Special

Suprasaturaţia de „здравствуй” şi „до свидания” sau câteva cuvinte în apărarea unui doctor

ziua diabet 1 920x613 1
Avatar for Julieta Savitchi

Un medic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” a ajuns subiectul „ştirii săptămânii” şi ţintă de batjocură şi ameninţări pentru că i-a reproşat unei rusoaice, care locuieşte de vreo 30 de ani în Chişinău, este căsătorită cu un vorbitor de română şi poartă un nume românesc, că nu i-a răspuns la salut în română. Autorităţile statului s-au repezit să-l „hăcuiască” pe doctor, iar conducerea spitalului, instaurată cu scandal după placul lui Igor Dodon, după ce a fost mazilit eminentul medic Anatol Ciubotaru, s-a grăbit să-i ceară scuze publice rusoaicei, acuzându-l pe medic de toate relele.

Nimeni nu a scris însă că doctorul a tratat-o pe rusoaica care nu a avut bunul simţ să răspundă cu „buna ziua” , manifestând puţin respect pentru cel care i-a oferit o şansă de viaţă, efectuând o intervenţie chirurgicală de succes.

Este evident, că pacienta, victimizată peste noapte, şi colega sa din salonul de spital, probabil că tot o rusoaică din cele care visează zi şi noapte să vină „наши”, după ce s-au văzut scăpate de belea, i-au organizat medicului o „mulţumire” în stil rusesc. Vorba ceea, porcul după ce se satură, răstoarnă treuca. Iar autorităţile noastre le-au aplaudat. În realitate, cea care a aprins scânteia de promovare a urii interetnice a fost chiar pacienta rusoaică, ajutată de colega ei de salon.

Da, nu neg că medicul a trecut limita eticii medicale când a spus că îi vine să pună mâna pe Kalaşnikov şi să înceapă a împuşca, dar îl înţeleg pe om că a râbufnit după ce în fiecare zi i se răspundea la salut în altă limbă, sfidându-i demnitatea. Oare nu se putea de învăţat două cuvinete? Oare trebuie de trecut Sorbona pentru aceasta?

Omul a spus că se simte jignit, că este român, că îi este lezată demnitatea naţională. Şi s-a aruncat în el cu pietre. Şi a fost blamat de autorităţi. Şi ameninţat cu moartea şi alungat din ţară de comunitatea rusă. Că mă rog, ruşii au mândrie naţională, iar noi nu avem dreptul la aşa ceva.

Vreau să-l întreb pe avocatul poporului, Ceslav Paniko, care şi-a făcut grijă că rusoiacă a fost discriminată, dacă şi-a făcut la fel grijă că a fost discriminat şi medicul? Sau dacă îşi face griji că o minoritate etnică ne impune regulile lor de joc, se simt superior şi ne lezează demnitatea majorităţii băştinaşilor? S-a întrebat cu sa simţit doctorul, care şi-a făcut profesionist datoria, cum s-a simţit când de fiecare dată i s-a răspuns în altă limbă la salut?

Îmi amintesc de liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, care a declarat la o şedinţă de judecată că în fiecare zi, de dimineaţă până seara târziu, iar uneori şi noaptea, în celulă i se difuzează discursurile lui Putin, încât îi este frică că la un moment dat va începe să vorbească ca şi dictatorul de la Kremlin.

Să fii impus şi umilit să vorbeşti într-o altă limbă în ţara ta, până la urmă reprezintă o tortură psihologică, prin care se insistă să ne facă ruşi, să gândim ruseşte, dar şi să ne simţim inferiori ruşilor. Iar când cineva răbufneşte, apărându-şi identitatea naţională, este sacrificat.

Şi acest lucru se întâmplă în fiecare zi de mai bine de 30 de ani, în transportul public, în stradă, magazin, în curţile în care trăim. Din păcate, puţini moldoveni au demnitatea balticilor, nu mai zic de autorităţi.

 

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

3 Comentarii

  • Bravo medicului, si cat mai multi locuitori sa procedeze la fel!
    P.S. PAS cum de permite unuia ca Ceslav Paniko sa ocupe functia de avocat al poporului?!

  • Corect. Aceasta situatie nu mai poate continua asa.

    #Manifest
    in atentia #guvernarii
    Nu fiți IPOCRIȚI

    Îl sustin in totalitate pe Dl Dr si voi iesi daca trebuie si in strada sa-i sustin cauza. Si nu din solidaritate profesionala, ci din simplul motiv ca cutitul mi-a ajuns la os, pentru ca inclusiv si din acest motiv au plecat mii de copii ai nostri si au decis sa devina diaspora, ca sa nu fie nevoiti sa suporte aceasta situatie demoralizanta (inca din scoala au fost obligati sa invete limba rusa chiar daca nu o doreau).
    De astăzi,
    in calitate de persoana care zilnic este in astfel de situatii umilitoare ca si Domnul Doctor si pentru ca de aproape 40 de ani (începând cu adunarile la Casa scriitorilor de la sfarsitul anilor 80!) astept sa-mi vorbesc si sa mi se raspunda in limba mea de către toti acei cu care in virtutea specialitatii trebuie sa comunic, voi vorbi doar in limba romana. Situatia aceasta fara de sfârșit, in care noi ne simtim minoritate, ca ma rog, unu-i rus, altu-i gagauz, al treilea cica „moldovan” da a invatat la scoala rusa, celalat este venit inca de pe vremea „ceea” de prin Azerbagjan de exemplu, etc., si asa si nu se mai termina sirul, trebuie sa inceteze imediat. Nu candva, ci acum! Da de ce noi tot trebuie sa respectam juramantul si sa-l facem pe pacient sa se simta confortabil. Voi acorda tot ajutorul medical necesar si atat. Muțește cu unii?! Posibil. Dar atitudinea genereaza atitudine!
    Acest caz ma determinat. Si de astazi nu mai vorbesc cu nici un pacient decat in limba romana ori la nevoie franceza, engleza. Cine nu cunoaste romana sa vina cu translator.
    Stiu, ca nu incalc nici o lege al statului (poate doar pe cea morala, dar aceiasi lege morala trebuie sa functioneze si la alolingvi); am dreptul sa nu cunosc limba rusa! Si pentru ca, nici untr-un contract de munca si nici intr-un act legislativ nu este mentionata obligativitatea cunoasterii limbii ruse, pe cand a limbii de stat – da!
    Aceasta „bunatate” prosteasca a noastra de pana acum doar beneficii nu ne-a adus!
    Noi vrem acasa la noi sa ne simtim acasa! Limba statului R.Moldova este doar limba româna!

    P.S. Regret atitudinea administeatiei spitalului, care din frica si lipsa de verticalitate nu a vrut sa explice, ca de facto 90 poate chiar 99% din personalul spitalului gândește la fel ca si Dl Dr. Chiar si #AvocatulPoporului ar trebui sa stie ca nu suntem obligati sa cunoastem limba rusa! Dreptul acestei paciente nesimtite nu a fost incalcat, fapt oentru care nu vad motivul acestei autosesizari al #AvocatuluiPoporului!!!! Il rog pe acest „Avocat al Poporului” sa se autosesizeze si sa-mi asigure si mie dreptul de a mi se vorbi in limba mea materna si nici un cetatean alolingv sa nu ma oblige sa vorbesc fara voia mea o limba straina, mai ales pe cea rusa, utilizarea căreia pe mine ma demoralizează, pentru ca este limba unui stat agresor care desfasoara razboi in Ucraina! Pe mine cine ma apara?!

Lasă un comentariu