Investigații

Insolvabilitatea care distruge economia. Cum a fost „finalizat” un dosar de insolvabilitate la Judecătoria Bălţi

balti
Avatar for Julieta Savitchi

După ce a ţinut timp de trei luni o întreprindere prosperă în suspans, Judecătoria Bălţi a transmis dosarul la Curtea de Apel pentru a decide strămutarea la Chişinău. Este vorba de atacul raider de la întreprinderea Auto-Internaţional, cu 15 milioane de lei în conturi, pe care două administratoare de insolvabilitate vor să o bage cu orice preţ în insolvenţă pentru o pretinsă datorie de 39 de mii de lei.

Temei pentru trimiterea dosarul la Curtea de Apel Bălţi a servit cererea semnată de Natalia Onichevici, administratoarea de insolvabilitate, băgată pe gât întreprinderii Auto-Internaţional.

A întrat frica în administratorul de insolvabilitate?

Natalia Onichevici a solicitat strămutarea dosarului la Chişinău pe motiv că „nu se simte în siguranţă” la Bălţi. Femeia s-a arătat indignată că la şedinţa de judecată au venit angajaţii întreprinderii, „care nu au fost identificaţi prin acte de identitate”.

Precizăm în context că şedinţele sunt publice şi la ele au dreptul să asiste orice doritor. Iar identificarea se face doar în cazul participanţilor la proces.

Mai mult, Onichevici s-a plâns la poliţie că cei prezenţi în sala de judecată au perturbat ordinea publică, în timp ce muncitorii au stat umili pe scaune.

Judecătorul Valeriu Pădurari a decis să trimită dosarul la Curtea de Apel Bălţi pentru a decide strămutarea.

valeriu padurari

Judecătorul Valeriu Pădurari. Sursa Crime Moldova

Onichevici îl vrea condamnat penal pe patronul întreprinderii

Natalia Onichevici l-a denunţat pe Victor Iahtuhovschi la poliţie, patronul Auto-Internaţional SRL, că i-a îndreptat pe muncitori împotriva ei şi că aceştia au scuipat-o şi au numit-o cu cuvinte injuroase.

deepin screenshot select area 20240306122736

Din plângerea semnată de Natalia Onichevici

Administratoarea a cerut poliţiei să pornească dosar penal pentru huliganism celui căruia îi distruge afacerea.

Dacă oamenii legii vor ridica înregistrările video din interiorul instanţei şi îşi vor face corect treaba, vor constata că o bună parte  acuzaţiile expuse de Onichevici nu sunt întemeiate.

deepin screenshot select area 20240306123937

Natalia Onichevici

Pe de altă parte, şi Natalia Gîrleanu, administratoarea de insolvabilitate a întreprinderii Ixialia, care a depus cerere de insolvabilitate, a depus plângere la poliţie că ar fi fost bruscată atunci când, însoţită de doi bărbaţi, a pătruns fără acordul proprietarului în blocul administrativ al SRL Auto-Internaţional.

Firma, împinsă forţat spre faliment

Administraţia Auto-Internaţional SRL consideră că prin cererea de strămutare a dosarului la o altă instanţă Onichevici doar încearcă să tergiverseze examinarea dosarului. Fapt care împinge întreprinderea spre faliment.

Până când va lua Curtea de Apel o decizie, până va fi strămutată cauză şi reparizată unui judecător, va trece ceva timp.

„Rulajul mediu zilnic al întreprinderii este de un milion de lei. Astfel, pierderile sunt de cel puţin 200.000 de mii de lei pe zi”, ne-a declarat unul din managerii Auto-Internaţional.

Victor Iahtuhovschi ne-a declarat că Natalia Onichevici a blocat întreprinderea la vamă. Precizăm că Auto-Internaţional se ocupă cu importul de cărbune, având în acest sens semnate mai multe contracte de achiziţie cu instituţiile statului.

„Prin blocajul de la vamă nu putem să ne onorăm obligaţiunile contractuale. A pornit procesul de distrugere a întreprinderii”, a declarat Iahtuhovschi.

„Vom veni la fiecare şedinţă de judecată”

Angajaţii au venit cu lozinci la cea de a doua şedinţă de judecată. Oamenii au aşteptat cuminţi, în speranţa că înstanţa le va rezolva ceva şi lucrurile se vor limpezi.

protest balti

Dar nu a fost să fie. Acum vor fi nevoiţi să aştepte mai mult, fără a avea siguranţa zilei de mâine.

„Vrem să muncim acasă. Vrem stabilitate. Vom veni la fiecare şedinţă de judecată. Oriunde vor avea loc”, ne-au spus muncitorii.

Conflictul rezolvat, dar nu până la capăt

Administraţia SRL Auto-International a înaintat un demers către administratoarea Natalia Gârleanu că este gata să achite pretinsa datorie de 39 de mii de lei, deşi nu o recunoaşte, doar ca să pună capăt procedurii de insolvabilitate.

Pe fonul ce scandalul legat de acest caz a luat amploare, Natalia Gârleanu a acceptat demersul SRL Auto-International.

Însă tăvălugul nu se opreşte aici. La organele de drept rămân pe rol câteva plângeri. Inclusiv pentru violarea proprietăţii private.

Mai rămâne şi întrebarea cine va răspunde pentru depunerea şi acceptarea cererii întroductive privind începerea procedurii de insolvabilitate, cu încălcări grave ale legislaţiei? Pentru prejudiciul economic adus întreprinderii, dar şi pentru prejudiciile morale aduse angajaţilor, dar şi patronilor care timp de trei luni au stat cu frică că vor rămâne fără de afacere?

Echipa Crime-Moldova a dat start unei investigaţii de amploare, despre folosirea insolvabilităţii de către băieţii şmecheri în distrugerea şi preluarea afacerilor.

Scopul nostru este ca aceste cazuri să ajungă la conducerea statului şi să se ia măsuri pentru a salva businessul şi economia.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • Zincovschi de la SIS,Ous de la CSM… teroristii care coordoneaza cu torpile ca Garlreanu,Peduraru Vaflera… pentru atacuri raider dupa schemele lui Platon

Lasă un comentariu