Crimă

VIDEO// Libertatea dăruită de magistratul Gheorghe Balan nu i-a adus liniştea. Sportivul Ion Şoltoianu, încătuşat pentru şantaj

Deepin Screenshot select area 20230411124952
Avatar for Julieta Savitchi

Kickboxerul Ion Şoltoianu a fost încătuşat din nou, la patru luni şi jumătate după ce magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău l-a scăpat de închisoare pentru huliganism şi port ilegal a armei de foc.

De această dată, sportivul, care anterior a fost eliberat condiţionat înainte de termen pentru omucidere din culpă, este bănuit de şantaj. Potrivit poliţiei, Şoltoianu ar fi pretins de la un bărbat care şi-a ispăşit pedeapsa pentru escrocherie suma de 5.000.000 de lei.

Şantajul ar fi început încă când cei doi erau în puşcărie şi a continuat după eliberarea lor. Şoltoianu ar fi ameninţat victima şi familia sa cu exterminarea fizică, inclusiv de către membrii unor organizații criminale și de către conducătorii acestora din țară și de peste hotare.

Amintim că la 31 octombrie 2022, Gheorghe Balan l-a scăpat pe sportiv de închisoare, eliberându-l din sala de judecată. Procurorul solicitase pentru Şoltoianu 11 ani cu executare, pentru huliganism agravat cu aplicarea armei de foc, pe care o purta fără autorizaţie.

Gheorghe Balan l-a găsit vinovat pe Şoltoianu de purtarea ilegală a armei de foc, condamnându-l la 1 an 3 luni şi 7 zile de închisoare. Magistratul însă a considerat pedeapsa executată, după ce i-a redus din termen 232 de zile pentru că a stat în arest preventiv în condiţii inumane şi degradante. Cât priveşte huliganismul, magistratul a calificat infracţiunea din penal în contravenţional, aplicându-i o amendă de 1500 de lei.

Ion Șoltoianu a ajuns în arestul poliţie la 22 septembrie 2011, la trei zile după l-a împușcat la o terasă din centrul Capitalei pe fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne, Ion Stratulat, acționar la Centrul comercial Elat.

În 2013, sportivul a fost condamnat de instanța de fond la 14 ani de închisoare pentru deținere ilegală de arme, omor și șantaj, iar în 2016 instanța ierarhic superioară i-a redus pedeapsa cu doi ani.

În martie 2022, Ion Şoltoianu, care se afla în perioadă de probă, a fost încătuşat din nou după ce s-a aflat în libertate doi ani şi şase luni.

Sportivul i s-a incriminat că l-a ameninţat cu un pistol pe un bărbat care plimba un câine de rasă. Polițiștii, alertaţi de o tânără, au ajuns chiar în momentul încăerării.

Conflictul ar fi început de Şoltoianu care s-a arătat deranjat de prezența câinelui de rasă și, după un schimb de replici, a scos arma din geantă și a îndreptat-o spre persoana cu câinele.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi