Justiție

Cadou de Crăciun de la Curtea Constituţională pentru procurorii cercetaţi penal. N-au fost lăsaţi să moară de foame

deepin screenshot select area 20231128212027
Avatar for Julieta Savitchi
Curtea Constituţională (CC) a declarat marţi ilegal articolul din Legea cu privire la Procuratură din 2015 prin care era interzis acuzatorilor suspendaţi din funcţie să se angajeze în altă parte pe durata suspendării.

Decizia se referă doar la suspendările în cazul când procurorii sunt cercetaţi penal. Pe durata suspendării din funcţie, procurorii nu primesc salariu. Totodată, ei nu au dreptul să angajeze în altă parte pentru a nu încălca principiul incompatibilităţii funcţiilor.

Sesizarea a fost depusă de către judecătorii Curţii de Apel Chişinău, care examinează o plângere a procurorului PCCOCS Elena Ceruţa. Acuzatoarea este suspendată din funcţie de mai bine de un an, fiind inculpată alături de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo şi colegul ei Dumitru Răileanu în dosarul de corupţie ce ţine de eliberarea de la răspundere penală a controversatului afacerist Veaceslav Platon, condamnat definitiv la 18 ani de închisoare.

Soarta dosarului respectiv rămâne incertă. Timp de 11 luni Curtea de Apel Chişinău nu a putut lua o decizie privind legalitatea formării unui complet de judecată în instanţa de fond.

Amintim că, la prima şedinţă de judecată, care a avut loc la 31 octombrie 2022, procurorul Victor Furtună a depus un demers prin care a solicitat judecarea cauzei de către un complet format din trei judecători, invocând complexitatea dosarului şi rezonanţa socială sporită.

După ce a fost format completul din trei judecători, procurorii ajunşi pe banca acuzaţilor au contestat în Curtea de Apel Chişinău dispoziţia preşedintelui interimar al Judecătoriei Chişinău privind formarea unui complet de judecată pentru examinarea dosarului.

La 5 decembrie 2022, urma să aibă loc cea de a doua şedinţă de judecată, cu noul complet. Magistrata Arina Ialanji, căreea i-a fost repartizat iniţial dosarul, a anunţat că şedinţa se amână pentru că decizia de formare a completului a fost contestată. De atunci nu a mai fost programată nicio şedinţă de judecată

Curtea a reținut că interdicția de a munci într-o altă funcție aplicată în privința autoarei excepțiilor pentru perioada suspendării din funcția de procuror reprezintă o ingerință în exercițiul dreptului său la muncă și la protecția muncii, garantat de articolul 43 din Constituție.

„Din data în care a fost suspendată din funcție și până în prezent, autoarea excepțiilor este lipsită de posibilitatea de a se angaja într-o altă funcție, fapt care o privează de posibilitatea de a câștiga prin muncă mijloacele necesare întreținerii sale și a familiei sale. Într-un asemenea scenariu, există riscul ca, sub aparența protecției imparțialității funcției de procuror, măsura contestată să devină abuzivă, transformându-se într-un mijloc de determinare a procurorilor suspendați de a-și da demisia din funcție, pentru a se angaja într-o altă funcție care să le asigure existența”, se argumentează în decizia CC.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu