Justiție

VIDEO// Monotonie şi plictiseală în dosarul Gacikevici. Instanţa cercetează de 7 luni probele materiale ale acuzării

345804739 2512881615553739 4218769017397293591 n
Avatar for Julieta Savitchi

O nouă ședința întreruptă la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fostului președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, într-un proces de judecată care durează de aproape 10 ani. La ultima şedinţă, care a avut loc vineri, 19 mai, procurorul a citit în continuare lista probelor materiale ale acuzării. Cercetarea probelor acuzării în dosarul Gacikevici durează de 7 luni.

Instanţa a revenit la etapa cercetării materialelor, caracteristică pentru şedinţa preliminară, după ce au fost comasate două cazuri penale în care este învinuit Gacikevici.

Dosarul în care fostul preşedinte de la BEM este învinuit într-un alt epizod s-a aflat în gestiunea lui Aureliu Postică, magistratul fiind suspendat toamna trecută după ce a fost învinuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită. Postică a programat două şedinţe de judecată, ambele fiind amânate. Pe lângă faptul că inculpaţii nu au dat curs citaţiilor, instanţa a constatat că nu a fost desemnat un procuror care să reprezinte acuzarea în proces.

Prima şedinţă de judecată în dosarul lui Gacikevici, care se află în gestiunea judecătoarei Olga Cojocaru, a avut loc la 27 aprilie 2013. De atunci, au fost programate 160 de şedinţe de judecată, dintre care mai mult de jumătate nu au fost lucrative. Motivele amânărilor au fost diferite, cel mai invocat fiind faptul că justiţiabilii nu au dat curs citaţiilor.

În acest timp, magistrata Olga Cojocaru a fost avansată la Curtea de Apel Chişinău, iar când are timp revine la dosarul Gacikevici, restanţă de pe când activa la Judecătoria Chişinău.

Fostul președinte al BEM, Grigore Gacikevici, a fost reținut pe 22 mai 2015 într-un dosar penal pornit pe faptul încălcării regulilor de creditare. El era învinuit că a favorizat dobândirea de către doi agenţi economici a unui credit prin înşelăciune, în valoare de peste două milioane de euro. Ulterior, Gacikevici a fost eliberat din arest preventiv de către Olga Cojocaru, dar a fost reţinut în scurt timp, fiind învinuit într-un alt dosar. În total, Grigore Gacikevici s-a aflat în arest preventiv mai bine de doi ani.

În 2017, Gacikevici a fost iarăși reţinut, apoi eliberat. Fostul procuror general, Eduard Harunjen, anunţa, în 2018, că pe numele lui Gacikevici au fost intentate 17 dosare penale.

În mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo anunţa că suma creditelor nerambursate, care figurează în dosarele Gacikevici, este de peste 100.000.000 USD, iar oamenii legii continuă investigaţiile.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu