Justiție

VIDEO// Pre-Vettingul, ruptura largă dintre justiţie şi guvernare

justitie 900x505 1
Avatar for Julieta Savitchi

Decizia recentă a Curţii Supreme de Justiţie prin care s-a dat câştig de cauză mai multor procurori şi judecători care nu au trecut prin filtrele Comisiei pre-Vetting, au adâncit şi mai mult ruptura din ultima perioadă dintre justiţie şi guvernare. În timp ce mai multe voci din guvernarea de la Chişinău susţin că implementează reforme în justiţie şi luptă cu corupţia din sistem, cei care au nu au reuşit să treacă prin filtrele Comisiei, dar şi-au găsit dreptatea la CSJ se gândesc cum să profite de mica victorie.

Este vorba despre judecătorii care au dorit să se înscrie la concursul pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi procurorii care au visat la un mandat în Consiliul Superior ak Procurorilor. Şi dacă ultimii mai au o mică speranţă că vor reuşi să fie incluşi în lista candidaţilor care vor fi puşi la vot, deşi adunarea generală a procurorilor urmează să aibă loc peste câteva zile, judecătorii care au câştigat în instanţă împotriva Comisiei Pre-Vetting, practic nu vor mai avea posibilitatea să-şi reabiliteze dreptul care le-a fost încălcat, deoarece adunarea generală a judecătorilor a votat în luna aprilie componenţa CSM.

Cu toate acestea, decizia CSJ pare să-i fi deranjat mult pe unii reprezentanţi ai Guvernului de la Chişinău, care i-au acuzat atât pe cei care au câştigat, cât şi pe cei care au emis deciziile, că sunt corupţi.

„Vreau să le spun acestor cetățeni, la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-ați surprins de fapt. Voi continuați, perpetuați acest efort și rezistați efortului de auto-curățare. M-am uitat că acolo e un fel de copy-paste și de fapt s-a încercat un efort de a demonstra un efort de sfidare. Nu o să reușiți. Noi vom continua să avem legislație care să permită autocurățarea sistemului. M-am uitat și peste texte, o parte din ele înțeleg că au fost scrise în afara Curții. Vreau să atenționez pe cei care participă la acest efort că asta înseamnă perpetuarea corupției. Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației în vigoare”, a declarat premierul Dorin Recean.

Pe de altă parte, cei care au primit câştig de cauză susţin că li s-a făcut justiţie.

„Este o mică victorie. Nu voi comenta deciziile politicienilor. Sunteţi într-un stat de drept şi respectarea deciziei Curţii Supreme de Justiţie este obligatorie. Însăşi legea pre-Vetting i-a dat încrederea Curţii Supreme de Justiţie de a verifica legalitatea şi să emită o decizie. La etapa actuală suntem în situaţia prin care CSJ s-a expus printr-o decizie irevocabilă de anularea a deciziei Comisiei pre-Vetting. Solicicităm să fie respectată decizia unei instanţe prin care tot legiuitorii i-au acordat încrederea”, ne-a declarat procurora anticorupţie Cristina Gladcov, care se regăseşte în lista celor care au primit câştig de cauză la CSJ.

Acuzatoarea ne-a relatat că atât ea, cât şi unii colegi care au primit câştig de cauză au pregătit cereri la CSP, pentru şedinţa de vineri, 4 august, ca să fie încadraţi în lista candidaţilor pentru CSP. „Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia Comisiei pre-Vetting şi acum suntem puşi în situaţia că nu am fost evaluaţi de Comisie, iar legea prevede că adunarea generală a procurorilor să aibă loc după ce vor fi evaluaţi toţi candidaţii. Vom cere să fim reevaluaţi şi incluşi în lista candidaţilor pentru CSP, dar vom solicita amânarea adunăriii generale a procurorilor. Vom pleda pentru aceea ca toţi procurorii să participe la o adunare legală, să fie respectată legea”, a adăugat Gladcov.

Judecătorul Ion Chirtoacă ne-a spus că deşi a primit câştig de cauză, „trenul a plecat”. „Sunt judecător şi nu voi comenta declaraţiile politicienilor. Dar într-un stat de drept nu este corect ca politicienii să comenteze deciziile irevocabile. Vă îndemn să citiţi decizia Curţii Supreme de Justiţie în raport cu  decizia Comisiei Pre-Vetting şi să vă faceţi concluzii. Comisia Pre-Vetting şi-a bătut joc de mine, Nu am trecut Comisia pentru că nu am prezentat contractul de muncă al tatălui din Italia, pentru 2012-2014. Nici nu eram judecător pe atunci. Am primit mandatul în 2016. Părinţii mei au muncit la negru ca alte sute de mii de moldoveni, plecaţi după câştig peste hotare”, ne-a declarat Ion Chirtoacă.

Întrebat cum va proceda pentru că a fost privat de dreptul de a candida pentru un mandat de membru al CSM, magistratul ne-a răspuns: „Conform Legii, urmează o nouă reevaluare la Comisie, apoi vom vedea. Există instanţa de judecată. Dar colegii au ales deja membrii organului de autoadministrare judecătorească”.

Pe de altă parte, surse apropiate magistraţilor care au câştigat împotriva Comisiei Pre-Vetting ne-au comunicat că aceştia discută şi urmează să ia o decizie cum vor proceda mai departe.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu