Justiție

Avocat, frate cu fostul procuror general Harunjen, condamnat la ani grei de pușcărie

artur
Avatar for Julieta Savitchi
Avocatul Artur Harunjen, frate cu fostul procuror general Eduard Harunjen, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost pronunțată joi dimineață de către magistratul Sergiu Stratan de la Judecătoria Chișinău.

Artur Hatunjen a fost găsit vinovat de delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari.

În perioada când fratele său se afla la șefia Procuraturii Generale, Artur Harunjen l-a deposedat de peste un milion de lei pe un om de afaceri. Este vorba de Eduard Blându, proprietarul unor case de schimb valutar. Poliția a efectuat percheziții la casele de schimb valutar deținute de Eduard Blîndu la Ocnița și la oficiul companiei din Chișinău, într-un dosar pentru fals de monedă. În urma acestora, au fost ridicate mai multe bunuri printre care și bani în lei moldovenești, dolari SUA, Euro, lire sterline, grivne ucrainești, ruble rusești și lei românești. În total, este vorba despre o sumă care la cursul BNM din acea perioadă a fost calculată ca fiind de 1 136 688,11 lei moldovenești.

Ulterior, procurorii au clasat cauza penală pe motivul lipsei componentelor infracțiunii și au decis să-i restituie banii afaceristului. Mijloacele financiare au fost ridicate de către avocatul Artur Harunjen de la procurorul pe caz, Gheorghe Graur, pe motiv că Blându se afla în afara țării.

Artur Harunjen, a refuzat să-i restituie bunurile clientului său. Avocatul a încercat să se justifice că fostul său client i-ar fi împrumutat banii.

Deși a fost condamnat la ani grei de închisoare, apărătorul rămâne în libertate. Sentința instanței de fond nu este definitivă, este cu drept de atac în instanța ierarhic superioară și va deveni executorie dacă va fi menținută de Curtea de Apel Chișinău.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu