Justiție

VIDEO// Ex-deputatul Vladimir Andronachi, eliberat din închisoare înainte de expirarea mandatului anterior

screenshot 2022 11 14 at 11.53.45
Avatar for Julieta Savitchi

Ex-deputatul Vladimir Andronachi, învinuit în schemele de devalizarea a sistemului bancar şi spălare de bani ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost eliberat din Penitenciarul nr.13 cu 36 de ore înainte ca să-i expire mandatul de arestare pe un termen de 20 de zile, eliberat la 31 martie de magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Chistol.

În încheierea pronunţată de magistrata Tatiana Bivol la 19 aprilie, ora 16:30, prin care s-a decis transferarea inculpatului în arest la domiciliu, a fost dispusă executarea imediată a deciziei luate. Avocaţii lui Andronachi au mers la Penitenciarul nr.13 imediat cum au obţinut încheierea semnată de Bivol pentru a-l scoate pe clientul lor de acolo.

Amintim că, în încheierea emisă anterior de Djeta Chistol, era prevăzut ca Vladimir Andronachi să rămână în penitenciar până la 21 aprilie, ora 05:40.

La ora respectivă, Vladimir Andronachi nu mai era în Penitenciarul nr.13.

Mai mulţi avocaţi ne-au declarat că legea nu interzice eliberarea din arest preventiv înainte de expirarea mandatului, dacă acest lucru este prevăzut în dcizia judecătorească. Altceva este că, conform practicii judecătoreşti, executarea noii decizii este aplicată după expirarea mandatului, persoanele aflate în arest preventiv fiind lăsate să-şi ducă mandatul până la capăt.

Decizia irevocabilă a Judecătoriei Chişinău de a-l transfera pe Andronachi în arest la domiciliu i-a indignat pe procurorii anticorupţie. Procurorii anticorupție au susținut că aplicarea arestului la domiciliu, nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Fiind la domiciliu, inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției. Totodată, aplicarea măsurii de monitorizare electronică nu este o măsură suficientă ce ar preveni eschivarea. Amintim că, recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul și s-a eschivat de la organele de drept”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

Lasă un comentariu