Social

VIDEO// Moldovenii se solidarizează cu medicul care i-a reproşat rusoaicei că nu-i răspunde în română la salut

356939430 205907075446808 1771462345807996051 n
Avatar for Julieta Savitchi

Mai mulţi moldoveni s-au adunat duminică în faţa Guvernului de la Chişinău pentru a-l susţine pe medicul de la Spitalul Clinic Republican, care i-a reproşat mai dur unei paciente că îi răspunde îde fiecare dată în limba rusă după ce el o salută în limba română. Susţinătorii medicului au decis să protesteze după ce autorităţile de la Chişinău l-au condamnat pe doctor şi au cerut scuze de la pacientă.

Jos mâinile de pe medic!”, au scandat protestatarii, solicitând ca să fie trasă la răspundere rusoaica care a provocat doctorul, a filmat pe ascuns scena, apoi a postat-o pe reţelele de socializare.

Protestatarii au semnat şi o petiţie în adresa conducerii Republicii Moldova. „Am pregătit o petiţie în care cerem ca în toate instituţiile statului să se vorbească doar în limba de stat, româna, iar cei care vor să se angajeze, să fie testaţi la cunoaşterea limbii române. Tolerăm acest lucru de mai bine de 30 de ani. Statul a cheltuit bani publici săi înveţe pe ruşi româna. Ajunge. Iar medicul nu poate să fie sancţionat. El a operat cu succes pacienta şi i-a acordat atenţia necesară. El şi-a apărat identitatea. Vedeţi câţi oameni s-au adunat aici ca să-l susţină”, ne-a declarat un protestatar.

Eduard Cernolev, medicul chirurg de la Spitalul Clinic Republican din Chişinău, a ajuns ţinta insultelor şi ameninţărilor pe reţelele de socializare, din partea comunităţii ruse, pentru că i-a reproşat unei paciente că nu cunoaşte limba română. Acesta a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce discută cu pacienta, iar înregistrarea a fost distribuită pe reţelele de socializare.

Din imagini se vede că în timp ce analizează niște radiografii, medicul îi reproșează pacientei sale că se simte jignit atunci când i se vorbește în rusă.

„Mă jigniți când eu intru și vă spun bună ziua, iar dumneavoastră îmi răspundeți cu „здравствуйте”. Îmi vine să scot Kalașnikov și să vă împușc”, spune medicul.

Femeia s-a scuzat și i-a răspuns medicului că o face din obișnuință. Doctorul a continuat discuția și a întrebat-o dacă este rusoaică. După ce femeia i-a răspuns afirmativ, medicul i-a spus că nu operează ruși.

Medicul i-a mai reproşat că este căsătorită de mulţi ani cu un vorbitor de limbă română, poartă un nume românesc, dar refuză să vorbească limba ţării în care se află, lucru care nu mai este întâlnit în altă ţară.

Acum, medicul-chirurg spune că primește amenințări cu moartea pe rețelele de socializare. „Nici nu mă așteptam la așa ceva, dimineața am rămas trăsnit. (…) Pentru mine nu există pacienți după criterii de etnie, limbă. Dacă va considera necesar, pacienta va veni cu declarații pe rețelele de socializare. La mine telefonul este roșu, primesc amenințări cu moartea „te împușcăm”, „te ucidem”, „îți rupem picioarele”, „românule, fugi peste Prut”, a mărturisit Eduard Cernolev.

În apărarea doctorului au venit mii de moldoveni, care s-au declarat solidari cu el.

 

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu