Igor Popa, fostul procuror general adjunct în perioada guvernării oligarhului Vladimir Plahotniuc, a scăpat de dosarul în care era învinuit de îmbogăţire ilicită. Deşi a fost un dosar de rezonanţă sporită pentru societatea dintre Nistru şi Prut, Procuratura nu a făcut publică indormaţia despre clasarea dosarului penal pe numele lui Igor Popa.
Ordonanţă privind clasarea dosarului şi scoaterea de sub urmărire generală a fostului procuror a fost emisă de Procuratura Anticorupţie la 10 mai 2024.
Acest fapt a devenit cunoscut abia la 5 iunie 2024, după şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În cadrul căruia a fost examinată , cu uşile închise, o abatere disciplinară a fostului procuror.
Igor Popa a fost până în 2018 procuror general-adjunct. Iar la puțin timp după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a deținut interimatul funcției de procuror general.
Fostul procuror s-a remarcat în perioada guvernării comuniste, când era şef de secţie în Procuratura Generală, prin intentarea dosarelor penale pe numele liderilor din opoziţie. În urma evenimentelor din aprilie 2009, Popa a condus grupul de anchetă, atunci fiind torturaţi mai mulţi tineri în comisariate.
După căderea regimului lui Voronin, Igor Popa şi-a dat „demisia de onoare”, ca să-şi înceapă însă din nou cariera, în calitate de şef al Procuraturii sectorului Râşcani al Capitalei, potrivit anticorupție.md.
La finele anului 2015 a ajuns şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Ulterior, Igor Popa a fost uns ca şef adjunct al Procuraturii Generale. Şi în această perioadă Popa s-a remarcat prin intentareea dosarelor penale pe numele liderilor politici şi activiştilor incomozi guvernării.
Popa este finul de cununie al lui Nicolae Chitoroagă, fost şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale. Acesta, la fel, este învinuit de îmbogățire ilicită. Iar dosarl se află de patru ani în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Fostul procuror Igor Popa şi avocata sa/ Sursa foto: EvZ
Cum a fost pornit dosarul penal pe numele fostului procuror general adjunct
Dosarul a fost pornit în urma unei anchete jurnalistice, în 2021- Î anchetă fusese deconspirate schemele prin care acuzatorul a ascuns de Fisc şi inspectorii de integritate averea de milioane care nu se încadra în veniturile declarate.
Ulterior, procurorul Petru Iarmaliuc a disjuncat dosarul în altele două – pentru îmbogăţire ilicită şi pentru fals în declaraţii publice. Ultimul a fost transmis în judecată în ianuarie 2022.
Completul de judecată prezidat de magistrata Djeta Chistol nu a reuşit timp de mai bine de doi ani să desfăşoare şedinţa preliminară.
Şedinţele de judecată au fost amânate din diferite motive: nu s-a prezentat avocatul, nu s-a prezentat inculpatul din motive de sănătate, s-au depus cereri de recuzare a procurorului Petru Iarmaliuc şi de desfăşurare a procesului cu uşile închise pentru a evita prezenţa jurnaliştilor.
Djeta Chistol a admis majoritatea cererilor lui Igor Popa. Iar în mai 2024, după ce l-a achitat pe fostul premier Vlad Filat, Chistol a anunţat că îşi dă demisia. Dosarul a fost redestribuit unui alt judecătot. Examinarea fiind începută de la zero.
Procurorul pe caz înlăturat, iar dosarul lui Igor Popa clasat
În august 2022, procurorul Petru Iarmaliuc a fost retras din Procuratura Anticorupţie. Iar dosarul transmis pentru examinare procurorului Victor Cazacu.
Acesta a fost nevoit să plece în urma unui amendament la Legea Procuraturii. În care se prevedea că procurorii cu un stagiu mai mic de cinci ani înProcuratură nu pot fi delegaţi la procuraturile specializate. Se vehicula că amendamentul respectiv ar fi fost făcut în scopul de a-l înlătura anume pe Iarmaliuc.
Petru Iarmaliuc a ajuns în atenţia opiniei publice pentru investigarea mai multor dosare de rezonanţă îm perioada 2021-2022. Printre care dosarele de învinuire ale fostului procuror general Alexandr Stoianoglo şi fostul preşedinte Igor Dodon.
Solicitat de EvZ, Victor Cazacu a declarat că dosarul Igor Popa a fost clasat pe motiv că lipsesc elementele constitutive ale infracţiunii.
Octavian Iachimovschi, şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie, a comunicat pentru Evenimentul Zilei că la baza clasării dosarului Igor Popa se află un raport al Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI). Potrivit raportului, Igor Popa nu a avut cheltuieli mai mari decât veniturile oficiale.
Întrebat de ce decizia de clasare a unui dosar de rezonanţă nu a fost făcută publică, Iachimovschi a declarat că în perioda când Veronica Dragalin se afla la conducerea instituţiei se formase o practică de a nu oferi publicităţii informaţia despre dosarele clasate. Opinia publică fiind informată doar despre succesele Procuraturii Anticorupţie.
Fostul procuror vrea bani de la stat
După ce i-au fost intentate dosarele, Igor Popa a declarat război instituţiilor statului. Fostul procuror a depus o cerere în instanţa civilă ca statul să-i dea 200.000 de lei. Pentru „repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”.
Fostul acuzator a acţionat Ministerul Justiţiei în instanţa civilă înainte ca instanţa penală să se expună asupra vinovăţiei în cele două dosare penale în care are statut de inculpat şi învinuit.
În octombrie 2024, Judecătoriea Chişinău a respins plângerea fostului procuror. Decizia fiind atacată în instanţa ierarhic superioară.
Popa Igor a atăcat şi ordonanţa semnată de Iarmaliuc privind pornirea urmăririi penale. Judecătoria Străşeni i-a admis parţial demersul. Soluţia instanţei de fond fiind contestată.
Sursele noastre susţin că Igor Popa ar fi fost în audienţă la procurorul general Ion Munteanu ca să se plângă pe Iarmaliuc.Şi Alexandr Stoianglo l-a protejat pe Igor Popa. Fostul procuror general a declarat public că Igor Popa este unul din procurorii în care are cea mai mare încredere.
Igor Popa încearcă să răzbune şi pe jurnaliştii
Lux şi opulenţă pentru procuror
Igor Popa locuiește într-un apartament de lux din centrul Chișinăului. Locuința nu a fost raportată în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește.
Omul legii era divorțat în acte și astfel nu declară imobilele și automobilele înregistrate pe numele fostei soții. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au documentat și au constatat că cei doi locuiesc împreună.
Apartamentele din blocul locativ Bernardazzi Residence, de la intersecţia străzilor Vlaicu Pârcălab şi Bernardazzi din Chișinău, sunt şi continuă a fi printre cele mai costisitoare din Chișinău.
În perioada când când familia a procurat apartamentul, preţurile variau de la 1.150 până la 1.400 de euro pentru un metru pătrat. Complexul este alcătuit din trei scări, unite într-un singur bloc, care numără 90 de apartamente.
Locuințele sunt spațioase, cele mai mici, cu o odaie, având suprafața de cel puțin 50 de metri pătrați. Apartamentele au planificare modernă, sunt dotate cu terase largi, spațiu pentru barbeque și balconașe mici pentru odihnă.
Constructorii se laudă că au folosit la construcția blocului cele mai moderne materiale și tehnologii, iar dotarea tehnică este exclusiv de calitate europeană. Complexul este îngrădit, iar intrarea se face prin două porți teleghidate. Paza este asigurată de câțiva angajați care lucrează în ture și au grijă ca niciun străin să nu ajungă nepoftit în complexul locativ.
Un ofiţer de urmărire penală care se regăseşte printre cei care au efectuat percheziţii în apartamentul lui Igor Popa, ne-a declarat atunci că a rămas uimit de luxul şi opulenţa din locuinţa familiei Popa.
Continuarea în EVENIMENTUL ZILEI
inca o proba ca coruptii nu au nevoie de transparenta,acces interzis,sa nu filmezi…ca sa le mearga ,,afacerile,, .
asa aflam peste ani ca sunt achitati pe furisi criminali de rezonanta…
-condamnati pe viata scapati in libertate,
– killeri , Filat,Plahotniuc,Platoni,Ciiochini,tortionari
ne trezim ca-s reveniti in functii mereu si despagubiti cu milioane