Politic

Irina Vlah, Calul Troian al Moscovei. Cum şi-a început politiciana din Găgăuzia campania electorală

irina vlah rusia 1200x600 1
Avatar for Julieta Savitchi

În timp ce la Chişinău au apărut primele zvonuri că Irina Vlah ar putea fi candidatul partidelor de
stânga pro-ruse la alegerile prezidenţiale, fosta guvernatoare a Găgăuziei a şi început de facto
campania electorală pentru scrutinul din toamna viitoare. Politiciana de la Comrat, sub paravanul unei
organizaţii obşteşti, a trecut hotarul Găgăuziei, înteţindu-şi vizitele în diferite localităţi de pe întreg
teritoriul Republicii Moldova şi a dat start mai multor acţiuni cu tentă populistă de natură să convingă
electoratul dintre Nistru şi Prut că anume ea trebuie să se afle la cârma statului.

Irina Vlah nu a confirmat, deocamdată, oficial, dacă va candida la şefia statului. „Pot să vă spun că mă gândesc la această decizie, discut cu echipa. Nu exclud această participare, vedem. Președinta Maia Sandu deja și-a anunțat candidatura. Startul s-a dat. Noi avem strategia noastră, cred că până în luna mai vom avea o decizie”, a declarat Irina Vlah, a declarat cu două săptămâni în urmă Irina Vlah.

Totuşi canalele pro-ruse de pe reţelele de socializare o prezintă deja pe Vlah drept candidată la prezdenţale. Mai mult, canalele propagandistice ruse o victimizează pe Vlah. Acestea susţin că Irina Vlah este urmărită de serviciile speciale de la Chişinău şi că „Maia Sandu a ordonat structurilor de forţă să discrediteze viitorul candidat la alegerile prezidenţiale”.

Totodată, pe Facebook a fost lansată recent pagina „Irina Vlah – preşedinte Republica Moldoiva”. Fotografia de profil al Irinei Vlah este făcută pe fundalul drapelelor Uniunii Europene şi Republicii Moldova.

Irina Vlah, „salvatoarea” Moldovei

Irina Vlah a fost guvernatoarea Găgăuziei în două mandate consecutiv, ultimul expirând în primăvara anului 2023.

În septembrie 2023, Vlah și-a lansat propria carte, întitulată „Profesia mea e Politica„.

Două luni mai târziu, politiciana de la Comrat a fondat asociația obștească „Platforma Moldova, Potrivit Irinei Vlah, menită, potrivit ei, să unească forțele politice sănătoase în jurul ideilor de interes național.

„O platformă care trebuie să ne unească după ce actuala guvernare ne-a dispersat, ne-a partajat în oameni buni și oameni răi. Avem nevoie de o clasă politică educată în spiritul respectului față de cetățeni, responsabilă de politicile de guvernare. A venit timpul să facem un front comun. Mă adresez către toți care au de spus un cuvânt, către toți care sunt ignorați, către partidele de opoziție”, a declarat Irina Vlah.

Politiciana de la Comrat trece „hotarul”

Cu o spătămână în urmă, „Platforma Moldova” inițiat campania „Vocea Poporului”.

„Campania naţională are ca scop transmiterea informațiilor despre problemele oamenilor către autoritățile Republicii Moldova”, a anunţat Irina Vlah, în cadrul unui briefing.

Vlah a explicat necesitatea unei astfel de campanii prin faptul că mulți locuitori ai țării se plâng de inacțiunile autorităților, cărora „le este frică să se întâlnească cu oamenii și nu vor să audă despre problemele lor”.

„În ultimele luni, eu și colegii mei de la „Platforma Moldova” am călătorit mult prin sate, am comunicat cu oamenii și în acest timp, am înțeles că Guvernul trăiește într-o lume paralelă, nu cunoaște deloc problemele reale ale oamenilor, acționează pe baza intereselor sale înguste, ignorând complet interesele reale ale cetățenilor ”, a spus Irina Vlah.

Vlah şi-a început vizitele în teritoriu, care par a fi întâlniri cu alegătorii, în localităţile populate prenpoderent de vorbitori de limbă rusă.

Irina Vlah

Irina Vlah la o întreprindere din Bălţi/ Sursa foto: Facebook/ Irina Vlah

Continuarea citiţi AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu