Justiție

DOC//Egalitate în faţa legii? Cum a fost despăgubit un bărbat care a stat ilegal în arest preventiv de magistratul care i-a acordat 800.000 de lei Domnicăi Manole

ert
Avatar for Julieta Savitchi

Un bărbat din Chişinău, care a stat ilegal timp de două luni în arest preventiv în Penitenciarul nr.13, fiind transferat mai apoi în arest la domiciliu, urmează să fie despăgubit de stat cu 40.000 de lei. Decizia a fost luată de magistratul Petru Harmaniuc de la Judecătoria Chişinău, cel care a dispus ca statul să-i acorde preşedintei Curţii Constituţionale, Domnica Manole, 800.000 de lei, cu titlu de prejudiciu moral pentru atragere ilegală la răspundere penală.

Andrei Darii a fost reţinut la 21 noiembrie 2019, pentru de 72 ore, fiind audiat în aceeaşi zi în calitate de bănuit de excrocherie în proporţii deosebit de mari. Prin ordonanța procurorului din 21 noiembrie 2019, s-a dispus efectuarea percheziției la domiciliul bănuitului. La 22 noiembrie 2019, Darii Andrei a fost pus sub învinuire.

La 24 noiembrie 2019, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea lui Darii Andrei în arest la domiciuliu pe un terment de 30 de zile. Procurorul pe caz a contestat mandatul, iar Curtea de Apel Chişinău a dispus irevocabil plasarea lui Darii în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Ulterior, mandatul de arestare a fost prelungit cu încă 30 de zile.

La 21 ianuarie 2020, s-a înlocuit măsura preventivă arestarea preventivă cu măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, cu stabilirea restricțiilor și anume: interzicerea de a ieși din locuință, interzicerea comunicării cu persoane implicate pe cauză și primirea acestora în locuința sa, obligația de menținere în stare funcțională mijloacele electronice de control și de a le purta permanent etc.

Prin ordonanța procurorului din 09 iulie 2020, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Darii Andrei pe motiv că nu s-a constatat săvârșirea de către reclamant a infracțiunii, precum și intenția acestuia de a dobândi ilicit banii de la o casă de amanet, iar probe care ar fi demonstrat că învinuitul a ascuns sau înstrăinat intenționat bunurile nu au fost găsite.

Darii Andrei a solicitat despăgubiri de 150.000 de lei pentru prejudiciul moral şi 24.050 de lei pentru cheltuielile judiciare.Magistratul Harmaniuc i-a admis integral pretenţiile privind prejudiciul material, cât priveşte prejudiciul moral, Harmaniuc l- estimat la 40.000 de lei, considerând suma de 150.000 de mii ca neîntemeiată.

Decizia respectivă a fost pronunţată la 2 decembrie 2022, iar hotărârea motivată a fost publicată la 30 martie anul curent.

Dosarul civil respectiv este aproape similar cu cel al Domnicăi Manole, care a solicitat de la stat 1.000.000 de lei pentru atragerea ilegală la răspundere penală, cu excepţia că aceasta nu s-a aflat în arest preventiv. În iulie 2017, fostul procuror anticorupţie Eugen Rurac a renunţat la învinuirile aduse Domnicăi Manole, şi i-a cerut scuze în ședința de judecată.

Amintim că la 31 mai 2016 membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dat acordul ca Domnica Manole, pe atunci magistrată a Curţii de Apel Chişinău, să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea era învinuită de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

La 8 februarie 2023, magistratul Harmaniuc a obligat statul să-i achite Domnicăi Manole 800.000 de lei pentru dauna morală şi 4500 de lei, bani cheltuiţi pentru avocat.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu