Corupție

Exclusiv// Documentul care îl compromite pe Vlad Filat

344495290 223321760333833 1186629795552918290 n
Avatar for Julieta Savitchi
Procurorii au cerut săptămâna trecută 7 ani de închisoare pentru fostul premier Vlad Filat, în dosarul în care politicianul este învinuit de spălare de bani. Fostul şef al Guvernului a reacţionat public la solicitarea procurorilor, menţionând că este un dosar fără probe, fabricat în perioada guvernării lui Plahotniuc. Mai mult, fostul premier susţine că solicitarea procurorilor are legătură cu criticile aduse de el actualei guvernări şi că prin acest dosar vor să-l reducă la tăcere.
La redacţia noastră a ajuns un document, care se regăseşte în dosarul penal pe numele lui Filat, în care se demonstrează că fostul premier a fost implicat direct în transmiterea celor peste 12 milioane de lei companiei americane care a oferit consultanţă PLDM la alegerile parlamentare din 2014.
Documentul se publică în premieră.

Este vorba de o scrisoare de avertisment adresată, în noiembrie 2014, lui Vlad Filat, în calitate de preşedinte al PLDM, şi fostului său cumnat, Victor Roşca, în calitate de secretar general al partidului.

Scrisoarea este semnată de Paul T. Kaplan, reprezentant al casei de avocatură Venable LLP din SUA, împuternicită de către compania Greenberg Quinlan Rosner Research, Inc. (GQRR), care a presat servicii pentru PLDM.

În scrisoare se solicită achitarea urgentă a datoriei de 372.769 USD pentru serviciile prestate de GQRR pentru PLDM.

În document figurează şi Rodos Overseas, Ltd., companie înregistrata în Belize. Anteror, Vlad Filat premier a declarat că procurorii anticorupţie au contribuit la fondarea unei întreprinderi în afara ţării şi au depus pe contrurile ei 5,5 mln de euro, ca să-l poată învinui de spălare de bani. Ulterior, banii au dispărut din contul întreprinderii.

Fostul premier a declarat anterior pentru portalul Crime Moldova că în spate s-ar afla procurorul anticorupţie Mihail Ivanov, iar despre fabricarea dosarului ar fi ştiut şi conducerea Procuraturii Anticorupţie.

În scrisoarea casei de avocatură din SUA se menţionează că cele două contracte cu GQRR au fost semnate le Victor Roşca „la solicitarea şi în prezenţa Dvoastră (V.Filat n.r.)”.

De asemenea, în Anexa B, ve-ţi găsi ultimele trei facturi emise şi trimise dumneavoastră de GQRR, care demonstreaza soldul total în sumă de $ 372,769 restant faţă de GQRR, care include şi serviciile suplimentare solicitate si autorizate personal în ultimele luni de catre domnul Vlad Filat.

După cum cunoaşteţi, Dr. Jeremy Rosner, Vice Preşedintele Executiv al GQRR, în mod personal şi repetat a solicitat Plata acestor sume restante. Domnul Filat şi alţii 1-au asigurat personal că Plata este iminentă”, se menţionează în scrisoare.

După cum reiese din document, Vlad Filat a negociat personal contractele cu GQRR.

Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit  în urma unui denunţ al lui Ilan Șor.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar, în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

Nu este un dosar nou – este o „creaţie” a procurorilor lui Plahotniuc. Dar Maia Sandu nu s-a sinchisit să apeleze la dosarele şi la oamenii lui Plahotniuc. Important efect să fie și să-mi închidă mie gura.Un dosar care reprezintă un episod din alt dosar mai mare în care justiţia lui Plahotniuc mă condamnase, iar după decizia CEDO trebuie trimis la rejudecare (apropo, de rejudecare, şi aici se întâmplă lucruri „interesante”, dar la ele mă voi referi cu altă ocazie). 

Dar acestea şi alte momente importante nu contează nici pentru procurorii lui Plahotniuc, nici pentru Maia Sandu. Ei au un scop comun şi fac tot posibilul pentru a-l atinge. Şi, ca să nu aflaţi iar din nu ştiu ce „breaking-news-uri” de la „presa independentă”, vă spun că acest dosar nu este unicul la care a apelat Maia Sandu şi regimul său pentru a încerca să mă anihileze, să mă determine să tac. Aşa a înţeles Plahotniuc să facă politică şi justiţie şi să promoveze democraţia – aşa înţelege şi Maia Sandu”, a scris Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu