Reprezentanţi ai opoziţiei de la Chişinău au organizat luni un miting dedicat răscoalei anticomuniste din 7 aprilie 2009. În timp majoritatea parlamentară comemora victimele protestelor de acum 16 ani, participanţii la miting au profitat de eveniment pentru a aduce critici în adresa guvernării de la Chişinău.
Participarea la mitingul din faţa Parlamentului a unor persoane cu trecut dubios, precum fostul premier Vlad Filat şi jurnalista Natalia Morari, a provocat indignarea unor activişti. Dar şi a celor care au avut de suferit în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Miting de comemorare 7 aprilie 2029
16 ani de la răscoala din aprilie. Cum au profitat reprezentanţii opoziţiei
La mitingul din faţa Parlamentului au participat cca 50 de persoane. Evenimentul a fost moderat de către jurnalistul Ion Terguţă, fost membru al PLDM, condus de fostul premier Vlad Filat.
Printre participanţi au fost văzute mai multe persoane controversate, cum ar fi Vlad Filat, avocata Fulga Grabovschi şi jurnalista Natalia Morari.

Vlad Filat şi Natalia Morari la miting/ Sursa foto: Viorica Tătaru
Cei care au ţinut discursuri la microfon au criticat actuala guvernare, calificând-o drept „regim totalitar”. Liderul PLDM, Vlad Filat, care şi-a pierdut fotoliul de premier şi a fost condasmnat pentru infracţiuni de corupţie a ţinut un discurs în care a vorbit despre rolul său în evenimentele din aprilie 2009.
El a comparat „regimul Maiei Sandu” cu „regimul lui Vladimir Voronin”. Fostul premier, care a ajuns la guvernare în urma evenimentelor de acum 16 ani, a dat vina pe Vladimir Plahotniuc pentru că nu a fost construit monumentul Libertăţii în faţa Parlamentului. Promisiune făcută de Filat la începutul mandatului de premier.
Fulga Grabovschi a devenit cunoscută opiniei publice cu mult după evenimentele din aprilie 2009. Apărătoarea a devenit foarte vocală după ce presa a scris despre posibila implicare a soţului ei, fost şef de poliţie, în infracţiuni de contrabandă, folosind teritoriul necontrolat din stânga Nistrului.

Fulga Grabovschi, de vorbă cu Natalia Morari/ Sursa foto: Viorica Tătaru
În discursul său, avocata a calificat guvernarea de la Chişinău drept „grupare criminală” şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu se lase trataţi de autorităţi „ca o turmă”.
La miting a participat şi liderul organizaţiei teritoriale a PLDM din Cahul, Iurie Crăciuneac, fost vice-ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale. Crăciuneac este cunoscut ca participant la răscoala din aprilie 2009, fiind supus tratamentelor inumane şi degradante din partea poliţiştilor.
Crăciuneac a fost mai rezervat în criticile aduse guvernării.
Rezoluţia votată la mitingul organizat de PLDM
Participanţii la miting au votat o rezoluţie, pe care au transmis-o conducerii de vârf a statului.
Astăzi, la 16 ani distanță, constatăm cu profundă îngrijorare că Republica Moldova se află din nou sub influența unui regim autoritar, de această dată instaurat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care, deși deține o majoritate parlamentară, manifestă tendințe de capturare a statului, subordonare a justiției, cenzură și control politic asupra instituțiilor publice.
Lipsa unor acțiuni ferme în fața pericolelor de securitate, într-un context de agresiune hibridă a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova, precum și tolerarea unor actori politico-criminali cu rădăcini în lumea interlopă — exploatați electoral de guvernare — au determinat PAS să adopte măsuri de restrângere a drepturilor civile, cu efecte directe asupra funcționării democrației.
Securitatea statului nu se consolidează prin restrângerea drepturilor cetățenilor, ci dimpotrivă: este fragilizată atunci când statul se îndepărtează de principiile democratice. În numele „securității”, nu putem justifica cenzura, abuzul instituțional sau persecutarea opoziției. Un stat devine mai vulnerabil, nu mai puternic, atunci când cetățenii nu mai au încredere în instituții, când libertatea presei este suprimată, iar pluralismul politic este tratat ca o amenințare, nu ca o valoare.
Democrația este singurul cadru în care securitatea poate fi legitimă, sustenabilă și eficientă. Doar un stat democratic, transparent și responsabil în fața cetățenilor poate construi o societate unită și rezilientă în fața provocărilor externe, se arată în rezoluţie.
Contra-protest. „Filat la puşcărie!”
În timp ce Vladimir Filat îşi ţinea discursul la microfon, un bărbat, înarmat cu un megafon striga „Filat la puşcărie! A furat ţara! Să răspundă”.
Fostul premier a declarat că bărbatul cu megafonul a fost trimis de guvernare ca să le deturneze protestul.
O poziţie similară a avut-o şi Fulga Grabovschi. Avocat a spus că este vorba de trimisul Maiei Sandu.
„Un altfel de 7 aprile”
Mai multe victime al evenimentelor din 7 aprile 2009, care au fost maltratate de poliţişti, au declarat că nu au venit la mitingul organizat de PLDM pentru că nu îii reprezintă. Unii au comentatcă a fost „un altfel de 7 aprilie”.
Nu a fost revoluţia lor. Filat a ajuns la putere în urma evenimentelor din 7 aprilie. Nu şi-a onorat promisiunea cu monumentul Libertăţii. A profitat atunci de tinerii care au suferit. Acum încearcă să profite din nou.
Sau Natalia Morari. Ştim implicarea ei în organizarea evenimentelor de atunci. Cum a cochetat cu Marc Tcaciuc. Şi cum l-a ajutat să fugă pe Eduard Baghirov.
Sau ce are Fulga Grabovschi cu evenimentele din aprilie 2009? Ce drept are să vorbească în numele nostru?
Adevărul e trist. Cei care au luptat pentru schimbare au fost trădaţi de cei pe care i-au adus la guvernare. Torţionarii au rămas nepedepsiţi. Majoritatea au fost promovaţi în funcţie şi avansaţi în grad.
La 16 ani de la evenimentele de atunci, dosarul pentru tortură în care am statut de parte vătămată se află pe rol încă în prima instanţă. CEDO s-a pronunţat. Justiţia noastră este neputincioasă”, a declarat Anatol Mătăsaru, unul din protestatarii din aprilie 2009.
Anatol Mătăsaru în custodia poliţiei, aprilie 2009/ Sursa foto: avocat Victor Panţâru
„Adunarea de astăzi nu seamănă deloc cu 7aprilie care simboliza lupta tinerilor pentru libertate și democrație. Ba chiar am remarcat printre cei adunați personaje care pun în pericol democrația și securitatea Republicii Moldova”, a scris jurnalista Viorica Tătaru.
„Faptul că s-a făcut ceva deja e bine. Am salutat prezenţa lui Filat. Dar s-a deturnat de la subiectul 7 aprilie 2009. Am avut de suferit şi eu l-a 7 aprilie. Cei care mi-au fracturat mâna au fost achitaţi. În 2018, procurorii au reluat urmărirea penală. Mai mult nimic. Nicio mişcare”, a delarat pentru EvZ fosta deputată Valentina Cuşnir.
„Moscova, în 2009, a reușit prin multiplele partide pro-ruse sub umbrela ,,proUE,,, coloana a 5-a și a miilor de agenți, ca Natalia Morari, trimiși la Chișinău, care puternic i-au manipulat pe cetățenii și tinerii noștri. E regretabil că nu s-a dorit și nu se dorește să se facă lumină în acest caz culminant”, a scris într-un comentariu fostul poliţist Valeriu Cerba, în prezent profesor universitar.
„Nu degeaba se vehicula, că mișcarea tinerilor a fost folosită de politicienii din umbră, care infiltrase elemente criminale și aceste elemente au devastat clădirea Parlamentului și Preșidenției. Cred că unele au și ieșit la defilare,nostalgice”, a scris un internaut despre mitingul din faţa Parlamentului.
„Trebuiau toţi împuşcaţi!”
Unii continuă să privească doar critic acţiunile protestatarilor din aprilie 2009. În special, a făcut exces de zel avocatul Igor Hlopeţchi, fiul unui fost şef de la Poliţie. Acesta s-a pronunţat pentru executarea celor care au participat la proteste.
Precizăm că avocatul Hlopeşchi este un susţinător al fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. El mai este şi unul din coordonatorii canalului Observatorul de pe Telegram. Pe acest canal sunt adesea publcate postările semnate de avocata Fulga Grabovschi.
„Impunitatea s-a transformat din excepție în regulă”
Continuarea în EVENIMENTUL ZILEI
#dosarul7aprilie-Contraprotest
…criminalii sunt de neoprit…si in 2025 au revenit la locul faptei
-*Solnyshko si-a gasit alt Baghirov,
-Fulga si-l salveaza pe Lenin
-Felat someaza sa fie reluat in gasca la furat