Sesizările cititorilor

VIDEO//„Garanție” de 7 ani de îmblat pe drumuri sau cum își (ne)onorează obligațiunile o companie a familiei Stati

oleinicenco
Avatar for Julieta Savitchi
Un bărbat din raionul Cahul, victimă a unui accident rutier, luptă de 7 ani să obțină despăgubirile care i se cuvin de la compania de asugurări „Garanție”, fondată de grupul „Ascom” a miliardarului moldovean Anatol Stati.

În iulie 2016, Mihail Oleinicenco, locuitor din satul Roșu, raionul Cahul, a fost implicat într-un accident rutier, în care a avut de suferit atât el, cât și întreaga sa familie. Investigațiile au arătat că Olenicenco nu era vinovat, iar șoferul care a provocat accidentul a fost condamnat în urma unui dosar penal.

Mașina condusă de șoferul găsit vinovat de comiterea accidentului avea asigurarea obligatorie de răspundere civilă, în baza unui contract semnat cu compania de asigurări „Garanție”. Astfel, compania respectivă urma să achite pentru clientul său despăgubiri lui Oleinicenco.

Partea vătămată a depus la compania de asigurări o cerere privind achitarea prejudiciului suportat în urma accidentului. Totodată, Oleinicenco a apelat la serviciile unui expert, care a constatat că prejudiciul cauzat în urma deteriorării automobilului este de peste 70.000 de lei.

Compania „Garanție” i-a răspuns  însă păgubitului că expertul lor a estimat paguba la 50.700 de lei și i-a propus un acord pentru suma respectivă. Oleinicenco a refuzat să semneze acordul pe motiv că vrea să-i fie achitat prejjudiciul real. Totuși, a lăsat la companie datele bancare ca să fie transferate cele peste 50 de mii de lei.

Compania de asigurări așa și nu a mai transferat banii nici până în ziua de azi, iar Oleinicenco s-a adresat în instanță. Compania „Garanție” i-a scris, în martie 2022, o scrisoare, în care spune că experții lor nu au văzut mașina și îl invtă din nou la discuții. Aici apare întrebarea: cum au constatat, în 2017, cei de la „Garanție” prejudiciul de 50.700 de lei, dacă expreții nu au văzut mașina?

Avocatul lui Oleinicenco, Vadim Marianciuc, a solicitat de la compania de asigurări dosarul privind clientul său, dar au refuzat să i-l prezinte, pe motiv că e la avocat. La rândul său, avocatul care reprezintă interesele companiei a spus că nu este la el.

Iar reprezenrantul companiei „Garanție” a mai găsit un motiv precum că Oleinicenco nu este clientul companiei de asigurări.

Cazuri similare ne-au mai  fost raportate anterior și de clienții altor companii de asigurări. De cele mai multe ori, păgubiții în urma accidentelor rutiere se plâng că asiguratorii le oferă despăgubiri care nu acoperă reparația mașinii deteriorate.
Poate că e timpul ca instituțiile statului să dea o raită în acest sector, să verifice în ce măsură își îndeplinesc companiile de asigurări obligațiunile față de clenți?

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu