Justiție

DOC// Inspecţia judiciară „l-a spălat” pe magistratul Gheorghe Balan care a dispus ca procesul de judecată a ex-deputatului Vladimir Andronachi să se desfăşoare cu uşile închise

deepin screenshot select area 20230519115852
Avatar for Julieta Savitchi

Inspecţia judiciară l-a scos basma curată pe magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău, care a dispus ca procesul de judecată în care ex-deputatul democrat Vladimir Andonachi este învinuit de frauda bancară în complicitate cu oliggarhul fugar Vladimir Plahotniuc să se desfăşoare cu uşile închise.

Inspectoarea Ludmila Ouş şi-a argumentat decizia prin faptul că „judecătorii iau decizii în mod independent şi imparţial şi acţionează fărp niun fel de restricţii, presiuni, ameninţări sau intervenţii”.

Ludmila Ouş a precizat în decizia luată că „nimeni, în afara instanţelor judecătoreşti, în ordinea şi procedura stabilită de atac, nu este în drept să se implice în examinarea cauzelor de către instanţele judecătoreşti”.

Precizăm că Inspecţia judiciară a fost sesizată de către activistul şi cameramanul portalului Crime Moldova, Anatol Mătăsaru, după ce o lună în urmă magistratul Gheorghe Balan a alungat mai întîi jurnaliştii din sala de judecată fără niciun motiv, iar a doua zi a dat curs demersului avocaţilor lui Vladimir Andronachi ca procesul de judecată să se desfăşoare cu uşile închise pentru „a proteja secretul comercial şi bancar” al inculpatului.

Amintim că, după ce Gheorghe Balan a dispus ca şedinţele de judecată în dosarul Andronachi să se desfăşoare cu uşile închise, procurorii anticorupţie au anunţat că vor sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

Procuratura Anticorupție este pe poziția fermă că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice, dar în special cauze care vizează interesul social cum este frauda bancară și persoane care dețin sau au deținut funcții de demnitate publică. Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. În plus, societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice care aveau obligație să acționeze mereu în interesul statului și a cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Amintim că fFosta judecătoare Ludmila Ouş a avut statut de de învinuită într-un dosar de corupţie, numit generic „Dosarul celor cinci magistrate”. În dosarul respectiv au fost învinuiţi cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar. Toate zece persoane au fost reţinute în octombrie 2018, după ce procurorii au descins cu percheziţii în birourile lor, unde au fost instalate din timp camere video.

Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Potrivit rechizitoriului, avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Procuratura Anticorupție a publicat și imagini video din care se observă cum o magistrată număra bani și îi împărțea în plicuri.

În aprilie 2019, dosarul a fost trimis în judecată. În acelaşi timp, magistratele au obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Cahul, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care şi-a exprimat acordul privind efectuarea urmăririi penale în privinţa judecătoarelor.

Un alt câştig de cauză magistratele l-au obţinut la Curtea de Apel Bălţi, unde au contestat efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, obţinând astfel anularea mai multor probe ale acuzării.

La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare – Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza,  au primit sentințe de achitare, după ce procurora anticorupţie şi-a retras învinuirile.

Ludmila Ouș a fost achitată de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarea a primit sentință de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Ludmila Ouş se regăseşte în lista aspiranţilor pentru funcţia de judecător în Curtea Supremă de Justiţie.

 

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu