Investigații

Exclusiv. Muzeul militar din pădurea lui Dodon şi urmele incendiului. Foto&Video

dodon 1
Avatar for Julieta Savitchi

Pe teritoriul bazei de odihnă din pădurea de lângă satul Sadova, raionul Călăraşi, care aparţine familiei ex-preşedintelui Igor Dodon, sunt expuse câteva unităţi de tehnică militară.

Exclusiv EVZ. „Exponatele” mulitare sunt ascunse de ochii muritorilor de rând care, desigur, nu au acces pe teritoriul fostei tabere de odihnă pentru copiii, care a aparţinut statului.

Iar după incendiul devastator de la începutul anului, care a distrus până la temelie clădirea principală, în care se afla şi sala de ceremonii, „muzeul lui Dodon” va rămâne fără vizitatori pentru o perioadă mai îndelungată.

Agrement cu blindată şi bucătărie de campanie

Teritoriul taberei familiei Dodon, care acum se numeşte „Sadova Forest”, se întinde pe o suprafaţă de 11 hectare de pădure. Pentru „înfrumuţesare”, aici au fost expuse un elicopter militar, o blindată de model TAB şi o bucătărie de campanie.

Nu este clară semnificaţia acestor decoraţiuni. Cert este că proprietarii nu le-au ascuns de ochii vizitatorilor, tehnica militară fiind uşor observată dacă treci pe drumul central care duce spre locul unde până nu demult a fost clădirea în care se afla hotelul şi restaurantul.

Când au apărut „trofeele”

Imaginile făcute cu drona în toamna anului 2020, când Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale, pe teritoriul pesiunii de lângă Sadova, arată că în acea perioadă nu se afla nici un element de tehnică militară.

În primăvara anului 2022, când pe numele lui Igor Dodon a fost deschis dosarul penal pentru îmbogăţire ilicită, procurorii au deschins cu percheziţii şi „Sadova Forest”

Un  procuror care a făcut parte din echipa de investigaţie ne-a comunicat că cele trei unităţi de tehnică militară se aflau pe teritoriul taberei. Procuratura Anticorupţie a trimis o solicitare Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI) care urma să stabilească valoarea lor.

„Nu pot spune ce s-a întâmplat, probabil că cei de la ARBI au întârziat  cu raportul. Iar procurorul pe caz, din cauza volumului prea mare de lucru, probabil că a uitat de blindată”, ne-a declarat un procuror.

Continuarea citiţi AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu