Special

Scandalul Tatiana Răducanu. De ce tocmai acum?

tatiana raducanu
Avatar for Julieta Savitchi

Societatea moldovenească a fost zdruncinată din nou de un scandal ce ţine de Comisia Pre-Vetting. Tatiana Răducanu, fostă judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie şi membră a Comisiei, care a făcut să lăcrimeze zeci de judecători şi procurori, şi—a dat demisia.

Plecarea fostei judecătoare din Comisie a fost impusă de către o scrisoare deschisă adresată de către şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, procurorilor şi judecătorilor care nu au trect prin sita Comisiei Pre-Vetting. Dragalin vorbeşte despre un dosar penal, care are la bază schimbul de SMS dintre controversatul afacerist Veaceslav Platon şi nu mai puţin controversatul avocat şi fost preşedinte al fostei curţi de apel economice, Aureliu Colenco. Colenco îi raporta lui Platon despre judecătorii Curţii de Apel care puteau fi cumpăraţi şi despre sumele de euro cu care urmau să fie remuneraţi aceştia.

Replica Tatianei Răducanu nu a întârziat. Aceasta şi-a anunţat demisia şi a bolborosit ceva despre integritatea judecătorilor şi cât de dificil este să faci reforme într-o justiţie afectată puternic de flagelul corupţiei.

Acest scandal, de fapt, scoate la suprafaţă mai multe adevăruri despre lupta dintre clanuri din justiţia moldovenească şi colapsul reformelor demarate în justiţie. Susţinute cu bani grei de cei din Occident. Şi principalul, ce am înţeles din acest scandal, că suntem în continuare minţiţi la greu.

Personal, sunt pentru o sită prin care să fie trecuţi la greu toţi slujitorii Femidei de la noi. Egal, echidistant şi transparent. Da, sistemul trebuie să fie curăţat. Moldovenii nu mai pot tolera ceea ce se petrece.

Dr cum a fost organizat şi pus în funcţie acest mecanism? De ce scandalul cu Răducanu a ieşit la suprafaţă tocmai acum, cu puţin timp ca să fie transmise notificările prin evaluarea procurorilor anticorupţie?

Din câte ştiu, acest dosar a fost pornit cu mai mulţi ani în urmă, după ce a fost ridicat telefonul lui Platon după reţinerea spectaculoasă din Ucraina. Dosarul a fost pornit pentru infracţiuni de corupţie, iar în corespondenţa dintre Platon şi Colenco Tatiana Răducanu apare ca „omul nostru”.

Apoi are loc schimbul de putere la Chişinău, la cârma Procuraturii Generale este pus Alexandr Stoianoglo, protectorul lui Platon, de dragul căruia îşi sacrifică cariera. Şi dosarul în care figurează Răducanu este tras pe linie moartă.

Schimbul de putere din 2021 nu i-a determinat pe procurorii anticorupţie să revină la acest caz. Astfel dosarul a fost ţinut ca o bombă cu ceas, care să fie detonată la momentul şi la timpul potrivit.

Informaţii care puneau la îndoială integritatea Tatianei Răducanu au apărut în presă cu regularitate chiar de la formarea Comisiei Pre-Vetting. S-a luat vre-o atitudine? ZERO!

Să admitem că Veronica Dragalin, adusă de peste mări şi ţări şi cu lipsă de experienţă de a se orienta şi face faţă acestui sistem afectat dur de corupţie nu a avut de unde să cunoască despre acest dosar. Dar, la sigur, sunt în Procuratura Anticorupţie procurori care au cunoscut de atunci despre acest dosar. De ce au tăcut, ca să-şi „amintească” acum?

Sau să ne amintim de scandalul
Iulian Munteanu, juristul învinuit că lua mită de la studenţi, dar a trecut cu succes Pre-Vettingul şi a ajuns să dirijeze cu justiţia din Consiliul Superior al Magistraturii.

Sau scandalul legat de preşedintele olandez al acestei Comisii, despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris că are probleme de integritate şi s-a compromis în Europa. De ce autorităţile noastre au tăcut?

La urechile mele au ajuns zvonuri că ar exista o taxă pntru a trece cu brio Pre-Vettingul. Ar fi vorba de 25.000 de euro. Desigur că sunt nişte zvonuri şi nu există probe. Dar… Cum a trecut prin sita Comisiei Vasile Şchiopu, magistratul de la Ungheni ajuns la CSM, după ce a fost subiect a mai multor investigaţii jurnalistice? Sau cum a trecut procurorul Iurie Lealin, după ce a indicat preţuri diferite, în mai multe documente, despre casa sa de la Stăuceni? Iar cei din Comisie mai că l-au mângâiat pe cap pentru aceasta?

Şi cum să înţelegem faptul că o judecătoare cu mulţi copii nu i-a convins pe membrii Comisiei că îşi poate întreţine copiii? Şi ce mâncărime au avut cei de la Pre-Vetting să sesizeze Garda Financiară din Italia să verifice veniturile a doi moldoveni umili care munceau la negru şi care au trimis câteva mii de euro fiului lor judecător în Chişinău? Bieţii oameni au fost amendaţi de către autorităţile italiene cu vre-o 20.000 de euro.

Moldovenii au nevoie de o curăţare a justiţiei. Dar să aibă încredere că această curăţare are loc cu adevărat. Iar după ce această Comisie s-a împotmolit în rahat până la gât, câtă încredere ar mai avea moldovenii că această reformă, această schimbare se produce cu adevărat?

Şi ultima. De ce tac autorităţile? De ce nu recunosc că s-a greşit, că ceva nu merge bine. Greşelile se iartă. Dar minciuna, nu prea am auzit.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu