Social

VIDEO// Cum ne sunt protejate datele cu caracter personal. Le pot accesa şi poliţiştii de rând

solicitari fraudulose de date cu caracter persoanel sau virusi iata tarile ce au raportat cele mai multe infractiuni pe internet 66787 1581437202
Avatar for Julieta Savitchi

Datele cu caracter personal pot fi accesate de orice poliţist, după bunul său plac, indiferent de funcţia pe care o ocupă.

Un locuitor din Chişinău (a rugat să-i protejăm identitatea) a sesizat redacţia noastră că i-au fost accesate în repetate rânduri datele cu caracter personal, iar autorităţile se fac moarte în popuşoi.

Bărbatul a avut o relaţie cu o poliţistă, care deţinea funcţia de şofer în Inspectoratul pentru Migraţie şi Azil. Când relaţia a fost ruptă, fata l-a şantajat, spunându-i că ştie totul despre el, inclusiv despre părinţi şi ceilalţi apropiaţi.

Omul a depus o solicitare la Agenţia Servicii Publice, solicitând informaţia dacă i-au fost accesate datele cu caracter personal. Din răspunsul primit a aflat că într-o perioadă scurtă de timp datele sale au fost accesate de 6 ori. La fel, au fost accesate de mai multe ori datele personale ale părinţilor şi apropiaţilor. Accesările s-au făcut de pe platforma Inspectoratului Naţional pentru Migraţie şi Azil.

Bărbatul a depus o solicitare la Ministerul de Interne pentru a afla scopul pentru care i-au fost accesate datele sale personale, precum şi a părinţilor.

În răspunsul semnat de către un secretar de stat al MAI se arată că atât fostul iubit al poliţistei, cât şi rudele lui, nu sunt urmăriţi penal, nu figurează în dosare şi nu există niciun motiv legal pentru a le fi accesate datele cu caracter personal.

Ulterior, bărbatul, care nu este funcţionar public, s-a dus să depună o plângere la Centrul pentru protecţia datelor cu caracter personal. El a declarat pentru Crime Moldova că o funcţionară de acolo a încercat să-l convingă să nu depună plângerea. „Au început cu diferite întrebări, că ce-mi trebuie, că poate persoana şi-a dat demisia. Nu înţeleg, ei apără interesele cetăţenilor sau interesele meschine ale poliţiştilor”, ne-a declarat bărbatul.

Contactată la telefon, Rodica Fialcovschi, angajata Centrului pentru protecţia datelor cu caracter personal, a declarat pentru Crime Moldova că plângerea respectivă se află în proces de examinare. „Nu ştiu ce o fi înţeles petiţionarul. Pot doar să vă spun că este în lucru”, ne-a dat asigurări funcţionara.

Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia vieţii private, a spus că în acest caz este vorba de o încălcare flagrantă a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal. „Este un abuz evident şi trebuie să fie trasă la răspundere. Mai ales dacă a folosit datetele în scop de şantaj”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei.

Sergiu Bozianu a mai comunicat că ştie despre mai multe cazuri când datele cu caracter personal au fost accesate nejustificat de către oamenii legii, iar în privinţa lor au fost apicate pedepse.

Cazul relatat mai sus arată că datele noastre cu caracter personal pot ajunge la îndemâna oricui, ele putând fi accesate de orice angajat al organelor de drept, inclusiv şi de şoferi.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu