Corupție

VIDEO// Gata cu corupţia în Moldova! Cel mai mare „corupt” a fost prins!

gheorghe iacob
Avatar for Julieta Savitchi

Cel mai mare „corupt” din toate timpurile din Moldova a fost prins lângă Budeşti! Este vorba de Gheorghe Iacob, un mic întreprinzător care vinde puieţi pe marginea şoselei care duce spre Vadul lui Vodă.

Bărbatul i-a dat tocmai o mie de lei poliţistului de sector din satul Cruzeşti. Şi numai cum a lăsat banul din mână, au dat peste el busna mascaţii de la CNA, cu camerele video pregătite. L-au documentat şi i-au pornit un dosar penal pentru corupere activă.

Precizăm că la preţul cu care îşi vinde marfa, de 20-25 de lei pentru un copăcel, probabil că tot lotul pe care îl avea la el costa vre-o mie de lei.

Gheorghe Iacob a spus că inspectorul de sector din Cruzeşti a venit la el să-i facă un proces verbal pentru comerţ neautorizat. Omul legii nu i-a dat însă o copie a documentului, dar l-a invitat la Primărie.

„Eu i-am spus că poate nu trebuie proces verbal, să ne înţelegem. El m-a invitat la Primărie şi am înţeles că trebuie să-i dau ceva. Să mă lase să vând. Şi i-am dat 1000 de lei. Dar au intrat imediat cei de la CNA. Erau pregătiţi. Am dosar penal”, ne-a spus omul.

Gluma-i glumă, dar cât de oportun a fost de a provoca acest ţăran care îşi vinde munca la un preţ de nimic? Cunoaştem că la piaţă preţul unui puiet este de 80-150 de lei. Dar locurile sunt ocupate şi Gheorghe Iacob pur şi simplu este fugărit de acolo. Iar perioada când îşi poate vinde marfa e foarte scurtă. „Dacă dă frunza, nu-i mai cumpără nimeni, nu se prind. Totul merge la foc. Celor care cumpără le mai dăruiesc câte ceva. Vor merge la foc şi îmi este milă”, a adăugat Gheorghe Iacob.

Desigur, că este ilegal să dai şi să ei mită. Dar acest poliţist „erou” putea să-i explice omului că comite un delict, că darea de mită se pedepseşte conform legii. Dar nu să-i promită că se vor înţelege, să-l invite la Primărie ca să-i întindă o cursă.

Interesant, ce a urmărit poliţistul? A avut nevoie de un imbold ca să fie avansat în grad? Să primească un premiu? Interesant, cum ar fi procedat dacă în loc de 1000 de lei îi dădea vre-o 20.000 de lei? De ce nu i-a dat pe loc procesul verbal, dar l-a invitat la Primărie?

Nu justificăm fapta lui Gheorghe Iacob. Dar ne întrebăm dacă aceasta este acea luptă cu corupţia pe care o aşteaptă toţi. Şi dacă această luptă se termină la ţărani ca Gheorghe Iacob, care, fiind prigonit că vindea câţiva puieţi, să fie uşor provocat ca să vină cu poclonul la autorităţi. Aşa după cum este mentalitatea a unei bune părţi din societatea moldovenească.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu