Drepturile omului

VIDEO// Istoria unei afaceri puse pe brânci sau de ce pleacă moldovenii peste hotare

364520081 1345178789514424 8239911202064689279 n
Avatar for Julieta Savitchi

Valeriu Zuzu, epizodul 2: Afacerea din turism

Pe lângă afacerea din agricultură, Valeriu Zuzu a fondat în pădurea de la marginea satului Balatina, Glodeni, o gospodărie de vânătoare, cu popas turistic, luând în arendă peste 1,3 mii ha de pădure. Trei ani mai târziu, omul de afaceri a cumpărat fosta tabără pionerească „Stejărel”, rămasă în delăsare după destrămarea URSS. Tabăra a fost procurată de la administraţia locală Balatina.

Nimeni n-a avut nicio obiecție asupra legalității contractului de vânzare-cumpărare. Omul şi-a răsuflecat mânicele şi s-a apucat de lucru. A găsit investitori din Germania, apoi şi din Italia, care au învestit în afacerea antreprenorului moldovean. Au fost construite mai multe căsuţe, cu comodităţi, a fost amenajat teritoriul.

Omul de afaceri intenţiona să includă tabăra în circuitul naţional turistic. Dar nu a fost să fie. În anul 2010, Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Glodeni a sesizat Procuratura Anticorupție, cerând ca proprietarul taberei să… returneze terenul.

Peste 7 ani, şeful gospodăriei silvice Andrei Scorpan a cerut ca terenul pe care este amplasată tabăra să fie returnată în fondul forestier, deoarece Primăria Balatina nu ar fi avut dreptul să vândă trenul de sub tabără pentru că nu-i aparţine.

În cei 7 ani s-a schimbat şi administraţia locală din Balatina. De această dată, puterea locală s-a alineat celor de la gospodăria silvică şi au început să lupte împotriva lui Zuzu. Iar pentru acest lucru a fost desemnat consilierul PLDM din Balatina, Ion Bandalac. Şi toate acestea s-au întâmplat în pofida faptului că Î.S. Moldsilva a afirmat răspicat că taberele niciodată nu au fost ale gospodăriilor silvice, dar au aparținut direcțiilor raionale de învățământ sau colhozurilor.

Leshozul (Moldsilva n.r.) a dat în judecată că Primăria a vândut pământul de sub tabără. Eu eram consilier şi am mers la toate judecăţile. Am fost împotriva lui Zuzu. Dacă era altul, tot aşa aveam să fac”, ne-a declarat Ion Bandalac.

După ce Curtea Supremă de Justiţie a respins pretenţiile Procuraturii Anticorupţie şi a Întreprinderii pentru silvicultură din Glodeni, ultima cere 150.000 de lei de la Valeriu Zuzu pentru uilizarea terenului. Iar în acest timp un executor judecătoresc a aplicat sechestru pe tabără.

Lăsată de izbelişte, tabăra lui Zuzu a devenit ademenitoare pentru hoţi. Şi a început să se fure ca… în codru.

Zuzu a depus cel puţin 20 de plângeri la poliţie, dar nu a fost soluţionată niciuna. Întâmplător sau nu, dar şef la Inspectoratul de Poliţie Glodeni este fiul lui Ion Bandalac, care se numeşte tot Ion.

Mai mult, pentru ca să-l pună la zid pe Valeriu Zuzu, i-a fost intentat un dosar penal pentru că i-ar fi furat unui prietent peste 20.000 de euro. Bani care pretinsa parte vătămată, după cum s-a dovedit în cele din urmă, nu i-a avut niciodată.

La Judecătoria Bălţi se afla pe rol dosarul civil în care Întreprinderea silvică Glodeni pretinde 150.000 de mii de lei de la Zuzu. Pentru că nu au putut proba că terenul de sub tabără le aparţine, cei de la Moldsilva s-au adresat în contencios administrativ contra Agenţiei Servicii Publice şi au cerut suspendarea examinării dosarului.

Moldsilva a pierdut procesul în contencios administrativ, iar examinarea dosarului la Judecătoria Bălţi rămâne pe linie moartă. La fel cum a amorţit şi tabăra „Stejărel” de la Balatina. Un loc care putea să ajungă ceva frumos şi util, cu locuri de muncă şi generator de bani la buget.

Am încercat să obţinem replica celor de Întreprinderea de silvicultură Glodeni. Andrei Scorpan nu a răspuns la telefon, Andrei Dichii, directorul interimar, a spus că nu cunoaşte prea bine situaţia şi să aşteptăm când revine Scorpan. Iar juristul întreprinderii a declarat că el nu cunoaşte situaţia, este nou în funcţie şi să revenim cu o solicitare ca el să studieze cazul.

Amintim că Valeriu Zuzu şi-a deschis o afacere cu 20 de ani în urmă, în satul Balatina, raionul Glodeni. Este vorba de investigii în agricultură, agrement şi producere. Ca atunci când să-şi vadă afacerea pusă pe roate, să fie nevoit să lase totul baltă şi să plece peste hotare… ca să câştige un ban. S-a întâmplat din cauza dosarelor fabricate, a intereselor meschine şi nepăsării funcţionarilor. Şi din păcate, în situaţia lui Valeriu Zuzu sunt zeci, dacă nu chiar sute de moldoveni.

 

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu