Justiție

Respiro după eliberarea lui Vladimir Andronachi din penitenciar. Unde au plecat avocatul fostului deputat şi magistrata care a luat decizia

337719423 231702296196363 149678210379411967 n
Avatar for Julieta Savitchi

Avocatul Vladimir Moşneaga, cel care a solicitat eliberarea ex-deputatului Vladimir Andronachi, a plecat în Egipt, iar magistrata Tatiana Bivol, care a dispus strămutarea inculpatului în arest la domiciliu, s-a dus în concediu.

Plecarea în concediu a Tatianei Bivol ne-a fost confirmată de grefiera magistratei, vineri, 21 aprilie. Funcţionara a precizat că după pronunţarea deciziei, a trimis copia documentului prin poşta electronică la administraţia Peniitenciarului nr.13, în baza căreea lui Andronachi i-a fost montată brăţara electronică şi i s-a permis să părăsească închisoarea.

Avocatul Vladimir Moşneaga, care a prezentat pleadoria în favoarea lui Andronachi, comparându-l cu eroul lui Dumas, contele de Monte Cristo, nu a asistat la pronunţarea deciziei de la ora 16:30, 19 aprilie. Apărătorul a fost văzut în avionul de pe ruta 345 Chişinău – Sharm al-Shaykh. Avionul a decolat de pe Aeroportul internaţional Chişinău la ora 5 dimineaţă. Martorii susţin că apărătorul avea un rucsac şi nu a fost văzut printre pasagerii care aşteptau bagajele.

Ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi, considerat o piesă importantă în schemele de devalizare a sistemului bancar, puse la cale de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, a scăpat miercuri, 19 aprilie de Penitenciarul nr.13 după aproape jumătate de an de arest preventiv. Decizia a fost luată spre sfârşitul zilei de miercuri, 19 aprilie, de magistrata Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău, care a dispus transferarea lui Andronachi în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.

Amintim că, Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie 2022, în Ucraina, şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni.

Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudicia statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu