Magistrata Olesea Ţurcan de la Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, este judecată de un complet format din trei colege de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani.
Angela Catană, Tatiana Postolachi şi Renata Baltă-Popescu urmează să decidă dacă colega lor din cadrul Judecătoriei Chişinău, în calitate de judecătoare, a pronunţat sau nu o decizie contrar legii atunci când i-a oferit o mână de ajutor controversatului Veaceslav Platon.
Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, Olesea Țurcan a ajuns în atenția presei, după ce la 6 noiembrie 2020 a emis o decizie judecătorească prin care a fost instituită administrarea specială provizorie, compania de audit „Confidential-Audit” SRL fiind desemnată în calitate de organ executiv unipersonal al „Moldasig” SA, respectiv, cu înlăturarea organelor de conducere statutare ale societății de asigurări în cauză.
În luna decembrie a anului 2020, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care prinsese aripi după ce Alexandr Stoianoglo l-a scăpat de 18 ani de închisoare, a dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre subiectul „Moldasig”. Acesta și-a făcut apariția în sala de ședință, însoțit de pază și s-a lăsat cu îmbrânceli. Deși accesul în instituție nu i-a fost permis, Platon a pășit peste bariera de la intrare, înaintând abuziv, fiind urmat și de cei care îl însoțesc. Cei de la pază au încercat să-i oprească, însă fără succes.
În cadrul ședinței urmau să fie discutate două probleme legate de „Moldasig” – facilitarea accesului administratorului special al CNPF în conducerea companiei de asigurări și acordarea specimenelor semnăturilor bancare pentru acesta ca să fie efectuate plățile în cadrul asigurării Cartea Verde.
Platon ar fi solicitat atunci să fie urgentate avizele CNPF cu privire la administratorii Moldasig. Însă, potrivit legii, instituția are la dispoziție 30 de zile pentru a face acest lucru. Prin urmare, în cadrul ședinței nu ar fi fost găsit un compromis.
În februarie 2021, Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul companiei de asigurări Moldasig.
Ulterior, în iulie 2021, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) anunța că pachetul majoritar de acțiuni al „Moldasig” SA a revenit în gestiunea statului, după ce Curtea de Apel Chișinău a dat câștig de cauză Comisiei împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, potrivit căreia, atribuțiile organelor de conducere și pachetul majoritar (75 la sută) al „Moldasig” SA – gestionate de către stat (în persoana CNPF) – au fost transmise în administrare specială provizorie unor companii private.
În 2021, Olesea Ţurcan a fost suspendată din funcţie, fiind cercetată penal. În octombrie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a repus-o în funcţie.
Examinarea dosarului a început în mai, 2022. Magistrata Postolachi a depus cerere de abţinere, care i-a fost respinsă de un alt coleg de instanţă.
Din cele 20 de şedinţe, majoritatea au fost amânate, dintre care unele pe motiv că inculpata nu a făcut act de prezenţă.
R.Moldova e un paradis pentru criminalii din toata lumea
Prin Hotarirea ei de judecata, a fost stopat fluxul de bani care plecau peste hotare de cand a fost capturat CNPF din 2017. Aceasta se confirma si prin investigatia de la „Cutia Neagra Plus ” din 5 septembrie 2021- Ultimul Tun al lui Plahotniuc si Sor, in care se arata implicarea fostei conduceri a CNPF la extragerea a milioanelor de lei din conturile a 2 companii de asigurari Moldasig si Asito. https://www.youtube.com/watch?v=Mf3G2y9k06Q
Cei implicati in aceasta schema pur si simplu au fost inlaturati de la conducerea CNPF de catre Parlament pentru administrare defectuoasa, iar numai judecatoarei se deschide dosar penal pentru o hotarire de judecata, care a stopat una din scheme a fluxului de bani care plecau din tara. Si credeti ca este corect Dna Savitchi sa va dati cu parerea, daca nu cunoasteti situatia