Justiție

VIDEO// Dosarul delapidării fondurilor externe la Criuleni. Ex-deputatul Ceauş, relaxat, iar fostul preşedinte al raionului, Vitalie Rotari, pus pe şotii

deepin screenshot select area 20230522140302
Avatar for Julieta Savitchi

Dosarul în care fostul deputat PLDM. Sergiu Ceauș, şi ex-președintele raionului Criuleni, Vitalie Rotari, sunt învinuiţi de corupere pasivă şi delapidarea fondurilor europene, bate pasul pe loc de 5 şi 6 luni la Judecătoria Chişinău. Aproape toate cele peste 40 de şedinţe de judecată au fost amânate din diferite motive.

Aceeaşi soartă a avut-o şi şedinţa care urma să aibă loc luni, 22 mai. Sergiu Ceauş şi Vitalie Rotari au venit la şedinţa de judecată, dar au fost nevoiţi să facă cale întoarsă. „Trebuia să fie terminat. Durează de vre-o 5 ani. Dar au fost amânări, a,ânări. A fost schimbat judecătorul”, ne-a declarat fostul deputat liberal-democrat, care era bine dispus.

Vitalie Rotari nu a vrut să ne răspundă la întrebări, limitându-se la un gest obscen.

Dosarul a fost transmis Judecătoriei Chișinău în octombrie 2017. Din 1 decembrie 2017, atunci când ar fi urmat să aibă loc prima ședință de examinare a cauzei, și până  pe 22 mai 2023 toate ședințele au fost amânate sau nu au avut loc din variate motive.  Timp de cinci ani au fost două tentative de examinare a cauzei, dintre care una s-a încheiat cu amânări, de data aceasta din cauza neprezentării inculpatului Vitalie Rotaru.

În perioada 2011-2012, Consiliul Raional Criuleni a devenit beneficiarul a două proiecte – CRING ,,Cross border Inventory of degraded lands” şi ,,CBC RUR Waste” – gestionarea integrată a deşeurilor în raionul Criuleni”, din cadrul Programului Operaţional Comun Romania – Ucraina – Moldova 2007-2013.

Proiectul a fost iniţiat pentru a construi, în satul Hruşova, raionul Criuleni, un depozit de deşeuri menajere, pentru deservirea a trei localităţi cu un număr de circa 8000 de locuitori. Pentru implementarea proiectului nominalizat, din bugetul raional Criuleni au fost alocaţi 2,5 milioane de lei şi 1,3 milioane de euro sub formă de grant din partea Uniunii Europene. Deși banii au fost alocați, proiectele nu au avut finalitate.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu