Justiție

Cine îl va judeca pe Stoianoglo. Cel mai răsunător dosar de corupţie din Procuratură, ajuns pe linie moartă

stoianoglo 1200x900 1
Avatar for Julieta Savitchi

Soarta dosarului penal în care fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-a ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de sentinţa irevocabilă de 18 ani de închisoare, rămâne incertă. Timp de un an şi patru luni justiţia din Republica Moldova nu a putut lua o decizie definiivă privind legalitatea formării unui complet de judecată în instanţa de fond.

Alexandr Stoianoglo mai aşteaptă.  Incertidunea în care a ajuns dosarul de învinuire a fostului procuror general se datorează lui Dumitru Raileanu, procuror suspendat din funcţie şi presupus complice al lui Stoianoglo. Datorită unei contestaţii depusă de acesta, dosarul a ajuns să fie plimbat de la o instanţă la alta, ajungând prin Hânceşti şi Ialoveni.

Totodată, în martie Dumitru Raileanu şi presupusa sa complice, Elena Ceruţa, urmează să revină în sistem. În timp ce Raileanu a reuşit amânarea examinării dosarului. Iar Ceruţa a obţinut câştig de cauză la Curtea Constituţională.

Alexandr Stoianoglo

De la stânga la dreapta: Dumitru Raileanu, Alexandr Stoianoglo şi Elena Ceruţa în sala de judecată. Sursa foto: Anatol Mătăsaru

Astfel, pe lângă faptul că procurorii suspendaţi din funcţie au posibilitatea să se angajeze la alte locuri de muncă, durata suspendării nu poate depăşi termenul de doi ani.

Ceruţa şi Raileanu au fost suspendaţi din funcţie în martie 2022.

Prima şi singura şedinţă de judecată în dosarul Alexandr Stoianoglo

Dosarul de învinuire a lui Stoianoglo, Ceruţa şi Raileanu a fost repartizat magistratei Arina Ialanji de la Judecătoria Chişinău. Presa de la Chişinău a scris că părinţii ei, oameni de afaceri, ar fi avut legături cu familia Stoianoglo.

La prima şedinţă de judecată, care a avut loc la 31 octombrie 2022, procurorul Victor Furtună a depus un demers. El a solicitat judecarea cauzei de către un complet format din trei judecători. Furtună a invocat complexitatea dosarului şi rezonanţa socială sporită.

Continuarea citiţi AICI

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu