Justiție

DOC// Ludmila Ouş se răzbună? Doi judecători de la Curtea de Apel Bălţi, la un pas de a fi traşi la răspundere

ous ludmila 72218400
Avatar for Julieta Savitchi
Doi judecători de la Curtea de Apel Bălţi, care cu mai mulţi ani în în urmă au plasat-o în arest preventiv pe fosta judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău, Ludmila Ouş, învinuită pe atunci de corupere pasivă, riscă să fie atraşi la răspundere disciplinară în baza unui Act de control, semnat de Ludmila Ouş, care acum activează pe post de inspector judiciar.

Este vorba de magistraţii de la Curtea de Apel Bălţi, Angela Revenco şi Ghenadie Liulca.

Ludmila Ouş a făcut parte dintr-un grup din 4 inspectori judiciari, care în luna august au verificat activitatea Curţii de Apel Bălţi.

Potrivit Actului de constatare, semnat inclusiv şi de Ludmila Ouş, principala abatere comisă în Curtea de Apel Bălţi la luarea deciziilor este că nu a fost aplicată pedeapsa complementară, adică retragerea permisuluu auto, pentru mai mai mulţi şoferi găsiţi vinovaţi că au condus în stare de ebrietate. Iar cap de listă în partea ce ţine de frecvenţa pretinsei încălcări sunt Angela Revenco şi Ghenadie Lulca.

Noi nu ne putem expune în privinţa vinovăţiei sau nevinovăţiei celor doi magistraţi. Însă faptul că la efectuarea controlului a fost implicată Ludmila Ouş ridică suspiciuni.

Totodată, prin participarea Ludmilei Ouş la efectuarea controlului la o instanţă care a plasat-o anterior în arest preventiv şi semnarea unui document care îi acuză pe magistraţii care su eliberat pe numele ei mandat de arestare reprezintă un vădit conflict de interese.

În acest caz, inspectoarea urma să se abţină de la efectuarea controlului.

Amintim că, fosta judecătoare Ludmila Ouş a avut statut de de învinuit într-un dosar de corupţie, numit generic „Dosarul celor cinci magistrate”. În dosarul respectiv au fost învinuiţi cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar. Toate zece persoane au fost reţinute în octombrie 2018, după ce procurorii au descins cu percheziţii în birourile lor, unde au fost instalate din timp camere video.

Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

Potrivit rechizitoriului, avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

În aprilie 2019, dosarul a fost trimis în judecată. În acelaşi timp, magistratele au obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Cahul, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care şi-a exprimat acordul privind efectuarea urmăririi penale în privinţa judecătoarelor.

Un alt câştig de cauză magistratele l-au obţinut la Curtea de Apel Bălţi, unde au contestat efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, obţinând astfel anularea mai multor probe ale acuzării.

La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare – Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza,  au primit sentințe de achitare, după ce procurora anticorupţie şi-a retras învinuirile.

Ludmila Ouș a fost achitată de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarea a primit sentință de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Singurii care au primit sentință de condamnare în Dosarul magistratelor sunt medicul Vadim Scarlat şi Vitalii Furtuna, asistentul judecătoarei Liubovi Brînza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani. De asemenea, Furtuna a fost obligat să nu părăsească țara, până când sentința va deveni definitivă. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Vitalii Furtuna contravaloarea sumei de 2.000 de euro, convertiți în valuta națională la cursul BNM la data executării sentinței în această latură.

Judecătoria Chișinău i-a aplicat lui Vadim Scarlat o amendă în mărime de 2 300 de unități convenționale, echivalentul a 115 mii de lei, pentru că acesta a transmis unui magistrat 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal în care medicul avea calitate de învinuit.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu