Integritate

Din culiseşe CSP-lui: vor să-i readucă în funcţie pe Mircea Roşioru şi Vasile Leviţchi în sistem

103114
Avatar for Julieta Savitchi

Neînţelegerile dintre membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) se ţin lanţ.

Membri procurori au încercat să blocheze miercuri stabilirea zilei pentru desfăşurarea adunării generale a procurorilor sub pretextul că cei din Comisia Pre-Vetting a expediat prea târziu dosarul și trebuie de anulat totul și de început concursul de la zero.

Conform legii, din data ultimei decizii adoptate în termen de 7 zile se convoacă CSP și anunță data desfăşurării adunării generale a procurorilor, care nu poate fi mai târziu de 35 de zile. Comisia Pre-Vetting a luat ultima decizie pe 4 iulie, care a publicat-o și trimis-o la CSP pe 12 iulie. Dacă se reuşea, acest lucru avea să le permită să mai stea cel puţin un an în funcţie.

În cele din urmă, cu scârţ, s-a decis ca adunarea să fie convocată la 23 august.

Până atunci, actualii membri ai CSP se zbat să se mai convoace într-o şedinţă, la 25 iulie, pentru audia candidaţii la 14 funcții de procurori. Printre candidaţi se regăsesc fostul procuror general ajunct Mircea Roşioru, precum şi pe Vasilii Levițchi, despre care se spune că l-ar fi slujit mai mult pe Veaceslav Platon decât legea.

Deși la şedinţa de miercuri s-a discutat să nu se mai facă concursuri, acestea fiind prioritatea viitorului CSP, cei din aparatul Consiliului au sunat candidaţii şi i-au invitat să se prezinte pe 25 iulie la concurs, deşi nefiind aprobată cel puţin ordinea de zi.

Cristina Gladcov, deși nu a trecut Pre-Vettingul, a înaintat o cerere către CSP ca să fie admisă la concursul pentru membru al Consiliului, sub pretextul că Pre-Vetting nu este o instituție publică, iar dacă nu este instituție publică, înseamnă că e privată și nu poate să-i limiteze dreptul de a participa la concurs. Gladkov a insistat că ceea ce a făcut Comisia Pre-Vetting reprezintă o imixtiune în activitatea Procuraturii.

Trei din membrii CSP, Angela Motuzoc, Eduard Varzar şi Inga Furtună au votat ca cererea Cristinei Gladcov să fie inclusă în ordinea de zi, însă iniţiativa venită din partea Angelei Motuzoc nu a fost susţinută de ceilalţi membri ai CSP.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu