cu cineva, vor fi și condamnați, iată undei corupția, dlor… Tot în așa mod, se inventează dosare și cu ajutorul agenților provocatori, pentru că dacă nu vom avea o ”creștere” anuală a numărului cazurilor de acest gen, mai probabil că statele donatoare nu o să mai facă dotări, ca urmare va dispărea o sursă stabilă de venituri enorme în buzunarul unor afaceriști naționali, pentru care scopul scuză mijloacele. Personal cunosc mai multe cazuri, cunosc persoane ce în mai multe cauze au fost ”victime”… și așa de citeva ori, sigur că de fapt, sunt surse ale poliției care doar provoacă aceste cazuri.
    Problema trebuie stopată, am sensibilizat de multe ori și de fiecare dată sunt atacat la direct, am analizat aceasta problema încă prin anii 2015-2016, chiar am facut și o publicație în acest sens (este mai jos), dar interesul poartă fesul, prea mari venituri sunt în circuit pentru a fi pierdute, și de ce oare nu este o formă de mafie, dacă unii din cei ce au venituri enorme stabile de la acest business-flagel, rîvnesc și la înalte funcții în stat, sigur că doar pentru a menține această situație… Pe scurt, Republica Offf Moldova.
    https://ibn.idsi.md/…/12_18_Traficul%20de%20fiinte…

  • Doamna Julieta mai întîi invațațivă a scrie corect și după asta publicați toate minciunile dvs!!
    Da pentru videoclipurile făcute fără permisiune o să răspundeți

  • De ce nu ați scris cum a fost copilul meu pus cu pistolul la cap ..de ce nu scrieți cum pun băieți la cale ca să o bată …Ați fabricat totul foarte bine dar copilul meu o să poată să vă reziste

  • 😁😁😁 voi va dați seama ce scrieți?verificați informațiile mai bine
    Pe care Sfetlana și în care Dubai am dus-o😁😁😁
    În Dubai înafară de familia mea nu am dus pe nimeni

  • Pe Bălțanu Gioni și alți prieteni care i-ai pus la cale sași bată joc de mine și să scoată informații…de ce nu vorbești de asta ?

  • Nu am intrat de mult pe această pagină ..mama vroia să mă protejeze de voi!
    1.Eu de copilul meu am grijă ..dacă o să fii mai atentă el a fost la mine de 5 ori și nu e eftin bilet chirie mincarea și nu numai el a fost dar toată familia mea .
    Eu am văzut ce înseamnă mama care își lasă copilul pentrucă am participat în multe echipe umanitare chear și în raion și nam făcut asta ca să public undeva sau să mă laud..dar dacă sa ajuns la așaoment Rodica poți să întrebi la casa de copii din Telenești
    În privința fostului meu soț …nu e primul caz în MD cînd după divorț soții se numesc diferite cuvinte unul pe altul ..da el e supărat și nu din cauza la copil dar din cauza mea
    Mia propus de multe ori să ne impacam și eu n-am vrut(am motivele mele)
    În alt rînd..ca teriorizezi pe altcineva asta n-o să schimbe nimic…ca să închizi pe cineva e nevoie de dovezi și conversația noastră este în dosar dar văd că tu ai postat doar ceia ceti trebuie ție
    Am tăcut pînă acum ca mă temeam și pentru doi ani te-ai liniștit dar cînd am văzut că ai început din nou eu nu pot să tac…O să mă apăr pentrucă am dreptate.
    Eu știu că ai pus la cale persoane ieșite din închisoare ca să mă invioleze și am mesaje vocale cu martori.
    Eu eram un copil cînd tu ai creat coșmarul acesta pentru mine dar acest coșmar mă urmărește și acum.
    Și în ce mod nu ar fi tu doar vreai sămi distrugi viață…
    Tu chiar și soțului meu cu care sunt în în căsătorie acum iai propus ca să trimiți jurnaliști și el să spună tot ce e rău despre mine….ai văzut ca prietenii tai din pușcărie nu te ajuta si inventezi altceva…
    Eu pot să dau nume si nume și înregistrări vocale de la martori
    Dacă asta o să ajute o să fac
    Fiecare trebuie să răspundă pentru ceia ce a făcut.
    Și să nu mai zicem că mi-ai propus bani ca să schimb mărturiile
    Șau să-ți amintesc cum data trecută ai făcut..bătută și azvirlita sub gard….da ești bravo demnă de aplauze …dar ce nu ai face tu eu n-o sămi schimb mărturia și nu fac asta din răutate sau altceva …dar pentrucă nu vreau ca altcineva să treacă prin ceia ce am trecut eu .

  • Pentrucă cu pistolul la cap am fost pusă eu da nu tu …așa că gîndeștete înainte de a spune ceva
    Eu înțeleg Rodica vreai ca să vii în Moldova sări faci documentele dar nu poți că ești în căutare și nu numai pe cazul meu dar ai mai multe …știi tu măcar mai venit să-ți ceri scuze după tot..eu eram un copil

  • Eu știu că copilul iese în vacanță degrabă și trebuie să-l iau și mă tem să vin în țara !!!Eu nu vreau mama sa ma mai găsească o dată sub gard bătută aproape moartă ca data trecută !
    Și tu mă întrebi de ce nam fost la judecăți ?Sincer ?
    Hai eu ție să-ți fac ceia ce mi-ai făcut tu și o să vedem o să ai curajul să te duci la vreo judecată …nici la magazin curaj no să ai …așa cum nam nici eu!
    Da mă stărui tat timpul cînd ies să fiu cu cineva din famili ..asta nu mă bucură defel ..

  • Ca tu ai bani poți cumpăra o jurnalistă care nici a scrie corect nu poate nu mă miră …la fel ca faptul că in atîta ani nu ai recunoscut nimic.

  • Vreau sa mai spun mamelor care poate citesc tot asta..aveti grija de copii și asigurați vă unde se duc și cu cine..nu toți scap vii din asta și nu toți se decid să vorbească și să spună .
    Noi femeile din născare avem rușine
    …de ce multe femei despre violuri tac..??dar tăcerea nu ajută !!Eu am găsit curajul în mine să vb despre istoria mea și da nu a fost ușor amenințări bătăi și tit așa dar mă bucura faptul că altă fata no sa plătească așa și de unde puteți ști că poate nu ar fi fica dvs..eu poate cu ceia prin ce am tras eu am salvat vieți .și gindinduma la asta uit de durerea pe care am primit-o.Aveti grija de copii voștri oferitile iubire si atenție !

  • Eu sunt gata să demonstrez că am dreptate …nu pot trăi cu frica ca o sa pățesc ceva eu sau copilul
    Degeaba 6-7 ani nu dau trebuiesc dovezi
    Faci saituri false cu pozele mele … amuzant…parcă am fi copii

    • Daca crezi Rodica că ai avut relații sexuale cu polițistul de sector și cînd venea la tine îți aducea dulciuri la copii(pot să-ți dau si mai multe detalii în privat) sau ca dai bani la zaci
      ….o să te ajute …credema ca nu ..sau să-ți amintesc de faptul cum cu tatăl meu te-ai culcat ..rău că n-am știut asta atunci

  • Daca crezi Rodica că ai avut relații sexuale cu polițistul de sector și cînd venea la tine îți aducea dulciuri la copii(pot să-ți dau si mai multe detalii în privat) sau ca dai bani la zaci
    ….o să te ajute …credema ca nu

  • Daca crezi Rodica că ai avut relații sexuale cu polițistul de sector și cînd venea la tine îți aducea dulciuri la copii(pot să-ți dau si mai multe detalii în privat) sau ca dai bani la zaci
    ….o să te ajute …credema ca nu ..sau să-ți amintesc de faptul cum cu tatăl meu te-ai culcat ..rău că n-am știut asta atunci

  • Eu nu judec pe nimeni …si îmi cer scuze dacă am fost aprigă în comentariile mele eu vreau doar adevărul…eu m-am saturat sa trăiesc în frica …e timpul de pus punctul și deja nu mă tem!?!

Lasă un comentariu