Justiție

Fără magistrata Arina Ialanji. Cine îl va judeca pe Alexandr Stoianoglo

arina ialanji
Avatar for Julieta Savitchi

După un an şi jumătate de incertitudine, a fost desemnat completul de judecată care va examina dosarul de învinuire pentru corupţie pasivă a fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo.

Astfel, fostul şef al Procuraturii va apărea pe banca acuzaţilor în faţa unui complect specializat format din judecătorii Sergiu Stratan, Vitalie Budeci şi Liliana Cuşcă.

Iniţial, dosarul a fost repartizat magistratei Arina Ialanji. Ulterior, la solicitarea procurorului, pentru examinarea dosarului a fost format un complet de judecată compus dinVitalie Budeci, Sergiu Stratan şi Arina Ialanji. În martie 2024, administraţia Judecătoriei Chişinău a dispus înlăturarea Arinei Ialanji pe motiv că aceasta nu face parte din completele specializate, abilitate cu examinare dosarelor parvenite de la Procuratura Anticorupţie.

Incertidunea în care a ajuns dosarul de învinuire a fostului procuror general se datorează lui Dumitru Raileanu, procuror suspendat din funcţie şi presupus complice al lui Stoianoglo. Datorită unei contestaţii depusă de acesta, dosarul a ajuns să fie plimbat de la o instanţă la alta, ajungând prin Hânceşti şi Ialoveni.

Dosarul de învinuire a lui Stoianoglo, Ceruţa şi Raileanu a fost repartizat magistratei Arina Ialanji de la Judecătoria Chişinău. Presa de la Chişinău a scris că părinţii ei, oameni de afaceri, ar fi avut legături cu familia Stoianoglo.

La prima şedinţă de judecată, care a avut loc la 31 octombrie 2022, procurorul Victor Furtună a depus un demers. El a solicitat judecarea cauzei de către un complet format din trei judecători. Furtună a invocat complexitatea dosarului şi rezonanţa socială sporită.

Preşedintele Judecătoriei Chişinău a dat curs demersului procurorului Furtună şi a dispus formarea unui complet de judecat în care au fost incluşi magistraţii Arina Ialanji, Sergiu Stratan şi Liliana Cuşcă.

După ce a fost format completul din trei judecători, procurorul Dumitru Raileanu a contestat dispoziţia preşedintelui interimar al Judecătoriei Chişinău privind formarea unui complet de judecată pentru examinarea dosarului.

La 5 decembrie 2022, urma să aibă loc cea de a doua şedinţă de judecată, cu noul complet. Magistrata Arina Ialanji, căreea i-a fost repartizat iniţial dosarul, a anunţat că şedinţa se amână pentru că decizia de formare a completului a fost contestată. De atunci, nu a mai fost programată nicio şedinţă de judecată

Procurorul Raileanu a contestat decizia conducerii Judecătoriei Chişinău în… Judecătoria Chişinău.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 28 februarie 2023, s-a remis acțiunea în contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată declarată de Raileanu Dumitru către Curtea de Apel Chișinău, pentru soluționarea circumstanțelor cu privire la strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.

La 10 aprilie 2023, Curtea de Apel Chişinău a dispus strămutarea dosarului la Judecătoria Hânceşti, sediul Ialoveni.

Dosarul a fost dus de curieri mai întâi la Hânceşti, unde se află cancelaria instanţei, şi s-a făcut repartizarea. Apoi dosarul a fost transportat la sediul din centrul raional Ialoveni.

La 17 august 2023, Judecătoria Hânceşti, sediul Ialoveni, a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ inițiată de Raileanu Dumitru împotriva Judecătoriei Chișinău. Astfel, completul de judecată care urma să examineze dosarul de învinuire a lui Alexandr Stoianoglo şi presupuşilor săi complici a fost menţinut.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu