Justiție

VIDEO/DOC// Şase ani fără dreptate pentru Marius Borş. Părinţii unui copil, ucis la 15 ani, disperaţi de justiţia moldovenească

11
Avatar for Julieta Savitchi

Sergiu şi Viorica Borş, părinţii lui Marius, un adolescent de 15 ani, decedat cu aproape 6 ani în urmă, sunt disperaţi că nu se face dreptate fiului lor. Cuplul acuză justiţia moldovenească de tergiversarea dosarului penal intentat în urma decesului fiului lor.

Accidentul a avut loc la 26 august 2018, la intersecţia de lângă satul Băcioi din apropierea Chişinăului. „Am vrut să traversez strada, la culoarea verde a semaforului. Nu era nimeni, nu se vedea nici o maşină. Am auzit doar o lovitură puternică. Mi-am pierdut cunoştinţa. Când mi-am revenit, eram prins între fiare, cu greu am ieşit. Fiul meu zăcea cu faţa la pământ, la o distanţă de cca 20 de metri. Pe alături trecea o maşină a salvării, eu am oprit-o. Medicii s-au apropiat de Marius, dar nu au putut să mai facă nimic”, îşi aminteşte printre lacrimi Sergiu Borş.

Impactul a fost atât de puternic, încât automobilul în care se aflau Sergiu cu Marius s-a rotit de câteva ori şi a zburat la câţiva metri. Lovitura principală a fost dată din partea în care era adolescentul.

Învinuit de comiterea accidentului este Alexandru Stepanciuc, un fost angajat al sistemului peniteciar, pentru că ar fi avut viteză excesivă. Acesta, susţinut de avocaţii săi, dă vina pe Sergiu Borş pentru că nu i-ar fi cedat trecerea.

„Limita de viteză acolo era de 50 de kilometri pe oră. Expertiza a arătat că acesta avea în jur de 130 de kilometri pe oră. Eu nu am văzut nici luminile, probabil că mergea cu luminile stinse. Avocatul lui Stepanciuc a solicitat o altă expertiză, al cărei rezultat presupun că a fost falsificat. Dar oricum, şi această expertiză a constatat că celălalt automobil avea viteza de peste o sută de kilometri pe oră. Dacă nu ar fi fost viteză excesivă, maşina în care mă aflam nu avea să zboare la câţiva metri, iar copilul să fie aruncat la o aşa distanţă”, a argumentat Sergiu Borş.

Precizăm că dosarul a ajuns în judecată peste aproape trei ani. De atunci, Sergiu şi Viorica Borş, care sunt stabiliţi de mai mulţi ani în Irlanda, au venit la Chişinău pentru a se prezenta de fiecare dată la toate cele 53 de şedinţe de judecată, programate de magistrata Vasilisa Muntean de la Judecătoria Chişinău. Majoritatea este şedinţelor au fost amânate din diferite motive. Numai nu din cauza soţilor Borş.

La ultima şedinţă de judecată, magistrata Vasilisa Muntean a admis demersul avocatului inculpatului privind efectuarea unei noi expertize tehnice. A treia la număr. Şi de către aceiaşi experţi. După ce aceştia au fost audiaţi în şedinţa de judecată, iar ambele părţi au putut să le adreseze câte întrebări au dorit.

433431922 973883954072901 4845339757442476494 n

Apărătorul lui Stepanciuc, Alexandru Luca, a invocat că rezultatele celor două expertize diferă şi că experţii ar fi folosit date eronate, care au condus la rezultate în defavoarea clientului său.

433611472 1505613186835136 1802384443448105126 n

Pe de altă parte, soţii Borş consideră că este vorba de un nu tertip al învinuitului de a tergiversa procesul şi a se eschiva de la răspundere. „Sunt aproape şase ani de când a decedat fiul nostru. Şi nuu o putem scoate la capăt. Este dezgustător şi strigător la cer. Noi, ca părinţi, aproape că nu mai avem puteri. Rugăm pe toţi cei care pot să intervină, să ne ajute ca să ajungem la un final real”, a declarat Sergiu Borş pentru Crime Moldova.

Avocaţii familiei Borş consideră că decizia de a efectua a treia expertiză nu este justificată. „Poate să dureze ani. Avocatul Luca a adresat aceleaşi întrebări ca şi la expertizele anterioare. Da, există diferenţă în privinţa vitezei cu care se deplasa inculpatul. Dar în ambele cazuri este de peste o sută km pe oră. În timp ce viteza admisă acolo este de până la 50 kilometri pe oră”, a declarat avocata Ala Raevschi.

Recent, a fost ziua de naştere a lui Marius Borş. Ar fi împlinit 21 de ani.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu