Integritate

DOC// Dosarul îndemnizaţiilor pentru Covid-19 de la Judecătoria Chişinău: fostul preşedinte Radu Ţurcanu, scos basma curată

deepin screenshot select area 20230913235107
Avatar for Julieta Savitchi

Cauza penală în care fostul preşedinte al Judecătoriei Chişinău, Radu Ţurcanu, era învinuit că a alocat altor persoane îndemizaţiile unice pentru contaminarea cu Covid-19 la locul de muncă decât celor incluse în lista Consiliului Superior al Magistraturii CSM, s-a „evaporat” asemenea bulelor de săpun. Magistratul a fost salvat de urmărire penală de un coleg, judecător în Chişinău. Mai mult, Radu Ţurcanu nu s-a lăsat bătut şi a întocmit o plângere pe numele magistratei Vasilisa Muntean, care l-a denunţat.

Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a ajuns să fie cercetat penal pentru că ar fi împărțit după bunul său plac indemnizațiile destinate angajaților din instanțe, care s-au îmbolnăvit de Coronavirus. În septembrie 2020, CSM a aprobat lista angajaților instanțelor de judecată care s-au infectat cu COVID la locul de muncă și a transmis-o Ministerului Finanțelor. Lista număra 65 de persoane care urmau să primească indemnizații de 16 mii de lei.

La scurt timp, pe 30 septembrie 2020, Guvernul a și alocat bani pentru acordarea indemnizațiilor angajaților din domeniul public, care au suferit de COVID-19. Potrivit anexei aprobate de Guvern, CSM-ul a primit peste un milion de lei, exact suma necesară pentru cele 65 de persoane incluse în lista sa.  Ulterior, din această sumă, a transferat doar 112 mii de lei Judecătoriei Chișinău pentru achitarea indemnizațiilor pentru 7 persoane, toate angajate la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.

 5cb78a9d52ce00b237fb5fbd2dd96e21Radu Ţurcanu la CSM

În locul unor grefieri și asistenți cu salarii modeste, Radu Ţurcanu a decis să își acorde sie indemnizație și vicepreședintelui instanței de la Buiucani, Dorin Dulghieru. Iar ca să-şi justice cumva gestul, Radu Ţurcanu a încercat să o facă pe microbiologul şi să dovedească că persoanele incluse în lista CSM pentru îndemnizaţiile de 16.000 de lei nu s-au infectat la locul de muncă.

Prin ordinul meu am acordat pentru 5 persoane. Fiind și eu pe foaie de boală, pentru că am asigurat interimatul funcției pentru toate sediile la acea dată, pentru că o parte din colegi s-au îmbolnăvit, inclusiv vicepreședinții. Și la Buiucani dl Dulghieru a fost bolnav și am fost nevoit eu să asigur interimatul funcției, să semnez, să mă duc de două-trei ori pe zi pentru a asigura. M-am infectat și eu, pentru că sunt și eu om și m-am infectat și eu.  Și atunci dl Stratan, asigurând interimatul funcției de vicepreședinte pe Judecătoria Chișinău, a considerat și mi-a alocat și mie de rând cu toți ceilalți care au fost bolnavi. Dar dânsul a alocat nu numai pentru mine, dar a alocat și pentru alt judecător care de asemenea a fost bolnav, se justifica magistratul Ţurcanu, fiind solicitat de jurnaliştii de la TV 8.

Denunţul pe numele lui Ţurcanu a fost depus de către magistrata Vasilisa Muntean de la Judecătoria Chişinău, a cărei grefieră nu şi-a primit îndemnizaţia, deşi se regăsea în lista celor infectaţi, întocmită de CSM. Cauza penală a fost clasată, la sfârșitul lunii octombrie 2022, de procurora anticorupţie Nadejda Busuioc. Vasilisa Muntean a contestat decizia şi şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale, emisă de subalterna sa.

Dosarul a fost redeschis, dar nu pentru mult timp. Radu Ţurcanu a contestat în instanţă ordonanţa şefei de la Procuratura Anticorupţie. Dosarul ajunge în mâinile judecătorului Sergiu Papuha, tot de la Judecătoria Chişinău. Papuha a anulat, la cererea fostului său şef, ordonanţa de începere a urmăririi penale.

papuha

Sergiu Papuha

Totuşi, Radu Ţurcanu nu a scăpat definitiv de dosarul ruşinos, decizia lui Papuha fiind cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară. Şi ca să nu stea degeaba până va primi citaţie în instanţa de apel, a hotărât să apuce taurul de coarne. A depus la Inspecţia judiciară o plângere pe 8 pagini, în care a cerut va Vasilisa Muntean să fie atrasă la răspundere disciplinară pentru că i-a afectat imaginea şi reputaţia profesională.

Printre argumentele aduse în plângerea sa de către fostul şef al Judecătoriei Chişinău este că Vasilisa Muntean nu a fost prejudiciată personal şi că aceasta şi-a arogat statutul de persoană interesată, că părţile pretins vătămate nu au venit la şedinţele de judecată şi că fosta subalternă a manifestat dispeţ faţă de instanţă.

Solicitată de Crime Moldova să comenteze acuzaţiile aduse, Vasilisa Muntean a declarat că este intimidată de fostul preşedinte.

muntean vasilisa 0„Nu exclud că este supărat. Dar mai mult decât atât, decizia este cu drept de contestare. Iar dumnealui încearcă să tragă sforile şi să mă determine să nu o contestez. A fost de 2 ori la mine în birou şi m-a ameninţat. A spus cu voce ridicată că voi răspunde, că mă va băga în puşcărie”, ne-a declarat magistrata.

Vasilisa Muntean a mai spus că au fost ameninţate şi unele victime, findu-le frică să vină la şedinţele de judecată.

Judecătoarea Muntean a opinat că ridică semne de întrebare şi faptul că judecătorul Papuha nu se grăbeşte să expedieze încheierea motivată.

În 2020, Radu Ţurcanu a avut venituri salariale de 404.443 lei, în mediu câte 33.703 de lei pe lună. Cu mult mai mult decât cele 8.000 de lei pe care le primeşte o grefieră. Iar îndemnizaţia de 16.000 de lei pe care şi-a alocat-o din contul unei simple grefiere, probabil că i s-a părut neînsemnată, încât nici nu a raportat banii în Declaraţia de avere.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu