Justiție

VIDEO// Ludmila Ouş, pe cale să rămână fără mandat de inspector judiciar

ous ludmila 72218400
Avatar for Julieta Savitchi

Inspectorul judiciar de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ludmila Ouş, este pe cale să-şi piardă mandatul. Aceasta l-ar fi determinat pe un petiţionar să-şi retragă plângerea în privinţa unui judecător.

Surse din cadrul CSM au comunicat pentru Crime Moldova că un petiţionar a depus plângere la Inspecţia Judiciară pe numele magistratului Gari Bivol de la Judecătoria Chişinău. Plângerea a fost repartizată pentru examinare Ludmilei Ouş. Aceasta, însă, ar fi telefonat petiţionarului, încercând să-l convingă să-şi retragă plângerea.

Autorul plângerii nu s-a lăsat intimidat şi a înregistrat toată convorbirea avută cu Ludmila Ouş. Apoi a depus o plângere la CSM, anexând şi înregistrarea audio.

Sursele noastre au precizat că înregistrarea a fost ascultată de membrii CSM şi că i s-ar fi propus inspectoarei să plece de bună voie, pentru a evita o procedură disciplinară care i-ar putea afecta cariera.

Sergiu Caraman, preşedintele interimar al CSM, a confirmat că există o astfel de plângere şi înregistrare audio care o compromite pe Ouş. „Am dispus la secretariat să-mi aducă toate materialele pe acest caz, cine este petiţionarul. Le vom studia, apoi vom lua o decizie, dacă vom porni procedură disciplinară”, ne-a spus şeful de la CSM.

Întrebat dacă va sesiza Procuratura pentru a verifica fapta Ludmilei Ouş sub aspectul unui abuz în serviciu, Sergiu Caraman a spus că o decizie în acest sens ar putea fi luată doar după ce vor fi studiate materialele.

Ludmila Ouş a refuzat să ne vorbească despre acest caz.

Portalul Crime Moldova a relatat anterior despre pretinsele abuzuri comise de Ludmila Ouş în calitate de inspector judiciar. Unul din acestea se referă la raportul în privinţa unei investigaţii a echipei Crime Moldova, în care figurează judecătorul Valeriu Pădurari. Inspectorul Ouş a constatat că autorul „destabilizează sistemul judecătoresc” şi a venit cu propunerea de a sancţiona portalul Crime Moldova.

La scurt timp, un cititor a venit la redacţie cu mai multe fotografii de la o nuntă, în care Ludmila Ouş apare alături de Valeriu Pădurari.

Mai mult, precizăm că Ludmila Ouş a fost avocata unui om de afaceri într-un proces de insolvabilitate dus de judecătorul Valeriu Pădurari. Bărbatul ne-a declarat că a avut de pierdut după ce Ouş nu s-a prezentat în instanţă, invocând diferite motive.

Portalul Crime Moldova a scris anterior că doi judecători de la Curtea de Apel Bălţi, care cu mai mulţi ani în în urmă au plasat-o în arest preventiv pe fosta judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău, învinuită pe atunci de corupere pasivă, riscă să fie atraşi la răspundere disciplinară în baza unui Act de control, semnat de Ludmila Ouş.

Este vorba de magistraţii de la Curtea de Apel Bălţi, Angela Revenco şi Ghenadie Liulca.

Amintim că, fosta judecătoare Ludmila Ouş a avut statut de de învinuit într-un dosar de corupţie, numit generic „Dosarul celor cinci magistrate”. În dosarul respectiv au fost învinuiţi cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar. Toate zece persoane au fost reţinute în octombrie 2018, după ce procurorii au descins cu percheziţii în birourile lor, unde au fost instalate din timp camere video.

Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

Potrivit rechizitoriului, avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

În aprilie 2019, dosarul a fost trimis în judecată. În acelaşi timp, magistratele au obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Cahul, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care şi-a exprimat acordul privind efectuarea urmăririi penale în privinţa judecătoarelor.

Un alt câştig de cauză magistratele l-au obţinut la Curtea de Apel Bălţi, unde au contestat efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, obţinând astfel anularea mai multor probe ale acuzării.

La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare – Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza,  au primit sentințe de achitare, după ce procurora anticorupţie şi-a retras învinuirile.

Ludmila Ouș a fost achitată de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarea a primit sentință de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Soţul Ludmilei Ouş, medicul Iurie Ouş, este inculpat într-un dosar penal, învinuit că ar fi luat mită pentru acordarea gradelor de dizabilitate.

Ludmila Ouş a fost reprezentată în instanţă de către avocata Veronica Mihailov-Moraru, la moment ministru al Justiţiei. Ulterior, Ouş a activat în calitate de avocat în biroul Veronicăi Mihailov-Moraru.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu