Drepturile omului

VIDEO// Viaţa omului şi hârtia procurorului sau cum sunt tratate persoanele ajunse în custodia oamenilor legii

coroin
Avatar for Julieta Savitchi

Deşi se vorbeşte de ani buni despre respectarea drepturilor omului pentru cei ajunşi în custodia statului, s-au alocat bani grei pentru instruirea oamenilor legii şi eliminarea torturii, tratamentelor inumane şi degradante, iar cazul Andrei Braguţa a avut o rezonanţă atât de mare încât părea că le-a fost de învăţătură pentru totdeauna, nu a fost să fie. Dacă cei aflaţi în slujba organelor de drept poate şi se abţin de la tortura fizică, tortura psihologică rămâne la ea acasă. Este şi cazul ui Serghei Coroi din Chişinău, care după ce a dat curs unei citaţii a Poliţiei de la Ciocana, a fost atât de umilit şi speriat, încât a avut nevoie de intervenția medicilor.

Serghei Coroi este fost poliţist, acum e pensionar, şi are gradul 2 de dizabilitate din cauza problemelor de sânătate. La 14 iunie anul curent, Coroi a nimerit într-un accident de maşină. Cu această ocazie poliţiştii din sectorul Ciocana i-au făcut percheziţie în maşină, găsindu-i 7 gloanţe. Nu ne vom referi la acest aspect, sperăm doar ca să aibă parte de o anchetă corectă şi să răspundă în limitele legii dacă va fi găsit vinovat.


Poliţia de la Ciocana i-a intentat fostului poliţist dosar penal în baza articolului 290, alineatul 1. Norma penală prevede amendă în mărime de la 650 la 950 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, iar în cazurile mai grave, închisoare de până la 3 ani, pentru purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea armelor de foc, precum şi sustragerea lor, cu excepţia armei de vânătoare cu ţeavă lisă, sau a muniţiilor fără autorizaţia corespunzătoare.

Ulterior, bărbatul a fost citat la organul de urmărire penală pentru declaraţii. La 18 septembrie, 2023, Serghei Coroi a fost citat pentru ora 13.00 de către ofiţerul de urmprire penală a Inspectoratului de Polie Ciocana din municipiul Chişinău, Daniela Berdeu, pentru înaintarea învinuirii.

Omul s-a prezentat la ora indicată, doar că fără avocat, solicitând unul din oficiu pe motiv că situaţia financiară nu-i permitea la acel moment să angajeze un apărător.

Serghei Coroi a fost reţinut, potrivit procesului verbal de reţinere, imediat ce a trecut pragul din biroul ofiţerului de urmărire penală. Fără ca să-i fie indicat motivul reţinerii.


Lui Coroi i-au oferit un avocat din oficiu, pe Adrian Berezovschi, care doar a asistat la fărădelegile poliţiştilor fără să se implice în apărarea învinuitului, chiar dacă statul îl plătește pentru aceasta. „A tăcut, nu a zis nimic, doar că trebuie să semnez hârtiile şi să mă ducă la Tighina 6”, ne-a povestit Serghei Coroi.

Fostului poliţist i-a fost făcută şi percheziţie corporală, care a durat 5 minute, fiindu-i ridicate actele, cheile, centura, banii şi crucea de la gât.

Serghei Coroi ne-a declarat că a fost umilit cât s-a aflat în custodia poliției de la Ciocana.
„Și-au bătut joc de mine. M-au insultat. Spuneau că mă duc să mă închidă în beci. Am fost adus la așa o situație, că atunci când am fost lăsat să merg la baie, mi-a venit în minte să sar pe geam de la etajul 4”, ne-a mărturisit bărbatul.

Noi l-am găsit pe Serghei Coroi la oficiul Ciocana al Procuraturii Chișinău. O persoană ne-a sesizat la telefon, pe la ora 17.00, că acolo se întâmplă ceva grav.

În fața Procuraturii era parcată ambulanța, iar lângă ea sta un bărbat, roșu la față, care plângea. Medicul îl convingea că trebuie să meargă la spital. Alături mai erau doi tineri (apoi am aflat că sunt polițiști, care aveau indicația să-l păzească).

„Noi am făcut tot posibilul și i-am ameliorat starea, dar nu pentru mult timp. Are tensiunea arterială 200/100, cardiopatie, dureri în brațul stâng, precum și o reacție dură la stres. Totul arată destul de rău și trebuie să fie consultat de un cardiolog.

Am intrat în biroul procurorului Ion Sprânceană, în care era și o tânără polițistă. Ulterior, am aflat că aceasta este ofițerul de urmărire penală, Daniela Berdeu.

Ion Sprânceană ne-a spus că fac acțiuni de urmărire penală, persoana este reținută și urmeayă să fie escortată la Tghina 6. Ne-a luat mai bine de o oră ca să-l convingem pe acuzator că viața unui om este mai importantă decât acțiunea sa, că reținutul este într-un hal fără de hal și că ar fi periculos ca să-i provoace emoții suplimentare. Omul desemnat să slujească legea avea doar un singur răspuns: „Petrecem acțiuni de urmărire penală”.

La un moment dat, l-am întrebat pe procuror: „Dumneavoastră aveți tată? Închipuiți-vă că acesta este tatăl Dumneavoastră!”. La care procurorul ne-a răspuns: „Am tată. E un om extraordinar. Tatâl meu e profesor universitar. Nu-i ca acesta”.

În cele din urmă, Ion Sprânceană a acceptat ca Serghei Coroi să fie dus la spital, doar că însoțit de cei doi tineri polițiști. Când aproape să se pornească, procurorul ne-a spus că l-a sunat avocatul Berezovschi că vine și dacă Serghei poate să rămână cât să semneze niște acte, apoi îl elibereayă și poate să meargă unde dorește. „Vă dau cuvântul meu de procuror”, ne-a spus Ion Sprânceană.

Așteptând la ușa Procuraturii să vină avocatul, Serghei Coroi ne-a povestit ce i s-a întâmplat. I s-a făcut rău, a ieșit afară pe scări. Un trecător i-a adus apă, apoi a chemat și ambulanța. L-am întrebat ce au făcut atunci oamenii legii. „Nimic. Nu le păsa”, ne-a răspuns fostul polițist.

Am încercat să obținem niște explicații de la Daniela Berdeu și anume de ce a decis să-l rețină pe Coroi, dacă în cazul lui nu este prevăzută pedeapsa cu privarea de libertate. Polițista ne-a răspuns doar că noi nu cunoaștem dosarul, dându-ne de înțeles că este vorba de o infracțiune gravă.

Între timp, de Procuratură s-a apropiat un Mercedes luxos, din care a coborât apărătorul Berezovschi. Părțile s-au retras în biroul lor, după care au ieșit peste vre-o 20 de minute. Serghei Coroi ne-a arătat două hârtii, ordonanța de punere sub învinuire și interdicția de a părăsi localitatea.

Ne-am oferit să-l conducem acasă pe fostul polițist. Dar când să-și ia lucrurile personale, Daniela Berdeu plecase. A trebui din nou să apelăm la procurorul Sprânceană. Omul legii ne-a răspuns că nu pot fi restituite corpurile delicte. Când l-am întrebat ce fel de corpuri delicte într-un dosar pentru păstrare de muniție pot fi cheile de la casă, actele de identitate și crucea de la gât, omul legii a început s-o sune pe Berdeu. Numai că polițista nu mai răspundea la apeluri.

Ne-am dus la Inspectoratul de Poliție Ciocana, dar nu am dat de polițistă nici acolo. În apropiere, am văzut parcat Mercedesul apărătorului care, la fel, nu arăspuns la apeluri.
Am apelat din nou la procurorul Ion Sprânceană. Acesta a venit la Inspectorat și i-a restituit lui Coroi lucrurile personale.

Omul a putut să plece acasă aproape de ora 22.00. Peste 9 ore după ce venit singur la ofițerul de urmărire penală după ce a fost citat. Timp în care a fost umilit, speriat, înjosit, adus în prag de atac de cord, lăsat fără hrană și apă. Au fost irosite resursele statutului, a fost irosit timpul în care putea să se facă lucruri mult mai importante, pentru un caz care se pedepsește cu o amendă sau cu muncă neremunerată.

Până la urmă nu am înțeles de ce au vrut să priveze de libertate omul, dacă acesta a dat curs citațiilor? Dar am înțeles că omul care ajunge în custodia celora care primesc salarii din contribuțiile noastre este umilit și supus tratamentelor degradante, supus unor pedepse nescrise, pe care le recunosc doar ei. Iar cazul Braguța, după care toată societatea se aștepta ca lucrurile să se schimbe, nu i-a afectat de loc.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • caz tipic de jurnalism turbat, înainte de a scrie aici tîmpenii și falsuri mai bine trebuia să citiți actele procesuale în baza căruia a fost reținut acest Coroi….

Lasă un comentariu