Investigații

Insolvabilitatea care ne distruge economia

deepin screenshot select area 20240303222047
Avatar for Julieta Savitchi

Legea insolvabilităţii din 2012, care urma să ajungă un colac de salvare pentru întreprinderile ajunse în dificultate, atât creditoare, cât şi debitoare, a fost transformată de unii indivizi într-o armă împotriva businessului. După ce în luna decembrie a anului trecut am scris despre încercarea unei grupări de a trimite în insolvabilitate o întreprindere prosperă pentru o pretinsă datorie de 39 de mii de lei o întreprindere prosperă, pe conturile căreea se regăsesc peste 15 milioane, am fost contactaţi de mai mulţi oameni de afaceri. Aceştia vor să le facem publice istoriile lor, după au fost trimişi forţat în insolvabilitate, le-a fost organizată falimentarea afacerilor şi după ce au investit şi au muncit ani la rând la dezvoltarea afacerii, au rămas fără nimic.

Unii jurişti susţin că la elaborarea Legii insolvabilităţii ar fi fost luate în calcul sugestiile controversatului afacerist Veaceslav Platon. Astfel ar fi fost lăsate special mai multe porţi pentru implementarea schemelor de acaparare a afacerilor.

Necătînd la noutatea legii din 2012 și la procedurile progresiste introduse prin aceasta, considerăm că cea de a patra legiferare a procedurilor aplicabile celor aflați în incapacitate de plată este un nou eșec a Republicii Moldova, ce va stagna eficientizarea procedurilor de insolvabilitate. Deși cauzele acestui eșec sunt multiple, cel puțin două din acestea constituie cea mai mare piedică în evoluția cadrului legal. Cea dintâi fiind abordarea conceptuală eronată a scopului procedurilor de insolvabilitate. Iar a doua, fiind lipsa unui mediu de afaceri în de ajuns de matur pentru a utiliza căile de prevenire a insolvabilității. În loc de a accepta lichidarea judiciară ca urmare a eșecului comercial”, susţine doctorul în drept Gheorghe Macovei, avocat specializat în dosare de insovabilitate.

Studiind istoriile mai multor agenţi economici care şi-au pierdut afacerile după ce au fost trimişi forţat în insolvabilitate, iese în evidenţă o schemă, cu implicarea mai multor actori: administratori de insolvabilitate, firme căpuşe cu pretenţii nejustificate, avocaţi şi judecători, precum şi reprezentanţi din umbră a businessului mai puţin legal, gata să preia la preţuri derizorii bunurile întreprinderilor care au fost forţate să falimenteze.

Deci, se ocheşte întreprinderea care deţine bunuri în proprietate, în special terenuri, clădiri, mijloace de transport, utilaje. Apoi se studiază legăturile de afaceri, tranzacţiile şi plăţile întreprinderii pentru a găsi veriga slabă din lanţul de activităţi economice. Dacă această verigă nu există, atunci este implementat un agent economic interpus ca să creeze o pretinsă datorie.

Apoi urmează cererea de începere a procesului de insolvabilitate în instanţă, este numit administratorul de insolvabilitate propus de pretinsul creditor, sunt blocate conturile întreprinderii.

Procesul de judecată poate dura o perioadă mai îndelungată. În acest timp, activitatea economică fiind blocată, iar proprietarii întreprinderii privaţi de dreptul de a-şi gestiona afacerile. Astfel, întreprinderea ajunge cu adevărat insolvabilă şi în cele din urmă, la faliment.

În loc ca aceste întreprinderi să funcţioneze şi să aducă venituri la bugetul statului, ele sunt distruse cu aplicarea legii.

Din păcate, Legea insolvabilităţii nu este folosită cu acelaşi succes atunci când debitorii sunt oameni de rând. Un exemplu concludent îl reprezintă cei care şi-au investit economiile ca să aibă o locuinţă a lor. Întreprinderile care au luat banii au fost trimise în insolvabilitate, administratorii schimbaţi ca mănuşile, iar oamenii rămaşi fără bani şi fără case.

Cum ar fi în cazul „celebrului” complex locativ de la Ciocana, „Palmieri şi Stele”. Oamenii aşteaptă de 15 ani să intre în casă nouă, mulţi dintre investitori au decedat, iar administratorii de insolvabilitate mai cer bani de la creditori. Deşi aceştia au contracte şi facturi că au achitat în întregime pentru locuinţe.

Echipa Crime-Moldova dă start unei investigaţii de amploare, despre folosirea insolvabilităţii de către băieţii şmecheri în distrugerea şi preluarea afacerilor.

Scopul nostru este ca aceste cazuri să ajungă la conducerea statului şi să se ia măsuri pentru a salva businessul şi economia.

Epizodul 1. 15 milioane pentru 39 mii de lei

Cel puţin 30 de angajaţi ai întreprinderii Auto-International din Bălţi au venit la şedinţa de judecată ca să-ţi apere locurile de muncă. Şoferi, paznici şi hamali care până nu demult aveau un salariu stabil la întreprinderea respectivă, nu sunt siguri pentru ziua de mâine.

Se întâmplă după ce administratoarea de insolvabilitate Natalia Gârleanu a depus cerere în instanţă pentru începerea procedurii de insolvabilitate şi a solicitat ca administrator de insolvabilitate la Auto-International să fie numită prietena şi colega ei de birou, Natalia Onichevici.

Despre acest caz Crime-Moldova a scris în luna decembrie a anului trecut. După care asupra echimei Crime-Moldova s-au făcut presiuni enorme pentru ca să scoatem de pe site materialul publicat. Lucru pe care noi, desigur, nu l-am făcut.

Ca apoi, să fim judecaţi şi declaraţi vinovaţi de către Consiliul Superior al Magistraturii. Lucru care nu s-a întâmplat chiar nici pe vremea lui Plahotniuc sau a lui Voronin.

Activitatea întreprinderii, blocată

Iniţial, judecătorul Valeriu Pădurari a dispus blocarea conturilor întreprinderii Auto-International din Bălţi, pe care se aflau peste 15 milioane de lei.

Ulterior, Valeriu Pădurari, probabil sub influenţa opiniei publice, şi-a revizuit propria decizie şi a deblocat conturile.

Atunci Natalia Onichevici a găsit repede o cale pentru „restructurarea” întreprinderii la care a fost numită administratoare de insolvabilitate. A contestat decizia revizuită de Pădurari în partea ce ţine de blocarea conturilor. Iar Curtea de Apel Bălţi i-a admis recursul. Astfel, activitatea Auto-International a fost din nou paralizată.

Managerii întreprinderii susţin că blocarea conturilor aduce pierderi de cel puţin 200.000 de mii de lei pe zi.

Mai mult, spun managerii Auto-International, a fost trimisă o notificare şi la vamă. Astfel întreprinderea a ajuns în imposibilitatea de a-şi onora obligaţiunile contractuale.

b4268417f3e9af526c40561ebe02ae full

Pentru această „ispravă”, Natalia Onichevici şi-a adjudecat un salariu lunar de 33 de mii de lei. Lucru pentru care a înaintat o cerere în instanţă. Astfel, întreprinderea deja îi este datoare cu cca 100.000 de lei pentru cele trei luni de iarnă.

În acelaşi timp, Natalia Gârleanu „inspectează” cu încredere teritoriul Auto-International, trecând pe proprietate privată fără niciu acord. Fapt pentru care a fost depusă o plângere la poliţie.

Prima şedinţă de judecată, începută cu stângul

La aproape trei luni după ce Valeriu Pădurari a dat curs cererii întro ductive a Nataliei Gârleanu, a avut loc prima şedinţă de judecată privind trimiterea Auto-International în insolvabilitate.

Atât managerii întreprinderii, cât şi muncitorii de acolo, au sperat că poate instanţa va debloca conturile. Însă chiar de la început, Natalia Onichevici a solicitat amânarea şedinţei pentru că Natalia Gârleanu este bolnavă şi nu poate să facă act de prezenţă.

Precizăm că Gârleanu nu a depus un act medical confirmator.

„Bandiţii vor să pună mâna pe tot”

Angajaţii întreprinderii Auto-International ne-au declarat că vor veni la fiecare şedinţă de judecată pentru a-şi apăra locurile de muncă care le-au asigurat salarii decente.

„Cum s-ar zice, bandiţii vor să pună mâna pe tot. Lucrez de 20 de ani în această firmă. Sunt şofer. Şi să rămân eu fără lucru nu are sens. Să mă duc ca alţii, mii de oameni, peste hotare? Vreau să stau acasă, lângă familie, să muncesc aici”, ne-a declarat un angajat.

„Cine ne aşteaptă pe noi acolo? Nimeni!”, a declarat altul.

„Vedem că Guvernul luptă cu crima, cu judecătorii corupţi. Vreau să vă spun că de când oraşul Bălţi are un „guvern” al său, şi este îndepărtat de la Chişinău, aici toţi fac ce vor. Auto-International funcţionează de mulţi ani, firma este bine cunoscută în mediul de afaceri. Are o situaţie financiară foarte bună. Nu are nicio datorie. Acum iată ce se întâmplă. Este o întrebare pentru toată lumea, ce facem mai departe? Mâne poimâne rămânem fără lucru şi trebuie să plecăm peste hotare. De ce? Pentru că aşa vrea, să-i zicem aşa, un grup criminal organizat”, s-a expus un alt angajat.

Beneficiarul întreprinderii, Victor Iahtuhovschi, se declară şocat de ce se întâmplă. „Deşi avem în ţară o conducere pro-europeană, la Bălţi lucrurile au luat-o razna. Eu nu înţeleg de ce guvernarea centrală nu ia măsuri. Ori nu cunoaşte situaţia, ori nu are capacitate să facă ordine în nordul republicii. Bine că măcar nu le dau pistoale ca să înceapă a împuşca oamenii”, a declarat Iahtuhovschi.

Interesele pentru Auto-International SRL

Administraţia Auto-International a trimis o scrisoare recomandată administratorului de insolvabilitate Natalia Gârleanu, în care spune că este de gata să achite pretinsa datorie de 39.000 de lei şi să lase întreprinderea în pace. Chiar dacă nu recunoaşte această datorie.

0 02 05 ab5583cf4b7f958fa7 full

Gârleanu nu a răspuns la mesaj, fapt care ne determină să credem că scopul dumneaei nu constă în în recuperarea pretinsei datorii.

Pe de altă parte, întreprinderea Auto-International estă hărţuită în instanţă de către un alt administrator de insolvabilitate – Irina Selevestru, care stă în acelaşi birou cu Gârleanu şi Onichevici.

Managerii Auto-International SRL susţin că este vorba de un atac raider pus la cale de o firmă care are la activ mai multe astfel de atacuri. Iar scopul este de a prelua bunurile firmei – bazele en-gros şi tehnica auto.

kamazuril

Natalia Onichevici, huiduită de angajaţii Auto-International

Natalia Onichevici a fost huiduită de angajaţii întreprinderii.

Onchevici a refuzat să facă declaraţi, precizând că se va expune doar în instanţă.

Totodată, aceasta a spus că întreprinderea funcţionează în regim norma şi că activitatea economică nu este perturbată.

Reacţia magistratului Pădurari

Judecătorul Valeriu Pădurari, deşi se plânge pe jurnalişti la Inspecţia Judiciară, nu vrea să discute cu ei.

După ce ne-a acuzat )pe nedrept) că nu ne-am prezent atunci când l-am contactat la telefon, am încercat să ne prezentăm domniei sale. Inclusiv să ne identificăm prin legitimaţia de serviciu.

„Nu mă interesează. Închide uşa”, a spus judecătorul.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu