Continuă seria presiunilor exercitate de Federația Rusă pentru ștergerea unui articol publicat în urmă cu două luni de către Evenimentul Zilei.

Un articol în care, citând în totalitate surse externe, era prezentat cazul unui colonel rus omorât într-un schimb de focuri în Ucraina. Un ofițer de rang înalt care“ a murit într-o bătălie, ca ofițer cu o armă în mâini, dar trebuie să recunoaștem că aceste mâini sunt până la coate scăldate  în sânge. El și subordonații săi, la ordinele sale, au terorizat sistematic populația din regiunea Belgorod, le-au încălcat drepturile și libertățile. Anterior, Stesev a ucis civili în Cecenia, Iugoslavia, Abhazia și pe teritoriul Ucrainei”, spuneau atunci cei de la Legiunea Libertatea Rusiei. Cu alte cuvinte, un militar pasibil de crime de război, care și-a găsit sfârșitul în invazia din Ucraina.

Ce deranjează atât de tare? Răspunsul nostru. Am spus că nu vom șterge articolul întrucât este inadmisibilă cererea adresată redacției. Mai ales că venea din partea unei instituții a Federației Ruse, invocând legislația Federației Rusiei. Domnule Ambasador Kuzmin, dacă nu ați aflat nu mai suntem parte a Lagărului Socialist, nu mai suntem parte a Tratatului de la Varșovia, CAER, nu mai avem un Tătuc la Kremlin de care trebuie să ținem seama. Ar fi trebuit să tăceți diplomatic. Mai ales că vorbim despre un militar rus care participa la o agresiune ilegală împotriva unui stat suveran, Ucraina. De fapt, un criminal, pentru că numai astfel poate fi calificat un militar care omoară civili neînarmați.

Raport despre atrocitățile rușilor

În cazul Herson, “cel puţin 36 de victime intervievate de procurorii ucrainieni au menţionat utilizarea electrocutării în timpul interogatoriilor, adesea electrocutări genitale, precum şi ameninţări de mutilare genitală. O victimă a fost forţată să asiste la violul unui alt deţinut, se arată în raport.

Potrivit raportului, cei mai susceptibili de a fi supuşi torturii au fost militarii, dar şi forţele de ordine, voluntarii, activiştii, liderii comunităţii, lucrătorii medicali şi profesorii. Conform raportului, tehnicile de tortură cel mai frecvent utilizate au fost sufocarea, waterboarding, bătăile severe şi ameninţările cu violul”, potrivit unui raport internațional.

Sunt convins că și în acest caz Federația Rusă a avut grijă să le respecte dreptul la viață privată.

Un sfat către ambasadorul Rusiei: Data viitoare mai bine scufundați-vă în tăcere!

De această dată, pe un site pro-rus din România, a fost publicată o scrisoare deschisă. În care suntem anunțați că vom face obiectul unui demers diplomatic. Nu au decât. Libertatea de exprimare în România este mult mai importantă decât o amenințare cu o notă diplomatică. Dar pentru că tot au simțit nevoia să se exprime, le respectăm dreptul la replică.

Le transmitem și noi o notă, mai puțin diplomatică: Spuneți că noi am încălcat dreptul la viață privată. Mult mai puțin și deloc semnificativ față de ceea ce faceți în Ucraina! Cum puteți să vă considerați diplomați și reprezentanți ai unui stat democratic în condițiile în care aveți pe conștiință (și) cazurile Alexei Navalnîi, Serghei Skripal, Anna Politovskaia, Vladimir Kara-Murza, Aleksandr Litvinenko, Alexandr Perepilichnyy, Viktor Iușcenko, ca să dau doar câteva exemple?

Dacă vă spun și de Georgi Markov și celebra umbrelă bulgărească, plină cu otrava KGB, cred că vă răscolesc amintiri plăcute, domnule Ambasador. Dar poate că noțiunea de conștiință nu este proprie diplomaților ruși. Și atunci, pe cale de consecință aroganța și minciuna fac parte din fișa postului.

Reacție Ambasadei Rusiei la articolul din Evenimentul Zilei

«La 5 iunie 2023 pe site-ul „Evenimentul Zilei” a fost postat articolul dlui Mihai Soica „Rebelii l-au lichidat pe un important colonel al armatei ruse. Înaltul oficial militar a fost implicat într-un schimb de focuri” (alăturat), în care fără consimțământul dlui Andrei Stesev, comandantul unității militare ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, au fost publicate numele său, prenumele, patronimul, fotografia, datele privind activitate profesională și copia actului de identitate al ofițerului. Totodată, publicarea datelor cu caracter personal al militarilor ruși în situația actuală înseamnă o amenințare directă împotriva securității fizice ale membrilor de familie lor și ale celor apropiați. O dovadă convingătoare în acest sens sunt actele teroriste, organizate de Serviciul de securitate al Ucrainei pe teritoriul Rusiei, care au dus la moartea jurnaliștilor Daria Dughina, Vladlen Tatarski, rănire gravă a scriitorului Zahar Prilepin, precum și moartea șoferului acestuia.

La solicitarea scrisă trimisă de către Roskomnadzor, autoritatea rusă însărcinată în domeniul protecției datelor cu caracter personal, de a șterge de pe site-ul https://evz.ro/ datele cu caracter personal menționate, dl Dan Andronic, director general „SC Editura Evenimentul și Capital” SRL a reacționat prin postarea unui articol batjocoritor și unor comentarii persiflante pe rețele de socializare, în care pentru un motiv necunoscut a calificat rugămintea părții ruse drept „amenințare” și „dovada de ipocrizie”.

Cu toate acestea, am dori să vă atragem atenția asupra faptului că dreptul la protecția vieții personale și în familia este garantat nu doar prin Declarația universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală ONU în 1948, ci și prin actele Uniunii Europene. În particular, dreptul oricărei persoane la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a secretului comunicațiilor este consacrat în art. 7 al Cărții drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Art. 8 al Cărții spune direct că orice persoană (adică este vorbă nu doar de cetățenii statelor membre UE) are dreptul la protecția datelor cu caracter personal care o privesc și că asemenea date trebuie tratate doar pe baza consimțământului persoanei interesate. Dreptul la protecția datelor cu caracter personal este garantat de art. 16 al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, Regulamentul (UE) nr. 679 din 27 aprilie 2016, precum și de actele legislative române elaborate pe baza acestora, inclusiv de Legea nr. 190 din 18 iulie 2018, conform cărora acționează Autoritatea pe care o conduceți.

Ținând cont că în cazul de față ediția online „Evenimentul Zilei”, refuzând să șteargă datele cu caracter personal al unui ofițer rus, publicate ilegal, violează în mod flagrant nu doar normele dreptului internațional, dar și prevederile dreptului UE și legislația națională a României, vă rugăm să luați măsuri necesare în vederea asigurării dreptului cetățeanului Andrei Stesev la protecția vieții sale private.

Copia prezentei adrese va fi trimisă cu o Notă Verbală oficială către MAE României.

Vă rog să primiți asigurările înaltei mele considerații».

Rugăm ca acest comunicat să fie considerat drept o scrisoare deschisă către „Evenimentul Zilei”.