Investigații

VIDEO// APELUL DISPERAT AL UNUI PENSIONAR PE PUNCTUL DE A AJUNGE ÎN STRADĂ sau cum şi-a „legalizat” banii magistrata Lilia Lupaşco

chitoroga si lupasco
Avatar for Julieta Savitchi

Magistrata de la oficiul Buiucani din Chişinău, Lilia Lupaşco, l-a folosit pe tatăl vitreg pentru a-şi justifica banii proveniţi din surse nejustificate. Iar acum îl alungă pe bătrân din casă. Mai mult, procurorii au pornit pe numele Liliei Lupaşco un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită şi spălare de bani. Magistrata este cunoscută publicului pentru patima sa pentru lux şi opulenţă şi a fost protagonista mai multor anchete jurnalistice.

Portalul Crime Moldova a scris cu trei luni în urmă despre casa impunătoare pe care şi-a construit-o magistrata la Truşeni.

Dezvăluirea şocantă a lui Stepan Chitoroga din Călăraşi

Stepan Chitoroga a împlinit recent 75 de ani. Bărbatul are un fiu şi o fiică din prima căsătorie, stabiliţi cu traiul în afara ţării cu mult timp în urmă. Până să iasă la pensie, a lucrat tractorist şi şofer.

stepan chitoroga lupta pentrucasaStepan Chitoroga, tatăl vitreg al magistratei Lupaşco

Cu 27 de ani în urmă s-a căsătorit cu Tamara Strună din Călăraşi, mama magistratei Lilia Lupaşco. Bărbatul a trecut cu traiul în apartamentul femeii. Pe atunci, Lilia Lupaşco avea în jur de 25 de ani şi lucra asistentă medicală.

Stepan şi Tamara Chitoroga au conveţuit împreună timp de 24 de ani. Iar în 2021 femeia a decedat subit.

familia chitoroga

Stepan şi Tamara Chitoroga

Înainte să plece la cele veşnice, Tamara Chitoroga, parcă având o presimţire, i-a spus soţului că vrea să-i facă act de donaţie pe apartament fiicei Lilia. „Aşa mi-a zis: Hai să-i facem hârtie pe casă fiicei noastre. Cu condiţia că noi rămânem în casă până la sfârşitul zilelor. Tamara i-a spus Liliei că dacă eu rămân singur,nu cumva să mă alunge. Şi ea a acceptat”, ne-a dezvăluit pensionarul.

Stepan Chitoroga a spus că la o perioadă după decesul soţiei, Lilia Lupaşco l-a dus la un notar din Călăraşi şi l-a rugat să semneze nişte acte.

„Eu am semnat. Nu prea pot să citesc cu grafie latină şi nici nu înţeleg cuvintele lor. Iar când am ieşit de la notar, Lilia mi-a zis că nu mai am nimic şi trebuie să părăsesc locuinţa. Dar eu am muncit, am băgat bani şi acum să mă lase pe drumuri la bătrâneţe”, ne-a declarat tatăl vitreg al magistratei.

Lupta pentru un acoperiş la bătrâneţe

Stepan Chitoroga a angajat un avocat şi s-a adresat în instanţă. Totuşi, pensionarul are puţine speranţe că va reuşi să rămână în casă. Acesta crede că fiica vitregă, care este de mulţi ani judecătoare, va influenţa instanţa.

20240203 1822464

„Ea a lucrat mai întâi în secţia de chirurgie, la spitalul din Călăraşi. Apoi s-a mutat la Spitalul nr.3 din Chişinău. Acolo la cunoscut pe Ion Lupaşco, primul ei soţ. Un bărbat tare de treabă. Ea a învăţat la ULIM şi a ajuns judecătoare. Ştiu că Voronin a ajutat-o să ajungă judecătoare”, a precizat tatăl vitreg al magistratei.

Deocamdată, avocatul lui Stepan Chitoroga a reuşit să obţină asigurarea acţiunii. Astfel, până la o decizie definitivă, Lilia Lupaşco nu are dreptul să înstrăineze imobilul sau să-l evacueze pe tatăl vitreg.

incheiere

Milionar fără bani

Lilia Lupaşco l-a folosit pe Stepan Chitoroga pentru a ascunde provenienţa banilor pe care nu-i poate justifica. Este vorba de apartamentele de lux de pe strada Ciocârliei din Chişinău, vândute ulterior cu bani grei.

Este cunoscut faptul că unul din apartamente Lilia Lupaşco l-a înregistrat pe numele mamei sale, Tamara Chitoroga. Precizăm că femeia a lucrat intendentă la şcoala profesională din Călăraşi, unde a avut un salariu modest.

Stepan Chitoroga ne-a prezentat copia unei recipise semnată de administratorul Inamstro, compania care a construit blocul de lux de pe strada Ciocârliei. Conform documentului, Chitoroga i-ar fi dat şefului de la Inamstro 100.000 de euro în contul apartamentului care urma să se construiască.

recipisa

„N-am ţinut niciodată în mână atâţia bani. Şi nici nu-l cunosc şi nu l-am văzut niciodată pe omul care a semnat că eu i-am dat banii”, ne-a declarat pensionarul.

În timp ce Stepan Chitoroga luptă în instanţă ca să rămână în casă, pentru el au început să-şi manifeste interesul Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) şi procurorii. Bărbatul a fost invitat de inspectorii de integritate ca să explice de unde a luat 100.000 de mii de euro în timp ce ce veniturile declarate erau cu mult mai mici.

Totodată, Chitoroga a fost audiat de procurori în calitate de martor în cauza penală intentată fiicei vitrege, la etapa efectuării investigaţiilor.

20240203 1819591

Dosar penal pe numele Liliei Lupaşco

Investigaţiile până la intentarea dosarului pe numele magistratei Lupaşco au fost efectuate de către procurorul Petru Iarmaliuc de la Procuratura municipiului Chişinău. După acumularea probatoriului, Iarmaliuc a venit la procurorul general interimar Ion Munteanu cu propunerea de a fi intentat un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită şi spălare de bani.

denunt

Sursele noastredin Procuratură au comunicat că Ion Munteanu a dat curs demersului lui Iarmaliuc, iar cauza penală a fost transmisă, după competenţă, în Procuratura Anticorupţie.

Presupusul apartament din Bucureşti

Stepan Chitoroga ne-a mai comunicat că magistrata Lilia Lupaşco ar mai deţine un apartament în Bucureşti.

„Am auzit că şi-a cumpărat şi este înregistrat pe numele tatălui Liliei, Vasile Strună. Iar acolo trăieşte fiica ei mai mare, care e căsătorită”, a precizat pensionarul.

Stepan Chitoroga a mai povestit că Vasile Strună are rădăcini rome şi este originar din satul Sadova, raionul Călăraşi. Tamara a decis să divorţeze de el pe motiv că era violent.

Vasile Strună a lucrat la Şcoala profesională, iar după divorţ şi-a găsit un loc în cămin, unde a stat până nu demult.

Amicii lui Vasile Strună au spus că acesta a dispărut din Călăraşi cu vre-o patru luni în urmă şi că s-ar fi mutat la Chişinău, într-o cameră de cămin.

Am încercat să-l găsim pe Vasile Strună la adresa indicată de prietenii săi. Am găsit uşa închisă. Vecinii ne-a spus că „Vasile Ţiganul” a trăit o scurtă perioadă acolo. Dar a dispărut de vre-o lună.

Redacţia Crime Moldova nu a putut să probeze dacă Vasile Strună ŞI Vasile Ţiganul este aceeaşi persoană.

Replica Liliei Lupaşco

Lilia Lupaşco a refuzat să vorbească cu noi. Însă a reacţinat atunci când am întrebat-o despre dosarul penal. „Nu ştiu nimic, nu m-a informst nimeni. De la voi aud”, a declarat magistrata.

Cât priveşte apartamentul din Călăraşi, Lilia Lupaşco a spus că a aparţinut mamei sale şi că i l-a donat ei când era în viaţă. Iar tatăl vitreg nu a contribuit cu nimic la această locuinţă.

Magistrata a infirmat că are apartament în Bucureşti şi a declarat că fiica ei nu locuieşte acolo.

Cât priveşte tatăl biologic, Lilia Lupaşco a comunicat că este internat în spital, fiind bolnav de inimă

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • sarcastic… ea isi judeca colegii pentru asemenea crime si tot o data insesi e persecutata penal pentru fapte similare..
    ***aceasi schema tipica lor in spalarea banilor si imbogatire ilicita, de asi face complice si parintii apoi sa-i dea in gat.
    *In istoria RM ,nu este nici o condamnare pentru imbogatire ilicita…si nici in cazul dat nu cred ca Judecatoarea Lupasco va fi condamnata

Lasă un comentariu