Politic

Un partid aferent penalului Ilan Şor, investigat pentru corupţie şi spălare de bani. Ar fi „cumpărat” deputaţi din partidul lui Igor Dodon

screenshot 2023 08 02 at 19.54.50 1536x1248 1
Avatar for Julieta Savitchi

Tactica coruperii deputaţilor pentru a părăsi un partid şi a adera la altul continuă în Republica Moldova. O formaţiune aliată Partidului Şor, scos în afara legii printr-o decizie a Curţii Constituţionale, este investigat de oamenii legii de la Chişinău pentru corupere şi spălare de bani.

Este vorba despre partidul Renaştere, condus de fostul consiler prezidenţial al lui Igor Dodon, Serghei Mişin. Ziarul de Gardă scrie că ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au descins miercuri, 2 august, percheziții la unul dintre sediile partidului Renaștere. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție .

De ce este învinuit partidul Renaştere

„Desfășurăm acțiuni de urmărire penală în cadrul unei cauze de corupere și spălare de bani. La această etapă nu putem oferi mai multe detalii. Vom reveni cu amănunte după finalizarea perchezițiilor”, a transmis ofițera de presă Ina Voloşciuc.

Acum o săptămână, Partidul Socialist din R. Moldova (PSRM) a declarat că fostul deputat fugar Ilan Șor ar folosi „un partid clonă” pentru a „corupe și cumpăra” membrii PSRM. Este vorba despre partidul politic „Renaștere”, care a apărut în atenția publică după ce mai mulți deputați socialiști au aderat la formațiune, în luna mai 2023.

Socialiștii au acuzat că în ultimele luni, reprezentanții fostului partid Șor și „deputații transfugi” Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexander Suhodolschi ar fi contactat direct zeci de deputați, primari, consilieri locali, conducători ai organizațiilor teritoriale PSRM, „promițându-le milioane de lei pentru părăsirea PSRM”.

Foştii socialişti Irina Lozovan, Alexandr Nesterovshi, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au părăsit formaţiunea ce le-a asigurat pe parcursul mai multor ani mandatele de deputat, au anunţat în luna mai că aderă la Partidul Renaștere. Anunţul a fost făcut la două zile după ce Bolea şi Suhodolski au fost în Israel, unde s-au întâlnit cu fugarul Ilan Şor, fapt ce a provocat nemulţumirea colegilor de partid, care au decis excluderea lor din formaţiune.

De ce au schimbat partidul

Vasile Bolea a declara într-o conferinţă de presă că ruperea de la partid ar fi fost provocată de vizita în Israel, dar şi de evenimentele din ultima perioadă din autonomia găgăuză.

Ați văzut evenimentele care s-au produs săptămâna trecută, acele reacții care au venit din partea colegilor din PSRM, ca urmare a vizitei în Israel. La revenirea în aeroport am vorbit despre scopul vizitei. Am fost surprins de faptul că atât de ușor, fără măcar de a solicita unele explicații, colegii socialiști au hotărât să mă excludă pe mine și pe Suhodolski din echipa partinică, din fracțiunea parlamentară. Evident că aceste lucruri sunt deja un fapt împlinit. Sunt convins că vom reuși, ca în Găgăuzia, să renaștem această idee de stânga, să nu deviem de la ce ne-am ghidat în ultimii 10-15 ani de zile și să ajungem la scopurile propuse altfel. Ceea ce s-a făcut în Găgăuzia, scorul a arătat un singur lucru – că putem și știm cum. Sunt convins că în această echipă vom reuși în scurt timp să luăm noi culmi”, a spus atunci Bolea.

Precizăm că pe parcursul ultimilor ani, Bolea şi Nesterovschi s-au afirmat ca aliaţi fideli ai lui Igor Dodon, liderul PSRM, iar până nu demult aceştia organizau proteste în faţa instanţelor de judecată pentru a-l susţine pe fostul şef al statului, inculpat în trei dosare penale.

Ulterior, mai mulţi aleşi locali din diferite raioane au anunţat că părăsesc PSRM şi aderă la Partidul Renaşterii.

Partidul care atrage socialiştii

Partidul Renaștere-Возрождение (abrerviat PR) este un partid de stânga din Republica Moldova, fondat în 2012 de către foştii deputaţi comunişti Vadim Mişin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care au părăsit Partidul Comuniştilor, şi ex-premierul Vasile Tarlev. După decesul lui Vadim Mişin, preşedenţia formaţiunii a fost preluată de către fiul său, Serghei Mişin.

Noua structură urma să întrunească şapte persoane care au făcut anterior parte din PCRM: Igor Dodon, Vadim Mişin, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Veronica Abramciuc, Tatiana Botnariuc şi Oleg Babenco. Totuşi, pe 26 octombrie 2012, Parlamentul a adoptat un proiect de lege propus de liberalul Valeriu Munteanu potrivit căruia fracţiunile parlamentare se constituie doar în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului ceea ce a suspendat intenţiile deputaţilor neafiliaţi.

În octombrie 2022, Partidul Şor, Partidul Acasă Construim Europa al fugarului din Londra, Gheorghe Cavcaliuc, Paridului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin, şi Partidul Renaşterea-Vozrojdenie, au format aşa zisul comitet al salvării naţionale. Noua alianţă politică a fost formată la iniţiativa lui Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare în devalizarea a trei bănci din Moldova. Şor a promis că structura, care a stat la baza organizării protestelor anti-guvernamentale „va acționa în numele poporului”.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu