După ce au criticat la greu avocaţii că nu se prezintă la şedinţele de judecată şi tergiversează examinarea dosarului în care controversatul afacerist Veaceslav Platon este învinuit de falsificarea cardurilor bancare, acuzatorii nu au făcut act de prezenţă. Astfel, şedinţa de judecată programată pentru vineri, 21 aprilie, nu a avut loc.
După ce au fost amendaţi, la solicitarea procurorului anticorupţie Vitalie Codreanu pentru că nu s-au prezentat la şedinţa anterioară, la şedinţa de vineri au venit ambii apărători contractaţi de Veaceslav Platon, precum şi un avocat din oficiu, la solicitarea instanţei.
Cu toatea acestea, şedinţa de judecată nu a putut să se desfăşoare în lipsa acuzatorului şi instanţa a programat şedinţa următoare pentru data de 2 iunie anul curent.
Amintim că, la şedinţa trecută, procurorul Codreanu s-a arătat indignat de faptul că apărătorii nu au făcut act de prezenţă. „Este o nesimţire, o lipsă de respect faţă de ceilalţi participanţi la proces. Deja a câta şedinţă eu trebuie să vin cu martorul şi să fie amânată din cauza avocaţilor. Trebuie de luat atitudine”, a declarat acuzatorul.
A doua zi, Procuratura Anticorupţie a venit cu o reacţie publică, în care a condamnat absenţa avocaţilor lui Platon. „Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege”, se arată în comunicatul instituţiei.
Examinarea dosarului a început în septembrie 2019, când Veaceslav Platon se afla în arest. De atunci au fost programate 27 de şedinţe de judecată, majoritatea fiind amânate.
Controversatul afacerist, care se află acum la Londra, este învinuit că, la începutul anului 2013, deţinând, prin intermediul persoanelor fizice şi juridice interpuse, pachetul majoritar de acţiuni al BC „Moldindconbank” SA, urmărind scopul denigrării imaginii publice a unei judecătoare din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, a dobândit, în circumstanţe necunoscute, copia actelor de identitate ale magistratei.Ulterior, Platon ar fi deschis la o bancă din străinătate un cont de depozit pe numele magistratei, pe care a depozitat suma de 300.000 Euro.
Utilizând cardul bancar fals și copia actelor de identitate pe numele magistratei, prin intermediul POS-terminalului din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA, inculpatul a dispus punerea în circulaţie a cardului vizat, în lipsa și fără cunoștință de a cauză a judecătoarei, efectuând extragerea continuă, prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare a sumei de 297.000 USD.
.