Integritate

Săptămâna luminată pentru o magistrată de la CSJ. Tamara Chişcă-Doneva va asigura interimatul funcţiei de preşedinte al instituţiei

tamara chisca donevacsj e1595929875992
Avatar for Julieta Savitchi

După o pauză de un an, magistrata Tamara Chişcă-Doneva revine la şefia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), format la moment din patru membri, a votat în unanimitate pentru ca magistrata Chiscă-Doneva să preia interimatul funcţiei de preşedinte al CSJ.

Magistrata a fost suspendată din funcţie de către CSM la 15 aprilie 2022, fiind bănuită într-un dosar de îmbogăţire ilicită. Câteva luni mai târziu, în septembrie 2022, procurorii au scos-o de sub urmărire penală pe Tamara Chişca-Doneva.

La finele lunii februarie a anului curent, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia din martie 2022 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a dat acordul pentru percheziții la magistrată. Instanţa a anulat și hotărârea din 15 aprilie a anului trecut a CSM, prin care Tamara Chișcă-Doneva a fost suspendată din funcție.

Amintim că dosarul penal pe numele Tamarei Chişca-Doneva a fost pornit după ce s-a descoperit că deţine în proprietate o zonă de agrement lângă satul Ratuş din raionul Criuleni, o livadă mică şi o casă de vacanţă pe malul iazului, care nu se regăseau în declaraţia de avere a magistratei şi nici în cea a soţului, vameşul Vasile Chişca. Bunurile respective nu se regăsesc nici în Declaraţia pentru anul 2022.

Tamara Chişcă-Doneva a mai figurat anterior în câteva scandaluri mediatice. Ea este magistrata care l-a scăpat pe fostul deputat Sergiu Sîrbu, cercetat penal pentru infracţiuni de corupţie, de confiscarea averii. Un alt scandal ţine că a acordat cel mai înalt punctaj candidatei pentru funcţia de judecător la CEDO, Dianei Scobioală, fiica cumetrei sale. Totodată, Chişcă-Doneva a semnat 9 hotărâri judecătoreşti, în urma cărora CEDO a obligat Guvernul de la Chişinău să achite prejudicii de milioane. În urma unei hotărâri, emisă în iulie 2005, în dosarul SA Gemenii, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 1,5 milioane de euro.

Presa a mai scris că Tamara Chişcă-Doneva ar fi fost prezentă la botezul fiului jurnalistei Natalia Morari şi a controversatului afacerist, fugar la Londra, Veaceslav Platon, lucru infirmat de magistrată.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu