Investigații

Telegram, unealta regimului Putin pentru destabilizarea Republicii Moldova

telegram 1024x683 1
Avatar for Julieta Savitchi

Platforma Telegram este folosită pe larg de forţele anti-europene de la Chişinău pentru propaganda pro-rusă. În ultima perioadă, pe Telegram, platformă controlată de ruşi, au apărut zeci de canale moldoveneşti, majoritatea anonime, care lansează informaţii tendenţioase şi false, de propagandă a politicii Kremlinului.

Platforma Telegram este una dintre primele 10 cele mai descărcate aplicații din lume, cu peste 900 de milioane de utilizatori activi. Este cea mai rapidă aplicație de mesagerie de pe piață, conectând oamenii printr-o rețea unică și distribuită de centre de date din întreaga lume.

Proiectul a fost creat de Pavel Durov, fondatorul rețelei sociale Vkontakte. La 14 august 2013, a fost introdus primul client Telegram pentru dispozitive iOS.

Modelul de securitate al Telegramului a primit critici notabile de către experții în domeniul criptografiei. Aceștia au criticat modelul general de securitate pentru stocarea permanentă a tuturor contactelor, a mesajelor și a suporturilor media împreună cu cheile lor de decriptare pe serverele sale .

Acest sistem de mesagerie, a cărui securitate este contestată, ocupă astăzi un loc central în războiul informațional pe care îl duce Rusia în Republica Moldova. Pe platforma de Telegram nu există control sau restricții când este vorba despre dezinformare sau propagandă.

Platforma Telegram – refugiu pentru sursele propagandistice ale Kremlinului

Platforma Telegram, tot mai populară în Republica Moldova, a devenit un „refugiu” pentru instituţiile de presă controlate de Kremlin, interzise de autorităţile moldoveneşti.

După declanşarea războiului de către Rusia în Ucraina, în februarie 2022, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a anunţat în repetate rânduri despre sistarea instituţiilor de presă implicate în propaganda rusă.

Un exemplu este portalul sputnik.md, blocat pe motiv că difuza „informații ce incită la ură și război”. Portalul respectiv s-a regăsit ulterior pe Telegram. Acest canal distribuie nu doar mesaje pro-Kremlin, dar și informații tendențioase sau false cu privire la actuala guvernare.

Canalul Sputnik Moldova de pe Telegram numără 1,3 mii de abonaţi. Pe acest canal este reflectată, în limba română, activitatea lui Vadimir Putin, a Dumei de Stat a Rusiei, precum şi a altor instituţii de stat de la Moscova. Majoritatea ştirilor de pe acest canal sunt preluate de pe agenţiile de presă ruse, controlate de Kremlin.

Sputnik Moldova „reflectă” şi situaţia din Transnistria, punând de fiecare dată Chişinăul într-o lumină nefavorabilă.

Canalul Sputnik Moldova

Canalul Sputnik Moldova/ Sursa foto: captură

Un alt canal pe Telegram, gestionat de reţeaua Sputnik este „#Moldova”. Canalul repectiv, cu 114 abonaţi, postează informaţii denigrtoare atât la adresa Republicii Moldova, cât şi a României, în limbile română şi rusă.

Ştirile publicate pe acest canal se remarcă prin agresivitate şi susţinerea războiului din Ucraina.

„Mercenarii români care luptă de partea Kievului şi sunt organizaţi în grupul de luptă „Getica” au postat o înregistrare video în care apareo maşină cu steagul grupului terorist „Grupul Voluntarilor Ruşi” Ceea ce ar putea indica participarea românilor la raidurile în regiunea Belgorod din Federaţia Rusă”, este o ştire de pe canalul respectiv.

Ştirile lansate de Sputnik Moldova sunt distribuite şi pe canalul de Telegram Baba Paraska. Este un canal lansat de partidul Renaştere, controlat de Ilan Şor. În perioada campaniei electorale din anul trecut, acest canal avea câteva mii de abonaţi. Acum numărul lor a ajuns la 444.

Pe Telegram s-au regăsit şi portalurile unor ziare finanţate de Moscova, cum ar fi Komsomoliskaia Pravda sau Argumentî i Factî.

Continuarea citiţi AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu