Cei doi agenţi ai FSB-lui rusesc se numesc Vadim Iurcenco şi Iuri Gudilin. Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, jurnaliştii de investigaţie de la portalul RISE au scris, cu referinţă la surse din cadrul serviciilor speciale, că acesta este un agent al FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”), după cum sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

31b7fe5f92fd1a3dad85bad9a6486fb6

Iurcenco are 40 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului „Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria).

Iuri Gudilin este cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiști în mai multe campanii electorale, inclusiv cea prezidențială din 2020. Ca și Iurcenco, Gudilin a activat anterior în cadrul „MRSK Centru”.

Gudilin este considerat de SUA drept ofițer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi ”polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influența rezultatul alegerilor din 2020 și 2021.

Conform informațiilor oferite de autoritățile americane, de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB ar beneficia și Mișcarea Alternativa Națională – partidul creat de edilul capitalei Ion Ceban, prieten cu Igor Dodon, care din anul trecut se declară pro-european. Deși Ceban a declarat că informaţiile sunt false, jurnaliștii RISE Moldova și ai Centrului Dossier au publicat imagini în care apare Ion Ceban și Iurii Gudilin, părăsind oficiul central al PSRM.

get0 img

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a prezentat schema prin care două persoane din Federația Rusă, ce conduceau activități de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova, au construit rețeaua de agentură pe teritoriul țării, „antrenată în organizarea de activități dușmanoase împotriva securității RM”. Începând cu anul 2020, grupul își desfășura activitatea în interesul Serviciului Federal de Securitate.

„SIS în comun cu PCCOCS au încheiat și au expediat în instanța de judecată una din cauzele penale inițiate pe elementele constitutive ale infracțiunii trădare de patrie și spionaj, în privința unui grup de persoane antrenate în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității republicii Moldova și cetățenilor săi. Din 2020, cetățenii Federației Ruse, Iurie și Vadim, sub comanda FSB din Rusia, identificau și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova, pentru construind o rețea de agentură locală cu scopul de a influența procesele social-politice în interesul Rusiei, au realizat acțiuni operaționale pentru modelarea opiniei publice și campanii mediatice. Timp de doi ani, perioadă în care a fost documentată activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor politici, au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual prin intermediul mai multor platforme de social-media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false. La fel, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente”, a comunicat directorul SIS, Alexandru Musteaţă, într-o conferinţă de presă.

SIS a documentat și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către Republica Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității Republicii Moldova. În acest sens, unul din agenții recrutați de către Iurie G. și Vadim Y., avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic, conex proiectelor comandate și finanțate de către FSB, dar și de a recruta alți cetățeni ai Republicii Moldova.

„Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferuri prin intermediul criptovalutei și așa numitului sistem „HAVALA” cu implicarea în sistemul de lichefiere a caselor de schimb valutar. În total, în 2021, din Federația Rusă în Republica Moldova, prin canale tenebre, a fost transferată suma de circa 500 mii dolari SUA, bani utilizați în implementarea activităților ilegale menționate”, a precizat șeful SIS.