Fratele ex-procurorului general Eduard Harunjen, avocatul Artur Harunjen, condamnat recent la 8 ani de închisoare pentru însuşirea a peste un milion de lei de la fostul său client, este învinuit de un cetăţean al Israelului că l-a deposedat de 20 de mii de euro.
Dan Seghev s-a adresat la redacţia Crime Moldova după ce a citit pe portalul nostru reacţia avocatului Harunjen la sentinţă, în care afirmă că a fost condamnat pentru că cineva a vrut să se răzbune pe fratele său, fost şef al Procuraturii Generale.
Israelianul ne-a spus că Artur Harunjen s-a folosit de numele fratelui său atunci când acesta era procuror general, oferindu-i asigurări că va rezolva cazul.
Dan Seghev ne-a comunicat că i-a dat avocatului Harunjen, în 2017, 20.000 de euro pentru a o ajuta pe fiica concubinei sale, o moldoveancă care munceşte în Israel. Tânăra nimerise în arest preventiv, fiind învinuită de trafic de persoane.
Israeliteanul susţine că Artur Harunjen i-ar fi dat asigurări că va rezolva problema tinerei ajunsă în dificultate, însă apărătorul nu s-a prezentat nici la o şedinţă de judecată şi nici nu a contestat sentinţa prin care tânăra a fost condamnată la 16 ani de închisoare.
Dan Seghev a mai spus că, după ce i-a cerut lui Harunjen în repetate rânduri să-i restituie banii, a depus o plângere la Procuratura Anticorupţie, în noiembrie 2019, unde a fost audiat în cadrul unui dosar penal intentat pentru trafic de influenţă pe numele fratelui fostului procuror general. Peste câteva luni a fost informat că dosarul a fost preluat de către PCCOCS. Seghev susţine că a vorbit de mai multe ori cu procurorul care gestionează cazul şi acesta i-a spus că „pe dosar se lucrează”.
Dan Seghev a mai menţionat că Harunjen ar fi luat încă 25.000 de euro de la presupusul complice şi fostul iubit al fiicei concubinei sale. Acesta a vândut apartamentul cu trei odăi al părinţilor şi i-a dat banii avocatului Harunjen pentru a-l apăra.
Nu am reuşit să discutăm cu Artur Harunjen, în schimb ne-a răspuns Eduard Harunjen. Fostul procuror general ne-a declarat că fratele său încă nu şi-a revenit din şocul provocat de sentinţă şi este ocupat cu întocmirea cererii de apel. „A fost un abuz şi o încălcare brutală a legislaţiei de către un procuror şi un judecător. Ţinta lor nu a fost Artur, dar eu. S-a lovit în mine. Au aplicat o prevedere din legislaţia penală care a intrat în vigoare după presupusa infracţiune şi care nu are putere retroactivă. Vor răspunde pentru abuzurile comise”, ne-a spus fostul procuror general.
Referindu-se la Dan Seghev, Eduard Harunjen a declarat că acest caz este „demult expirat” şi că procurorii l-au scos pe Artur Harunjen de sub urmărire penală. La fel şi Comisia de Etică şi Disciplină a Uniunii Avocaţilor a respins plângerea lui Seghev.
Eduard Harunjen a respins acuzaţiile lui Dan Seghev în privinţa fratelui său că nu şi-a onorat obligaţiunile contractuale, menţionând că banii au fost luaţi pentru a rezolva problema cu arestul preventiv şi că inculpata a fost eliberată din arest preventiv.
„Este un fals! Fata a fost eliberată pentru că trecuse un an din ziua reţinerii şi nu putea fi ţinută mai mult în arest fără a fi condamnată”, a spus în replică Dan Seghev.
Precizăm că, peste zece luni de la depunerea plângerii, Comisia a constatat că Harunjen a admis încălcări în cazul lui Dan Seghev, însă nu l-a tras la răspundere pe motiv că ar fi trecut termenul de prescripţie.
Procurorul PCCOCS, Tudor Bordan, a emis ordonanţa privind încetarea urmăririi penale pe numele lui Artur Harunjen în februarie 2022. Ordonanţa a fost contestată, iar şeful adjunct al PCCOCS Vladislav Bobrov a admis plângerea dispunând reluarea urmăririi penale. Însă acelaşi Tudor Bordan a rămas şi a doua oară ferm pe poziţiile sale.