Justiție

VIDEO// Dosarul ex-procurorului Ruslan Popov, pe linie moartă? De ce se tergiversează examinarea în instanţă

deepin screenshot select area 20230419193139
Avatar for Julieta Savitchi

La 10 luni de când a fost pus pe rol, examinarea dosarului de învinuire de îmbogăţire ilicită a ex-procurorului Ruslan Popov se află la etapa preliminară şi bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău. Deşi în ultimul timp este programată doar câte o şedinţă pe lună, acestea sunt amânate. Motivul amânărilor este că inculpatul Calinici, presupusul complice al lui Popov, nu se prezintă la şedinţe, invocând motive de sănătate.

La şedinţa programată pentru luni, 22 mai, au lipsit atât Calinici, cât şi avocatul său. Magistrata Vasilisa Muntean a dispus să se facă o interpelare la Ministerul Sănătăţii pentru ca să determine o comisie să evalueze starea sănătăţii presupusului complice al lui Popov.

La şedinţa din luna martie, magistrata Muntean a decis să examineze în lipsa unor inculpaţi dosarul ex-procurorului general adjunct, Ruslan Popov, după ce apărătorul lui Calinici a anunţat că clientul său a suportat o intervenţie chirurgicală şi are nevoie de două luni pentru reabilitare.

Preşedinta completului de judecată a anunţat atunci că a primit acordul de la instanţa ierarhic superioară ca să desfăşoare şedinţa în lipsa unor inculpaţi care nu vor da curs citaţiilor pentru a nu tergiversa examinarea cauzei.

Prima şedinţă în dosarul Popov a avut loc pe data de 15 iulie 2022. De atunci au fost programate 19 şedinţe, dintre care mai mult de jumătate au fost amânate.

În timp ce şedinţele de judecată sunt amânate de la o zi la alta, fostul procuror nu pierde timpul: a acţionat în judecată Procuratura Generală şi alte instituţii pentru că i-a fost intentat dosar şi a depus plângeri la poliţia asupra jurnaliştilor care au realizat ancheta despre averea sa. Totodat, Popov a susţinut cu succes examenele pentru funcţia de judecător.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi al unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lui octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

De partea cealaltă, Ruslan Popov pledează nevinovat.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu