Special

Ziua în care Chişinăul a uitat de fraţi

unirea
Avatar for Julieta Savitchi

De ani buni România pompează bani grei în Republica Moldova. Ne repară şcoli şi grădiniţe, ne dau burse pentru tineri studioşi, ne construiesc drumuri, poduri, ne timit motorină şi maşini… Lista ar deveni cred că prea lungă de le-am înşira pe toate.

Iar de când avem guvernare pro-europeană, România, cum s-ar spune, rupe şi bucăţina de la gura ca să o dea fraţilor de peste Prut. Chiar şi acum, când ţara se confruntă cu probleme financiare, când au crescut taxele, când România este cuprinsă de proteste.

Bucureştiul este avocatul Chişinăului peste tot. Practic nu există for internaţional cu participarea României la care oficialii de la Bucureşti să nu pomenească de Republica Moldova, să nu ceară asistenţă şi să nu promoveze guvernarea de la Chişinău. Uneori se creează impresia că cei de la Bucureşti sunt chiar gata să-i legene pe cei de la Chişinău şi să le spună povestea de seară.

Cred că doar cei cu ochii legaţi de Dodon şi de Şor nu văd ce face România pentru Republica Moldova.

Iar guvernanţii noştri merg plini de importanţă la Bucureşti, de unde nu se întorc cu mâna goală.

La 24 ianuarie în România este sărbătoare naţională, decretată zi de odihnă. Este Ziua Unirii Principatelor sau Mica Unire.

Şi în majoritatea oraşelor din România au avut loc festivităţi. Elitele de la Bucureşti au ţinut discursuri. Opoziţia, la fel, a sărbătorit în felul său.

Şi nimeni, absolut nimeni de la Chişinău nu a …. Nu, nu vreau să zic că nimeni din elitele din Chişinău nu a plecat în România în această măreaţă zi. Vreau dă spun că nimeni din elitele noastre nu a avut bunul simţ să facă o felicitare din 2-3 propoziţii pentru România.

Scriu acest text la o oră târzie, am urmărit şi am aşteptat pe parcursul întregii zile ca măcar cineva din guvernanţii noştri să spună cel puţin „La mulţi ani, România!”.

Dar… La ce le trebuie să trimită un mesaj de felicitare fraţilor de peste Prut? Că doar e sărbătoarea lor, nu a noastră!!!

Noi suntem importanţi şi mândri. Iar la timpul potrivit vom pleca, cu zâmbetul pe buze şi cu mâna întinsă la Bucureşti, de unde vom veni cu buzunarele…nu, vom veni cu torbele pline. Căci ştim să ne milogim.

Guvernanţii de la Chişinău au avut multă muncă de făcut la 24 ianuarie – au fost demisii şi numiri în funcţie, s-au dat decoraţii, s-a probozit opoziţia şi judecătorii. Unii cică au avut de pitrocit varza din butoi. Atât de mult de lucru încât nu au găsit 5 minute să trimită un mesaj de felicitare celor pe care îi numesc fraţi atunci când au nevoie de ei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu