Magistratul Radu Ţurcanu, ex-preşedinte al Judecătoriei Chişinău, a decis să procedeze creştineşte în Postul Mare. El le-a oferit câte 16 mii de lei la două grefiere, echivalentul îndemnizaţiei pe care a oferit-o statul funcţionarilor publici care s-au contaminat cu Covid-19 la locul de muncă.
Şi pentru că în Postul Mare faptele faptele bune ale samaritenilor curg gârlă, nu s-a lăsat mai prejos nici Radu Ţurcanu. Domnia Sa şi-a retras plângerea aflată pe rol la Judecătoria Străşeni prin care reclamase pentru pretinsă defăimare pe fosta sa subalternă, magistrata Vasilisa Muntean, precum şi redacţia Crime Moldova, pretinzând de la ambii reclamaţi câte 50.000 de lei.
Ceea ce l-a determinat pe Radu Ţurcanu să devină un bun creştin a fost înţelegerea amiabilă avută cu Vasilisa Muntean, care a acceptat să retragă recursul depus la Curtea de Apel Chişinău prin care insista ca fostul şef să fie tras la răspundere penală pentru că… le-a lăsat pe bietele referente care au trecut prin Covid fără îndemnizaţia promisă de stat.
Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a ajuns să fie cercetat penal pentru că ar fi împărțit după bunul său plac indemnizațiile destinate angajaților din instanțe, care s-au îmbolnăvit de Coronavirus. În septembrie 2020, CSM a aprobat lista angajaților instanțelor de judecată care s-au infectat cu COVID la locul de muncă și a transmis-o Ministerului Finanțelor. Lista număra 65 de persoane care urmau să primească indemnizații de 16 mii de lei.
La scurt timp, pe 30 septembrie 2020, Guvernul a și alocat bani pentru acordarea indemnizațiilor angajaților din domeniul public, care au suferit de COVID-19. Potrivit anexei aprobate de Guvern, CSM-ul a primit peste un milion de lei, exact suma necesară pentru cele 65 de persoane incluse în lista sa. Ulterior, din această sumă, a transferat doar 112 mii de lei Judecătoriei Chișinău pentru achitarea indemnizațiilor pentru 7 persoane, toate angajate la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.
În locul unor grefieri și asistenți cu salarii modeste, Radu Ţurcanu a decis să își acorde sie indemnizație și vicepreședintelui instanței de la Buiucani, Dorin Dulghieru. Iar ca să-şi justice cumva gestul, Radu Ţurcanu a spus că persoanele incluse în lista CSM pentru îndemnizaţiile de 16.000 de lei nu s-au infectat la locul de muncă.
Prin ordinul meu am acordat pentru 5 persoane. Fiind și eu pe foaie de boală, pentru că am asigurat interimatul funcției pentru toate sediile la acea dată, pentru că o parte din colegi s-au îmbolnăvit, inclusiv vicepreședinții. Și la Buiucani dl Dulghieru a fost bolnav și am fost nevoit eu să asigur interimatul funcției, să semnez, să mă duc de două-trei ori pe zi pentru a asigura. M-am infectat și eu, pentru că sunt și eu om și m-am infectat și eu. Și atunci dl Stratan, asigurând interimatul funcției de vicepreședinte pe Judecătoria Chișinău, a considerat și mi-a alocat și mie de rând cu toți ceilalți care au fost bolnavi. Dar dânsul a alocat nu numai pentru mine, dar a alocat și pentru alt judecător care de asemenea a fost bolnav, se justifica magistratul Ţurcanu, fiind solicitat de jurnaliştii de la TV 8.
Denunţul pe numele lui Ţurcanu a fost depus de către magistrata Vasilisa Muntean de la Judecătoria Chişinău, a cărei grefieră nu şi-a primit îndemnizaţia, deşi se regăsea în lista celor infectaţi, întocmită de CSM. Cauza penală a fost clasată, la sfârșitul lunii octombrie 2022, de procurora anticorupţie Nadejda Busuioc.
Vasilisa Muntean a contestat decizia şi şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale, emisă de subalterna sa.
Radu Ţurcanu a contestat în instanţă ordonanţa şefei de la Procuratura Anticorupţie. Un judecător de instrucţie de lşa Ciocana a anulat ordonanţa de începere a urmăririi penale.
Vasilia Muntean a contestat decizie în instanţa ierarhic superioară, dar şi-a retras recursul după înţelegerea avută cu Ţurcanu.