Satul Vulcăneşti din raionulu Nisporeni, situat la distanţa de cca 70 de kilometri de la Chişinău şi de 20 de kilometri de la frontiera cu România este localitatea cu proporţia cea mai mare de populaţie romă din Republica Moldova. În localitate sunt doar trei familii de moldoveni, iar alţii, câţiva moldoveni au ajuns să locuiască aici după ce şi-au unit destinele cu romi. Localitatea care numără puţin peste o mie de locuitor, uimeşte prin contrastele pe care le întâlneşti la fiecare pas.
Alături de gospodăriile de lux și casele excentrice, cu camere de supraveghere instalate la fiecare colț şi bolizi de ultimă generație, vezi şi multe case sărăcăcioase. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.
Lux şi opulenţă într-o localitate din Republica Moldova
Satul Vulcăneşti impresionează prin numărul de case de lux, unele adevărate palate.
Maneliștii români, Florin Salam, Adrian Minune și Nicolae Guță sunt lăutarii preferați la multe nunți și cumetrii în Vulcănești. Iar însemnul bunăstării sunt bijuteriile masive din aur pe care le poartă atât femeile, cât şi bărbaţii.
Romii din Vulcăneşti achită sume de la 20 la 40 de mii de euro pentru a-l avea la petrecere pe un manelist de peste de peste Prut. Unii iau credite de la bancă, lăsându-şi casele gaj, doar pentru ca să-i cânte Salam sau Guţă.
Câţiva ani în urmă, un cuplu din Vulcăneşti şi-a făcut nunta în vinerea Paştelui. Orice petrecere în această zi este considerată ca un mare păcat de creştinii ortodocşi.
La nuntă s-au servit doar bucate de post. În schimb, din curtea unde se da petrecerea a răsunat peste tot satul vocea lui Salam. Interpretul a avea programul supraîncărcat şi era liber doar în ziua respectivă.
Cum fac bani romii din Vulcăneşti
Locuitorii din Vulcăneşti nu au afaceri şi nici nu sunt angajaţi oficial în câmpul muncii. Excepţie face doar Aza Ibrian, care deţine lângă casa sa un mic magazin alimentar, şi Ruslan Stoica, care a spart stereotipurile şi a dezvoltat o afacere în agricultură.
Continuarea articolului AICI