Corupție

VIDEO// Dosarul mitei de 200.000 de euro pentru procurori. Cercetarea judecătorească, la etapa audierii martorilor acuzării

deepin screenshot select area 20240329220136
Avatar for Julieta Savitchi

La trei ani de când a fost pus pe rol în Judecătoria Chişinău, dosarul în care procurorii suspendaţi Eugen Tifoi şi Roman Clim sunt învinuiţi pentru estorcare de mită în valoare de 200.000 de euro bate pasul pe loc la etapa audierii martorilor.

La şedinţa de judecată care a avut loc săptămâna curentă a fost audiat Sergiu Ganţa, ofiţerul de urmărire penală de la CNA care a investigaz cazul respectiv.

Sergiu Ganţa, precum şi procurorul anticorupţie, Mihail Ivanov, au fost cercetaţi penal sub învinuirea de abuz în serviciu pentru intentarea dosarului respectiv. S-a întîmplat în perioada când la conducerea Procuraturii Generale se afla Alexandr Stoianoglo, iar adjunct era Ruslan Popov, fost şef al lui Tifoi şi Clim.

„Dosarul în privinţa noastră a fost pornit în 2020 şi a fost clasat abia în 2023. Am fost scoşi de sub urmărire penală. Sper că procurorii vor fi pedepsiţi», a declarat Sergiu Ganţa.

Cei doi foşti procurori ajunşi pe banca acuzaţilor au manifestat un comportament obraznic în instanţă. Aceştia l-au agresat verbal pe Ganţa. Pentru a-i calma a intervenit peşedinta completului de judecată, Arina Ialanji, precum şi avocaţii lor.

Amintim că, Roman Clim și Evgheni Tifoi au fost reținuți în 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), precum şi un șef adjunct de direcție din cadrul INI.

În 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii firmei 70.000 de euro și 6.000 de dolari după ce ar fi extorcat 200.000 de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să îi elibereze din arest, să le înceteze dosarul de evaziune fiscală şi să îi scoată pe cei trei afaceriști de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu polițiștii au aranjat eliberarea celor trei oameni de afaceri din așa-zisul arest preventiv”, „sub control judiciar”, şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model BMW X5 şi unele acte ridicate în timpul percheziției.

Ulterior, în urma faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate ca „fals în acte”.

Procurorii Tifoi şi Clim pledează nevinovaţi şi susţin că dosarul le-a fost fabricat. „Procurorul Ivanov mi-a falsificat dosarul şi voi demonstra acest lucru în instanţă”, ne-a declarat unul din inculpaţi.

Precizăm că, la etapa urmăririi penale, Tifoi şi Clim şi-au recunoscut vina. Situaţia s-a schimbat după ce Ruslan Popov a ajuns procuror general adjunct. Cei doi inculpaţi au scris un denunţ pe numele procurorului anticorupție Mihai Ivanov, precum și a doi ofițeri din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lor ca să își recunoască vina.  Î

Procurorul Ivanov a declarat anterior pentru portalul Anticoruptie.md că dosarul respectiv ar fi fost comandat de Ruslan Popov, actualmente adjunct al procurorului general, pentru a-i absolvi de pedeapsă pe foștii săi subalterni și, în acest mod, pentru a respinge suspiciunile de corupție în privința sa. „Nu am comis nicio ilegalitate, mi-am îndeplinit onest munca, nu am de ce să mă tem”, a spus Ivanov.

Ruslan Popov a respins acuzaţiile privind implicarea sa în acest caz.

Cu câteva zile înainte de a fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari l-a informat oficial pe Stoianoglo despre presupusa implicare a lui Ruslan Popov în dosarul mitei de 200 de mii de euro. Morari i-a comunicat procurorului general că pe parcursul desfășurării investigațiilor s-a constatat că Tifoi și Clim ar fi purtat în ziua estorcării mitei, una de duminică, mai multe discuții la telefon cu Ruslan Popov, iar unul dintre ei chiar s-a deplasat la Mileștii Mici, unde locuiește Popov.

În decembrie 2018, a fost condamnat primul învinuit în dosarul respectiv. Valentin Samoil, fost șef-adjunct de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și-a recunoscut vina și s-a ales cu o amendă de 90 de mii de lei pentru trafic de influență. În 2019, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, a fost condamnat și Octavian Busuioc.

Ofițerul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana a fost scos, în 2018, de sub urmărire penală. Aceasta s-a întâmplat din cauza că nu au fost acumulate probe privind implicarea acestuia în comiterea infracțiunii de corupere.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • Atit din video cit si din articol am inteles ca Tifoi e increzut ca dosarul e fabricat. Dar la urmatoarea sedinta de judecata, daca aveti ocazia, intrebati-l despre dosarele in care el scotea hotariri in baza documentelor care nici nu existau in dosar, iar seful lui Popov iscalea asemenea dosare… Poate e momentul sa raspunda pentru tot ce a facut , iar dosarele in care a luat parte sa se verifice inca odata?

Lasă un comentariu