După un val de critici dure din partea societăţii civile şi a opoziţiei, Comisia Situaţii Excepţionale (CSE) condusă de premierul Dorin Recean „i-a eliberat” pe judecătorii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), care au depus cereri de demisie, acestea fiind acceptate şi de Consiliul Superior al Magistraturii.
Prin decizia CSE de luni, 10 aprilie, membrii Comisiei au renunţat la ideia de a-i impune să lucreze încă 30 de de zile pe magistraţii de la CSJ, care vor să părăsească sistemul, şi au decis să încerce o altă cale pentru a debloca situaţia din justiţie, prin delegarea în instanţa supremă a unor judecători din instanţele ierarhic inferioare.
„Decizia a fost aprobată în contextul în care autoritățile statului au ajustat cadrul normativ cu mecanismele necesare pentru soluționarea dificultăților legate de completarea provizorie a locurilor vacante de judecător la instanța judecătorească supremă și au inițiat concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție”, au argumentat membrii CSE renunţarea la propria decizie.
Activitatea CSJ a fost blocată, în mare parte, după ce în februarie mai bine de jumătate din magistraţii CSJ au depus cereri de demisie. Situaţia urma să fie deblocată la Adunarea Generală a Judecătorilor din 17 martie, la care urma să fie aleşi membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Alegerea însă a eşuat pe motiv că mai mulţi candidaţi la CSM, care au căzut Pre-Vettingul, au depus contestaţii în CSJ şi s-a decis ca alegerea să se facă după ce instanţa se va expune asupra contestaţiilor.
Mai multe organizaţii neguvernamentale şi partide din opoziţie au calificat decizia CSE de a impune magistraţii CSJ să lucreze încă 30 de zile drept o imixtiune a politicului în justiţie.