Drepturile omului

VIDEO// Istoria unei afaceri puse pe brânci sau de ce pleacă moldovenii peste hotare

265619184 124533666688372 307189561324505688 n
Avatar for Julieta Savitchi

Valeriu Zuzu, epizodul 1: Afacerea din agricultură

Valeriu Zuzu şi-a deschis o afacere cu 20 de ani în urmă, în satul Balatina, raionul Glodeni. Este vorba de de investigii în agricultură, agrement şi producere. Ca atunci când să-şi vadă afacerea pusă pe roate, să fie nevoit în cele din urmă să lase totul baltă şi să plece peste hotare… ca să câştige un ban.

Valeriu Zuzu a investit şi a muncit mult ca să-şi pună pe roate afacerea din agricultură. A cumpărat mai multe hectare de teren agricol în satul Balatina pentru a cultiva cereale, iar pe două hectare a organizat o plantaţie de zmeură şi mure de toată frumuseţea. Valeriu Zuzu ne-a spus că a trebuit să muncească din zori până în noapte toată familia ca să dezvolte afacerea. „Fiica mea era o copilă când vindea pepeni verzi la o margine de drum”, îşi aminteşte Zuzu.

În 2018, antreprenorul a fost nevoit să lase totul baltă şi să plece să muncească în afara ţării. „Mi-au fabricat un dosar penal pentru că aşi fi furat din portmoneul unui prieten de al meu 20.000 de euro. Cel care a fost implicat în fabricarea dosarului pe numele meu este poliţistul Ion Bandalac, acum şef al Inspectoratului de Poliţie din Glodeni. Tatăl lui, tot Ion Bandalac, la fel deţine o afacere în agricultură şi este şi consilier la Balatina, acum fiind membru al PAS. Anterior, acesta a fost membru al PLDM”, ne-a spus Valeriu Zuzu.

Şi dacă pentru terenurile arabile după plecarea lui Zuzu s-a găsit un antreprenor care să le ia în arendă, plantaţia de pomuşoare a ajuns în paragină. Proprietarul spune că de la distanţă a reuşit să organizeze lucrul pe plantaţie, însă oamenii au fost intimidaţi şi determinaţi să lase plantaţia. Astfel, investiţia şi munca de ani s-a dus pe apa sâmbetei.

Valeriu Zuzu a mai povestit că pentru a salva de paragină terenul arabil a avut o înţelegere verbală cu Ion Bandalac senior, ca să ia terenurile în arendă şi urma să semneze cu el un contract. Acesta, potrivit proprietarului, s-a folosit de terenuri, fără să achite impozite şi să-i plătească pentru arendă.

M-am trezit cu o somaţie de la Fisc că nu am plătit impozitele, el trebuia să plătească impozitele pentru că a avut roadă”, ne-a spus fostul antreprenor.

Potrivit lui Zuzu, faptul că Bandalac a prelucrat terenurile şi a avut roadă este confirmat printr-o decizie a unui executor judecătoresc, care, în contul unei datorii pe care o avea Zuzu, a pus sechestru şi a ridicar roada de cereale în valoare de 150.000 de lei.

Potrivit lui Valeriu Zuzu, pe parcursul anilor a avut mai multe bătăi de cap din cauza familiei Bandalac. Acesta a ajuns până la aceea ca să-i scoată porţile din bălămăli.

Valeriu Zuzu ne-a mai spus că a fost deposedat de mai multe bunuri, a depus zeci de plângeri la poliţie, dar nu s-a mişcat un deget pentru ca să fie găsite, deşi le oferise oamenilor legii toate detaliile unde puteau fi găsite bunurile. Astfel, numărul dosarelor în care are statut de parte vătămată a depăşit cifra de 20.

Ion Bandalac senior a acceptat să vorbească cu echipa Crime Moldova, Acesta a spus că Valeriu Zuzu minte şi a plecat peste hotare pentru că are datorii. „Să vină în ţară şi să ne lămurim aici, pe loc. Să plătească datoriile la Primărie. Eu am folosit doar într-un an terenurile lui Zuzu şi i-am dat ficei sale 10.000 de lei pentru aceasta. Din cauza lui am fost doar în pagubă, mi-au luat roada din hambar, de 150.000 de lei. Fiul meu n-are nicio atribuţie. El are lucrul lui”, ne-a spus fermierul.

L-am contactat la telefon şi pe Ion Bandalac junior, dar acesta a refuzat categoric să vorbească cu noi.

Am încercat să vorbim şi cu primarul de se Balatina, Dumitru Iaţuc. Edilul ne-a spus că este plecat în afara ţării. Apoi nu ne-a mai răspuns la telefon.

Alexandru Conac, un antreprenor din Balatina care în prezent arendează terenurile lui Valeriu Zuzu, ne-a comunicat că de mai mulţi ani există o confruntare între fermierii din sat, iar cei mai puternici le pun beţe în roate micilor fermieri. Iar organele de drept din Glodeni, în loc să facă dreptate, îi favorizează pe cei mai puternici şi probabil că nu fac acest lucru gratuit.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu